Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 18 kwietnia 2024 20:54

Roślinne święta Wielkanocne z Zakwasownią: Wytrawne tartaletki z boczniakami

Wspólnie z Zakwasownią rozpoczynamy cykl przepisów na wielkanocne przysmaki. Maria Bednarz, trenerka w Akademii Zakwasowni zdradza jak zrobić tartaletki z czedarem i cebulką oraz boczniakami.

Tartaletki na kruchym cieście są bardzo uniwersalne. Jeśli wcześniej upieczemy kruche ciasto, przygotowanie ich okaże się bardzo proste! Do pomocy można zaangażować całą rodzinę, a nawet najmłodszych pomocników, którzy z łatwością poradzą sobie z przygotowaniem tego dania. Tartaletki można przygotować zarówno na słodko, jak i słono.

Choć większość przepisów wymyślamy sami, ciasto na tartaletki upiekliśmy na bazie niezawodnego przepisu z Jadłonomii, wykluczając jedynie cukier. Całość uzupełniają autorski farsz w odsłonie  słodko-słonej odsłonie. Wytrawne wypełnienie tartaletek stworzone jest na bazie czedara z nerkowców i czerwonej cebulki. Druga propozycja to tymiankowe nadzienie z boczniaków.

Zobacz też: Jak czerpać odporność i zdrowie z jelit? Wystarczy dobrze je „karmić”

Składniki potrzebne na kruche ciasto

www.jadlonomia.com/przepisy/wypasiony-mazurek-dla-poczatkujacych/
1 1/2 szklanki mąki pszennej
5-6 łyżek mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki / 80 g zimnego oleju kokosowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
¼ -1/3 szklanki zimnej wody

Masz wszystkie składniki potrzebne na ciasto – co dalej?

Wszystkie składniki, z wyjątkiem wody, należy zblendować na okruchy. Następnie, wymieszaną składniki należy przełożyć do miski i stopniowo dodawać po 1-2 łyżki zimnej wody i zgniatać do momentu, aż zmieni się w elastyczne ciasto. Otrzymaną masę uformuj w kulkę i włóż do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto i wyłóż nim naczynia. Powierzchnię ciasta ponakłuwaj widelcem i piecz około 15 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

Farsze na tartaletkę o średnicy 10 cm

Czedar  z cebulką:

  • 50 g sera wegańskiego czedar z Zakwasowni
  • łyżka cebulki duszonej w winie z Zakwasowni
  • 15 g śmietanki roślinnej

Mając już wszystkie składniki, czedar i śmietankę rozpuść w rondelku. Powstałą masę przełóż na tartaletki. Na wierzch tartaletek nałóż łyżeczkę cebulki duszonej w winie z Zakwasowni. Całość należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wierzch można ozdobić kleksem ze śmietanki roślinnej i świeżym szczypiorkiem.

Tartaletka z boczniakami

  • ¼ słoika genialnych boczniaków z Zakwasowni
  • śmietanka roślinna
  • pieprz
  • sól
  • tymianek

Boczniaki przelej do rondelka i gotuj przez 5 min na małym ogniu, żeby zredukować sos. Następnie mieszając dodaj śmietankę, pieprz, sól i tymianek. Całość gotuj przez około minut i przełóż na tartaletki. Piecz  przez 5 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wierzch posyp świeżą natką pietruszki.

Autorką przepisu jest Maria Bednarz, trenerka w Akademii Zakwasowni.

Produkty Zakwasowni wykorzystane w przepicie znajdziesz w sklepie firmowym przy ulicy Rydygiera 12 na Żoliborzu, gdzie przy wyborze odpowiednich produktów pomoże załoga Zakwasowni.

Zakwasownia to rodzinna manufaktura z Trójmiasta, produkująca organiczne i ekologiczne zakwasy, kiszonki oraz dania kuchni roślinnej. Jej twórcami są Magdalena i Mikołaj Batorowie, którzy porzucili kariery „korporacyjne” na rzecz promowania zdrowia, którego podstawą jest pełnowartościowa, roślinna żywność. Są także twórcami Zakwasownia Restauracja, gdzie goście mogą skosztować eleganckiej, autorskiej kuchni wegańskiej. Od kilku miesięcy działa powołana przez Batorów fundacja „Stacja Czułość”,  której misją jest szeroko pojęta emocjonalna opieka nad pacjentami onkologicznymi.


DSC_5015

DSC_5015

ZDJECIE-OKLADKOWE-

ZDJECIE-OKLADKOWE-

DSC_5035

DSC_5035

DSC_5061

DSC_5061

DSC_5105

DSC_5105


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ
bezchmurnie

Temperatura: 6°CMiasto: Warszawa

Ciśnienie: 1009 hPa
Wiatr: 15 km/h