Babka ziemniaczana to potrawa znana głównie w tradycji Warmii, Mazur, Podlasia i Śląska. Maria Bednarz, trenerka w Akademii Zakwasowni przedstawia przepis na wegańską babkę ziemniaczaną z białym kimchi.
Kugiel, baszak, pyrczok czy rejbal – to tylko niektóre z regionalnych nazw babki ziemniaczanej. Niezależnie od nazwy i regionu, w którym występuje, babkę łączy przede wszystkim jedno - skład. Niemalże każda babka ziemniaczana składa się z tartych ziemniaków, cebuli i boczku. My jednak postanowiliśmy wyjść naprzeciw tradycji, proponując Wam wegańską babkę ziemniaczaną z delikatnym białym kimchi!
Zobacz też: Roślinne święta Wielkanocne z Zakwasownią: Krem z białych warzyw z chrzanem
Co jest potrzebne do zrobienia babki ziemniaczanej z białym kimchi?
- 1 kg ziemniaków
- 1 marchewka
- 4 łyżki siemienia lnianego