Sałatka to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Tym razem zdradzamy przepis na sałatkę z buraczanym kimchi.
Zielona sałatka z buraczanym kimchi to danie absolutnie wiosenne. Ryż z brokuła dodaje głębokiego, zielonego koloru, kimchi ciekawego smaku, a nowalijki oraz chrzan przywołują wspomnienia Wielkanocy.
Zobacz też: Roślinne święta Wielkanocne z Zakwasownią: Groszkowe falafele
Do zrobienia sałatki potrzebujesz:
- ¼ słoika delikatnego kimchi z buraka z Zakwasowni
- 1 średni brokuł
- 3 łyżki majonezu roślinnego czosnkowo-chrzanowego z Zakwasowni
- 1 łyżeczka chrzanu Zakwasownia
- sól
- pieprz
- 4 rzodkiewki
- garść liści szpinaku
- kilka gałązek koperku
- garść prażonego słonecznika
Zobacz też: Roślinne święta Wielkanocne z Zakwasownią: Wytrawne tartaletki z boczniakami
W pierwszej kolejności myjemy dokładnie brokuł, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. W ten sposób otrzymany ryż brokułowy należy blanszować we wrzącej wodzie przez około 20 sekund. Następnie schładzamy go wrzucając do lodowatej wody i odcedzamy. Rzodkiewkę kroimy w plasterki i siekamy koperek oraz szpinak.
Do miski z brokułem wrzucamy rzodkiewkę, szpinak, połowę porcji koperku oraz słonecznik. Dodajemy majonez, chrzan, sól i pieprz. Na sam koniec dorzucamy delikatne kimchi z buraka. Całość mieszamy bardzo ostrożnie, gdyż burak lubi zabarwić całe danie. Sałatkę przyozdabiamy pozostałym koperkiem.
Autorką przepisu jest Maria Bednarz, trenerka w Akademii Zakwasowni.
Produkty Zakwasowni wykorzystane w przepicie znajdziesz w sklepie firmowym przy ulicy Rydygiera 12 na Żoliborzu, gdzie przy wyborze odpowiednich produktów pomoże załoga Zakwasowni.
Zakwasownia to rodzinna manufaktura z Trójmiasta, produkująca organiczne i ekologiczne zakwasy, kiszonki oraz dania kuchni roślinnej. Jej twórcami są Magdalena i Mikołaj Batorowie, którzy porzucili kariery „korporacyjne” na rzecz promowania zdrowia, którego podstawą jest pełnowartościowa, roślinna żywność. Są także twórcami Zakwasownia Restauracja, gdzie goście mogą skosztować eleganckiej, autorskiej kuchni wegańskiej. Od kilku miesięcy działa powołana przez Batorów fundacja „Stacja Czułość”, której misją jest szeroko pojęta emocjonalna opieka nad pacjentami onkologicznymi.
Zobacz też: Roślinne święta Wielkanocne z Zakwasownią: Babka ziemniaczana
Napisz komentarz
Komentarze