Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 19 marca 2024 11:24

Roślinne święta Wielkanocne z Zakwasownią: Groszkowe falafele

Żaden kolor nie kojarzy się z wiosną tak, jak kolor zielony! Zielony to kolor radości, nadziei, kolor życia, oraz kolor naprawdę pysznego jedzenia! Maria Bednarz, trenerka w Akademii Zakwasowni zdradza przepis na groszkowe falafele.

Intensywnie zielone, groszkowe falafele to propozycja orientalna, ale wspaniale wpisująca się w lekko szalony, wiosenny klimat wielkanocnego śniadania. Idealnie smakują z majonezowym sosem i nadają się na smaczną przekąskę przy świątecznym stole. 

Potrzebne składniki

  • 500 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki mąki pszennej (może być jaglana lub ryżowa)
  • sok z cytryny
  • 0,5 łyżeczki zataru
  • 0,5 łyżeczki sumaku
  • sól
  • pieprz
  • 1 szalotka
  • olej/oliwa do smażenia
  • mała garstka listków mięty
  • skórka z kiszonej cytryny z Zakwasowni

Smaż szarlotkę na patelni przez 2-3 minuty, następnie umieść w naczyniu razem z rozmrożonym groszkiem. Całość ugnieć widelcem. Celowo wybrałam widelec zamiast blendera, żeby kawałki groszku były wyczuwalne falafelach. Do powstałej masy dodaj przyprawy wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny oraz mąkę. Wymieszaj i uformuj z niej pulpeciki, które należy teraz zostawić na 20 minut po to, aby masa mogła się związać.

W międzyczasie zacznij robić sos do falfeli. Zblenduj majonez z miętą. Dodaj kilka kropli soku z kiszonej cytryny i sól.

Falafele smaż na rozgrzanej patelni, przez około 2-3 minuty, aż lekko się zrumienią.

Usmażone falafele możesz podać z miętowym majonezem, obsypane skórką z kiszonej cytryny.

Autorką przepisu jest Maria Bednarz, trenerka w Akademii Zakwasowni.

Produkty Zakwasowni wykorzystane w przepicie znajdziesz w sklepie firmowym przy ulicy Rydygiera 12 na Żoliborzu, gdzie przy wyborze odpowiednich produktów pomoże załoga Zakwasowni.

Zakwasownia to rodzinna manufaktura z Trójmiasta, produkująca organiczne i ekologiczne zakwasy, kiszonki oraz dania kuchni roślinnej. Jej twórcami są Magdalena i Mikołaj Batorowie, którzy porzucili kariery „korporacyjne” na rzecz promowania zdrowia, którego podstawą jest pełnowartościowa, roślinna żywność. Są także twórcami Zakwasownia Restauracja, gdzie goście mogą skosztować eleganckiej, autorskiej kuchni wegańskiej. Od kilku miesięcy działa powołana przez Batorów fundacja „Stacja Czułość”,  której misją jest szeroko pojęta emocjonalna opieka nad pacjentami onkologicznymi.


DSC_5287
DSC_5287

DSC_5322
DSC_5322


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 5°CMiasto: Warszawa

Ciśnienie: 1021 hPa
Wiatr: 20 km/h