Rola jelit przez wielu z nas jest lekceważona i kojarzona jedynie z trawieniem. Nazywane współcześnie „drugim mózgiem”, są miejscem codziennej walki między chorobotwórczymi drobnoustrojami a zbawienną dla naszego organizmu florą bakteryjną. Jak dbać o jelita, podpowiadają Magdalena i Mikołaj Batorowie, twórcy Zakwasowni.
Dbając o swoje zdrowie warto zwrócić szczególną uwagę na swoje jelita. Pełnią niezwykle ważną funkcję w naszym organizmie, dlatego przymierzając się do wiosennych porządków warto zacząć od sprzątania swoich jelit, które u wielu z nas przypominają prawdziwą stajnię Augiasza. Jelita odpowiadają, nie tylko jak większość z nas sądzi za trawienie, ale też za odporność i zdrowie.
Zobacz też: Postawili na kiszonki bo są zdrowe. Żoliborz doczekał się Zakwasowni
Immunolodzy podkreślają, że niemal 80 proc. komórek odpornościowych znajduje się właśnie w jelitach. Nie sposób więc przecenić wartości zdrowych, szczelnych jelit, które w świetle najnowszych badań nazywane są nawet „drugim mózgiem” czy „centrum dowodzenia”. Badanie dowodzą także, że serotonina, zwana hormonem szczęścia, jak i inne związki chemiczne wpływające na nasze odczuwanie i myślenie, są kontrolowane przez bakterie obecne w jelitach. To oznacza, że nawet na stan naszego zdrowia psychicznego ma wpływ równowaga mikroflory jelitowej.
Sami możemy pomóc swoim jelitom
Największy wpływ na nasze zdrowie mamy my sami. Nie bez znaczenia pozostają nasze nawyki żywieniowe. Jesteśmy tym co jemy, dlatego jeśli chcesz skutecznie zadbać o swoje jelita trzeba skupić się przede wszystkim na zdrowej i zbilansowanej diecie.
Toksyny, używki, brak ruchu, antybiotyki, wysoko przetworzona żywność, to główne czynniki, które obniżają kondycję naszych jelit. Nie bez znaczenia pozostaje stres, który negatywnie wpływa na cały nasz organizm. Kluczowe jednak znaczenie w przywracaniu sprawności i oczyszczaniu jelit ma dieta – bogata w błonnik, warzywa i wszelkie kiszonki. Na kiszone warzywa i zakwasy z warzyw chcemy dziś właśnie zwrócić szczególną uwagę.
Zobacz też: Miłość, która zbudowała Bielany
Produkty fermentowane, takie jak ogórki, kapusta czy buraki są prawdziwą atrakcją dla układu pokarmowego, gdyż zawierają liczne i różnorodne kultury drobnoustrojów współpracujące z naszą florą bakteryjną. Zawierają także mnóstwo błonnika, a poza tym fermentacja nie tylko konserwuje składniki odżywcze, ale także rozkłada je do lepiej przyswajalnej postaci. W kiszonkach w wersji niepasteryzowanej, a więc żywej, znajdziemy bogactwo składników pokarmowych: witaminy (A, C, E, K) i przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki. Ponadto do naszego organizmu dostarczane są bakterie kwasu mlekowego, które tworzą kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne do prawidłowego działania układu odpornościowego. Dodatkowo kiszone soki z warzyw zaostrzają apetyt, poprzez wpływ na kwasowość w żołądku.
Dlaczego tak ważni są sprawdzeni i wiarygodni dostawcy?
W dobie trwającej już od roku pandemii wzięliśmy sobie do serca nakaz noszenia maseczek, a czy wsłuchaliśmy się w codzienny apel radiowy, by jeść przynajmniej pięć porcji warzyw dziennie? Czy usłyszeliśmy zalecenia immunologów PAN, którzy rekomendują dietę roślinną i rezygnację z surowego mięsa i mleka? Chcielibyśmy cudownych leków wzmacniających, a zapominamy o tym, że świetną aptekę możemy stworzyć sami, mądrze i świadomie komponując codzienne dania, które lądują na naszych talerzach. W ten sposób stale wspierany jest układ immunologiczny, który w razie potrzeby odwdzięczy się nam ratunkiem. Dlatego ważne jest dostarczanie odpowiednich składników odżywczych. By skutecznie to zrobić, warto pamiętać by kupując świeże warzywa, jak i przetworzone, wybierajmy produkty od sprawdzonych i wiarygodnych dostawców. Pytajmy swojego sprzedawcę o certyfikat i pochodzenie surowców. Zdrowe i bezpieczne kiszonki to tylko te, które są wyprodukowane z certyfikowanych i sprawdzonych warzyw. Czy wiecie, że buraki podczas fermentacji oddają wszystko, co mają w sobie do płynu? Dlatego warto kupować zakwasy eko i weryfikować swojego dostawcę. W innym przypadku, zamiast zdrowotnego działania genialnego płynu pijemy metale ciężkie i środki ochrony roślin.
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat kiszonek i zakwasów, warto odwiedzić sklep Zakwasowni, znajdujący się na Żoliborzu przy ulicy Rydygiera 12, gdzie przy wyborze odpowiednich produktów pomoże załoga Zakwasowni.
Magdalena i Mikołaj Batorowie od trzech lat prowadzą Zakwasownię – znaną już dobrze, nie tylko na trójmiejskim rynku, rodzinną manufakturę, produkującą organiczne i ekologiczne zakwasy, kiszonki oraz dania kuchni roślinnej. Porzucili kariery „korporacyjne” na rzecz promowania zdrowia, którego podstawą jest pełnowartościowa, roślinna żywność.
Są także twórcami Zakwasownia Restauracja, gdzie goście mogą skosztować eleganckiej, autorskiej kuchni wegańskiej. Od kilku miesięcy działa powołana przez Batorów fundacja „Stacja Czułość”, której misją jest szeroko pojęta emocjonalna opieka nad pacjentami onkologicznymi.
Napisz komentarz
Komentarze