Pijąc zakwas dbamy o odporność naszego organizmu, odkwaszamy go i wspieramy pracę nerek i wątroby. Dzięki zawartym w buraku składnikom ma też właściwości antynowotworowe. Jak stosować zakwasy w codziennej diecie i czy są wskazane dla kobiet w ciąży oraz dzieci? Na te i wiele innych pytań odpowiada Mikołaj Bator, twórca Zakwasowni.
Zakwasy z buraka to niepasteryzowane, żywe napoje probiotyczne. Spożywanie ich zapewnia nam zdrowie, energię i siłę. Nie boimy się twierdzić, że są to eliksiry odporności i witalności. Burak, a szczególnie poddany fermentacji, czyli przetworzony do postaci zakwasu to najszersze spektrum witaminowo-minerałowe występujące w naturze. Zawiera wiele antyoksydantów oraz jest bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, K i z grupy B, kwasu foliowego, potasu, kobaltu, magnezu czy fosforu.
Dlaczego warto pić zakwasy z buraków?
Współczesne badania różnych, niezależnych ośrodków naukowych potwierdzają, że działanie zakwasu jest imponujące. Pijąc zakwas poprawiasz swoją odporność, wspomagasz proces tworzenia czerwonych krwinek, odkwaszasz organizm, wspierasz pracę nerek i wątroby, spowalniasz procesy gnilne oraz pomagasz w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Dzięki zawartej w buraku betainie działasz antynowotworowo.
Zakwas z buraków jest też genialnym napojem energetycznym. Wzmacnia kondycję fizyczną i poprawia wydolność organizmu. Jednak najważniejszym dobrem, jakie daje nam buraczany zakwas, jest jego wpływ na usprawnienie pracy jelit, a co za tym idzie na ludzki mikrobiom.
Mikrobiom to wszystkie mikroorganizmy, drobnoustroje, które zasiedlają jelita, a więc bakterie, drożdże czy grzyby. Równowaga między nimi ma podstawowe znaczenie dla zdrowia człowieka, gdyż odpowiada za funkcjonowanie narządów. Najwięcej mikroorganizmów znajduje się w jelicie grubym. Wedle szacunków, w całym przewodzie pokarmowym jest 10 razy więcej mikroorganizmów niż komórek w ciele człowieka, co daje około 100 bilionów komórek ważących około 2 kg.
W procesie fermentacji buraka powstaje kwas mlekowy, którego dobre bakterie odbudowują florę bakteryjną jelit i wzmacniają system odpornościowy. Wielu z nas lekceważy rolę jelit, sądząc, że ich zadaniem jest jedynie trawienie, a przecież immunolodzy podkreślają, że niemal 80 proc. komórek odpornościowych znajduje się właśnie w jelitach. Dbajmy więc o nie i dostarczajmy pożywienie, które karmi nasze jelita.
Zobacz też: Wspieramy Kino Wisła. Bez pomocy, kino może nie przetrwać !
Odpowiedzi Mikołaja Batora na najczęściej zadawane pytania na temat tych prozdrowotnych napojów!
Czy zakwas zawiera konserwanty lub cukier?
Do naszych zakwasów nie dodajemy cukru. Owszem, zakwas zawiera węglowodany, w tym cukry (1,8 g w 100 ml), ale pochodzą one z buraka, który po prostu ma też swoją słodycz.
Co może oznaczać musowanie w butelce z zakwasem?
Musowanie jest efektem naturalnej fermentacji. Może się ono się nasilać w przypadku zmian temperatury przechowywania. Nasze produkty, co podkreślamy stale są żywe i pozbawione konserwantów, więc w pewien fascynujący sposób nieobliczalne. Przechowywanie zakwasu w chłodnym miejscu pozwala okiełznać musowanie.
Czy zakwas z buraków nadaje się na zupę?
Możemy dodać zakwasu do zupy, co podkreśli fantastycznie smak i kolor, jednak podgrzany traci wiele swoich właściwości prozdrowotnych. Z pewnością nie gotujemy zupy z zakwasem, tylko podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia.
Czym różni się zakwas z buraków od zakwasów z kapusty?
