Tym razem wspólnie z Zakwasownią prezentujemy przepis na wyjątkowe carpaccio z buraka i kalaerepy oraz słodkim majonezem wasabi.
Carpaccio z buraka to znana wszystkim klasyka wegańskiego menu wielu restauracji. My jednak postanowiliśmy nieco zaszaleć i banalnemu burakowi dodać nieco wiosennego akcentu. Dlatego w naszej wersji, carpaccio występuje z kalarepą oraz słodkim, azjatyckim majonezem wasabi!
Zobacz też: Roślinne święta Wielkanocne z Zakwasownią: Babka ziemniaczana
Co jest potrzebne do sporządzenia Carpaccio z buraka i kalarepy?
- kalarepa
- ugotowany burak
- 1 łyżka majonezu słodki wasabi, z Zakwasowni
- pieprz czarny
- sól
- sok z cytryny
- koperek
- oliwa dobrej jakości
Kalarepę oraz gotowanego buraka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Następnie wykładamy na talerzyk, przykrywamy majonezem wasabi. My nałożyliśmy go w postaci kilku małych kleksów, jednak to od Was zależy, jak danie będzie wyglądało. Na majonezowych kleksach umieszczamy listki botwinki. Wierzch skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość uzupełniamy kilkoma gałązkami koperku.
Zobacz też: Roślinne święta Wielkanocne z Zakwasownią: Groszkowe falafele
Autorką przepisu jest Maria Bednarz, trenerka w Akademii Zakwasowni.
Produkty Zakwasowni wykorzystane w przepicie znajdziesz w sklepie firmowym przy ulicy Rydygiera 12 na Żoliborzu, gdzie przy wyborze odpowiednich produktów pomoże załoga Zakwasowni.
Zakwasownia to rodzinna manufaktura z Trójmiasta, produkująca organiczne i ekologiczne zakwasy, kiszonki oraz dania kuchni roślinnej. Jej twórcami są Magdalena i Mikołaj Batorowie, którzy porzucili kariery „korporacyjne” na rzecz promowania zdrowia, którego podstawą jest pełnowartościowa, roślinna żywność. Są także twórcami Zakwasownia Restauracja, gdzie goście mogą skosztować eleganckiej, autorskiej kuchni wegańskiej. Od kilku miesięcy działa powołana przez Batorów fundacja „Stacja Czułość”, której misją jest szeroko pojęta emocjonalna opieka nad pacjentami onkologicznymi.
Zobacz też: Roślinne święta Wielkanocne z Zakwasownią: Krem z białych warzyw z chrzanem
Napisz komentarz
Komentarze