Tak wynika z rankingu "50 top pizza" wskazującego miejsca serwujące najsmaczniejszą pizzę w Europie.
Stworzony przez organizację „TOP 50 Pizza” ranking 50 najlepszych europejskich pizzerii publikowany jest co roku. Organizacja zrzesza włoskich ekspertów branży gastronomicznej, zaś sam ranking nie obejmuje włoskich pizzerii. Pod uwagę brane są takie wytyczne jak: oczywiście smak pizzy, jakość składników oraz obsługa. W tegorocznym zestawieniu w pierwszej 30 znalazła się pizzeria z Warszawy.
Przeczytaj również: Grillowane włoskie jedzenie na Żoliborzu. Live cooking w Tratorii Flaminia
Na czele Francja, Austria i Hiszpania
Pierwsze miejsce Włosi przyznali francuskiej pizzerii doceniając jakość ciasta z ogromnym brzegiem i składników używanych do przyrządzania pizzy, poziom obsługi oraz wystrój lokalu. Właścicielem paryskiej restauracji jest Włoch, Peppe Cutraro. Jurorzy określili pizzerię jako „mały klejnot” Paryża.
Na podium znalazła się również wiedeńska pizzeria „Via Toledo Enopizzeria”. Nie dziwi fakt, że prowadzi ją Włoch Francesco Calò, który specjalizuje się w przyrządzaniu tradycyjnej neapolitańskiej pizzy. Zdaniem jurorów atutem wiedeńskiej pizzerii jest selekcja wędlin i serów, a także oryginalne sałaty. Eksperci docenili również włoskie kanapki, desery i selekcję win.
Trzecie miejsce należy do madryckiej pizzerii „Fratelli Figurato”. Prowadzą ją bracia Riccardo i Vittorio Figurato, którzy pochodzą z Włoch. Jurorzy wyróżnili pizzę capriciosa z szynką galicyjską oraz diavola di Leon z chorizo, które ich zdaniem są znakomitym połączeniem tradycji neapolitańskiej z hiszpańskimi specjałami.
Przeczytaj również: Włoskie pierożki w Holy Ravioli. „To wyjątkowe miejsce w skali całego kraju”
Dalsze pozycje w pierwszej dziesiątce należą w większości do pizzerii znajdujących się w krajach północnej i zachodniej Europy – Wielkiej Brytanii, Szwecji, Belgii, Danii, Niemiec czy Niderlandów.
"Ciao a Tutti" na 30 miejscu
W zestawieniu znajduje się tylko jedna pizzeria z Polski. Na 30 miejscu sklasyfikowano „Ciao a Tutti”. Lokal specjalizuje się w pizzy neapolitańskiej. Twórcy rankingu docenili autentyczność warszawskiej pizzy, a także jakość włoskich dodatków. W „Ciao a Tutti” pizzę sporządza się wedle tradycyjnych neapolitańskich metod z użyciem mąki pszennej typu 00. Ciasto, zanim trafi do pieca, dojrzewa przez okrągłą dobę. Jurorzy docenili również smak mozzarelli i pomidory San Marzano z certyfikatem DOP.
Neapolitański specjał z Warszawy został doceniony za jakość składników - od mąki 00, przez doskonałą mozzarellę, po pomidory San Marzano z certyfikatem DOP. Produkty z takim certyfikatem odwołują się do miejsca pochodzenia i podlegają szczegółowym procedurom gwarantującym powstawanie ich w ściśle określonym terytorium, w powiązaniu z warunkami historycznym, kulturowymi, klimatycznymi oraz tradycjami rolniczymi miejsca wymienionego w nazwie. Ponadto wrażenie na członkach jury zrobiła lista piw i win.
Przeczytaj również: „Ciao a Tutti Żoli – recenzja”
Obecność w rankingu to ogromne wyróżnienie dla restauracji, która w Warszawie ma trzy lokale w tym jeden na Żoliborzu. Do wyboru mamy około 20 rodzajów pizzy, a wśród nich klasyki jak i autorskie pozycje oparte na recepturach pochodzących z poszczególnych części Włoch. Jurorzy pozytywnie ocenili jakość ciasta z chrupiącym, wyraźnie wyrośniętym brzegiem.
Napisz komentarz
Komentarze