Wszystkie zakwasy warzywne są doskonałym wsparciem naszego zdrowia. Wspomagają odporność i układ trawienny. Jednocześnie każde warzywo wnosi swoją specyfikę, nieco odmienne właściwości i smaki. Zakwasy z białej oraz z czerwonej kapusty są fantastycznymi, naturalnymi izotonikami. Podobnie jak zakwas z buraka dostarczają bogactwa witamin z grupy K, E, C, B, ale też rzadką witaminę U. Dzięki obecności związków siarkoorganicznych wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Zakwasy warzywne warto stosować równolegle lub naprzemiennie.
Czy zakwas mogą pić kobiety w ciąży, w trakcie karmienia lub małe dzieci?
Zakwas jest wskazany zarówno dla kobiet ciężarnych, jak i karmiących.
A jak to wygląda w diecie dzieci? Warto przyzwyczajać dzieci do kiszonek od najmłodszych lat, gdyż układ odpornościowy dziecka tworzy się najintensywniej pomiędzy 2 a 5 rokiem życia. Pełną sprawność osiąga dopiero około 18 roku, dlatego mądre wspieranie go, kiedy cała moc układu immunologicznego dopiero się tworzy jest niezwykle ważne. Należy jednak przyznać, że wszelkie kiszonki, choć pełne dobrych bakterii i witamin, mają też jedną, jedyną wadę - często zawierają dużo soli. Dlatego powinniśmy uważać z podawaniem ich dzieciom do drugiego roku życia. Wprowadzamy je do diety stopniowo, od szóstego miesiąca, początkowo raz w tygodniu, by nadmiernie nie obciążać nerek i przyzwyczaić organizm.
Zakwasownia specjalnie dla dzieci przygotowała Zakwas dla Bąbelków. Ma obniżoną zawartość soli oraz wzbogacony jest cytryną i acerolą, zwaną również wiśnią z Barbados, która znana jest z rekordowej zawartości witaminy C.
Jak stosować zakwasy w codziennej diecie?
Oczekiwane efekty zdrowotne picia zakwasu osiągniemy stosując go systematycznie – krótko mówiąc, pijemy codziennie. Rano, na czczo i zdecydowanie na surowo, co najmniej 100 ml. Dobrze zaczynać od niewielkiej ilości, około 50 ml, by przyzwyczaić organizm. Dla urozmaicenia doświadczeń smakowych, ale także różnorodności wartościowych składników możemy zmieniać zakwasy. Proponujemy na przykład zakwas z żółtego buraka (Złoty Zakwas), który zawiera kurkumę, imbir i cytrynę sycylijską, czyli zestaw silnie przeciwzapalny o właściwościach antybiotycznych. Wspaniały jest także zakwas korzenny, z dodatkiem cynamonu i goździków czy zakwas z imbirem, cytryną oraz selerem.
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat zakwasów, warto odwiedzić sklep Zakwasowni, znajdujący się na Żoliborzu przy ulicy Rydygiera 12, gdzie przy wyborze odpowiednich produktów pomocna może okazać się wiedza i doświadczenie załogi Zakwasowni. Wszystkie produkty dostępne są również w internetowym sklepie www.sklep.zakwasownia.pl .
Magdalena i Mikołaj Batorowie od trzech lat prowadzą Zakwasownię – znaną już dobrze, nie tylko na trójmiejskim rynku, rodzinną manufakturę, produkującą organiczne i ekologiczne zakwasy, kiszonki oraz dania kuchni roślinnej. Porzucili kariery „korporacyjne” na rzecz promowania zdrowia, którego podstawą jest pełnowartościowa, roślinna żywność.
Są także twórcami Zakwasownia Restauracja, gdzie goście mogą skosztować eleganckiej, autorskiej kuchni wegańskiej. Od kilku miesięcy działa powołana przez Batorów fundacja „Stacja Czułość”, której misją jest szeroko pojęta emocjonalna opieka nad pacjentami onkologicznymi.
Zobacz też: Metro Plac Wilsona. Pierwszy pociąg odjechał stąd 16 lat temu.
Napisz komentarz
Komentarze