W dzisiejszych czasach trudniej znaleźć pieczywo, które wywołuje szeroki uśmiech i maślane oczy: jakościowe, tradycyjne, na prawdziwym zakwasie. Wiele osób stara się odtworzyć ten smak we własnym domu, jednak proces ten bardzo często jest długotrwały i wymagający.
14 lat temu, po bezskutecznym poszukiwaniu wypieków świetnej jakości, właścicielki Cafe 6/12 postanowiły wziąć sprawy w swoje ręce. Zaczęły produkcję własnego pieczywa, które podawały gościom swojej restauracji. Pomysł ten w niedługim czasie przerodził się w prawdziwą pasję i stał się fundamentem ich działalności.
Pierwszą rzemieślniczą piekarnię SAM stworzyły na Powiślu ponad 10 lat temu. Zachęcone pozytywnym odbiorem i zainteresowaniem, kilka lat później otworzyły kolejną piekarnię, tym razem na Żoliborzu, na potrzeby której wyremontowały stare warsztaty samochodowe przy ulicy Rydygiera.
Piekarnia SAM dostarcza pieczywo na jakościowym zakwasie, który wzmacnia system odpornościowy
Właścicielki SAM nie zniechęcały się zmiennymi opiniami na temat glutenu, który jest zawarty w zbożu. Wiedziały, że pieczywo na prawdziwym zakwasie jest bogate w pożądane mikroelemnty takie jak żelazo, magnez i cynk. Przygotowywane w technologii powolnej fermentacji jest łatwiejsze do strawienia i dostarcza dużą ilość błonnika, czyli pokarmu dla pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Jakościowe pieczywo na prawdziwym zakwasie wzmacnia system odpornościowy i dzięki niemu nasz organizm po prostu czuje się lepiej! W piekarniach kontrolowana jest naturalna fermentacja zakwasów, przez utrzymanie optymalnych dla ich rozwoju warunków i codzienne dokarmianie. To dlatego chleb z SAM ma niższy indeks glikemiczny niż chleby z masowej produkcji oraz – co dla niektórych najważniejsze - ma niepowtarzalny smak i strukturę.
SAM to kameralny koncept stawiający na bezpośredni kontakt zarówno z klientami, jak i dostawcami. Mąkę do swoich wypieków od samego początku biorą z małego, rodzinnego młyna z okolic Wyszogrodu, któremu zboże dostarczają lokalni rolnicy. Wszystko zostaje w rodzinie! Dodatkowo, na żadnym etapie produkcji nie są używane konserwanty, spulchniacze czy polepszacze smaku. Sama natura!
Prawdziwą gwiazdą piekarni jest czarny pumpernikiel, czyli najzdrowszy zakalec na świecie o wysokich wartościach odżywczych, probiotycznych i prebiotycznych. To rarytas, który trudno w innym miejscu dostać. Do jego ciasta dodaje się polne kwiaty, odrobinę suszonych owoców, kawę i kakao. Te oryginalne składniki sprawiają, że chleb ma wyjątkowy charakter i smak. To coś, czego powinien spróbować każdy!
Koncept SAM to nie tylko piekarnia, ale także restauracja i sklep
W restauracji skosztujemy wszystkich wypieków z piekarni. W sklepie natomiast znajdziemy jeszcze więcej produktów, które chętnie zabierzemy do domu. Jest tam nie tylko pieczywo, ale i ciasta - klasyczne i bezglutenowe, a także ekologiczny nabiał, dobre wędliny, produkty wegańskie oraz wiele dań gotowych przygotowywanych prze kucharzy z restauracji SAM, między innymi: domowe zupy, dipy, pierogi oraz kolorowe dania dietetyczne inspirowane kuchniami całego świata.
SAM to ciekawe miejsce na mapie Żoliborza. Warto je odwiedzić, by wyrobić sobie własne zdanie o jakości i smaku ich produktów. Kto wie, może skradną Wasze serca już od pierwszego spróbowania?
Napisz komentarz
Komentarze