Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 30 października 2024 16:33

Polskie, autorskie i z fantazją – tak zjemy w Jowicie!

Kuchnia polska wcale nie musi być nudna! Udowadnia to nowa na Żoliborzu restauracja z autorskimi daniami - Jowita. Co takiego można zjeść w miejscu, które silnie wpisuje się w tożsamość Żoliborza?

Jowita to nowe miejsce na gastronomicznej mapie Żoliborza. Serwowane dania zaskakują połączeniem tradycji z nowoczesnością. – Naszym trzonem jest kuchnia polska. Stanowi ona punkt wyjścia do autorskich dań. Dużą inspiracją jest dla mnie kuchnia międzynarodowa, a szczególnie tajska, którą uważam za swoją specjalność – wyjaśnia Damian Małecki, szef kuchni Jowity.

Każda pozycja w karcie dań opracowana jest w całości przez szefa kuchni Damiana. Swój styl gotowania w Jowicie wpisuje w nurt kulinarny Fusion, charakteryzujący się całym bukietem unikalnych smaków i pięknymi kompozycjami wizualnymi. – Poza tym, że danie ma smakować konieczna jest również jego nienaganna prezencja. W pierwszej kolejności jemy oczami, dlatego ważne jest by serwowane dania wyglądały ładnie, kolorowo i prezentowały się dokładnie tak, jak na zdjęciach – mówi szef kuchni Jowity.

Znajdziemy tu dania lunchowe, stałe pozycje z karty, jaki i przetwory, a na święta produkty garmażeryjne.

„Bierzemy odpowiedzialność za to co serwujemy, dlatego gotuję zdrowe rzeczy”

Kiedy pytam o przyszłość kulinarną Jowity szef kuchni zdradza jedynie, że należy spodziewać się regularnych zmian w stałej karcie. Według zapowiedzi w menu ma pojawić się więcej dań wegetariańskich i wegańskich. – Pod tym względem zaczęliśmy skromnie. W naszym menu wśród dań wegetariańskich, poza burgerem, jest boczniak mikołajkowy ze szpinakiem, musem z kalafiora i pieczonym ziemniakiem. Z przystawek proponuję m.in. babę ziemniaczaną z warzywami, cebulą cukrową, która całości nadaje słodyczy i papryką wędzoną podkreślającą aromat dania – opowiada Damian.

Powodzenie dań wegetariańskich wśród gości doskonale obrazuje oferta lunchowa. – Zauważyliśmy, że chętniej wybierane są dania bezmięsne. Ludzie zwracają dziś szczególną uwagę na to co jedzą. Postanowiliśmy, że będziemy gotować zdrowe jedzenie, bo bierzemy odpowiedzialność za to, co serwujemy. Jeśli w piątek podajemy gościom rybę to wyłącznie pieczoną a nie smażoną. Wybieramy takie gatunki, które są wysokobiałkowe. Dzięki temu całe danie nie jest tak bardzo tłuste – wyjaśnia szef kuchni Jowity.

Serwowane dania w żoliborskiej Jowicie przyrządzane są ze świeżych produktów pochodzących od lokalnych rolników. Kucharze nie korzystają z półproduktów. Sosy, marynaty, przyprawy i całą resztę tworzą od początku do końca sami. – Jest to czasochłonne i skomplikowane. Jeśli chcemy serwować dania wysokiej jakości i zachwycać nimi naszych gości, to uważam, że takie podejście jest niezbędne – podkreśla Damian.

Burgery z wypiekaną na miejscu bułką w dwóch odsłonach

W menu znajdziemy m.in. dwa rodzaje burgerów. Poza tradycyjną odsłoną z kotletem wołowym opracowano wersję wegetariańską z kalafiorem, pastą z czerwonej fasoli, kolendrą i papryczkami chipotle. – Co jakiś czas do oferty lunchowej dodajemy dania z menu. Zrobiliśmy tak z burgerem wegetariańskim, który na tyle zawojował kubki smakowe naszych gości, że w zaledwie w kilka godzin wyprzedały się – relacjonuje Damian. Warto dodać, że bułki do burgerów robione są od podstaw i wypiekane na miejscu.

W menu znajdziemy m.in. dwa rodzaje burgerów. Poza tradycyjną odsłoną z kotletem wołowym opracowano wersję wegetariańską z kalafiorem, pastą z czerwonej fasoli, kolendrą i papryczkami chipotle.
Przetwory i oferta świąteczna

Do łask wszystkich smakoszy wracają przetwory w słoikach. Zwłaszcza w dobie pandemii nasze ulubione lokale gastronomiczne próbują w taki sposób zaspokoić głód swoich stałych gości. Jeśli chodzi o przetwory, w Jowicie dostaniemy m.in. zupę meksykańską, leczo warzywne czy wieprzowinę po tajsku z ananasem, papryką i kiełkami bambusa. Oferta dostępnych przetworów zmienia się cyklicznie, dlatego warto śledzić Facebooka Jowity.

Jesień w świecie kulinarnym silnie związana jest z kiszonkami, które dodatkowo wzmacniają naszą odporność. – W przypadku kiszonek do wyboru mamy kalafiora w curry z czarnuszką, który jest idealnym dodatkiem do mięs, sałatek a nawet zup. Dostępne jest również kimchi w wersji polsko-koreańskiej. Do jego produkcji wykorzystałem polskie produkty, takie jak marchew, kapusta, jabłko i gruszka oraz związany z kuchnią koreańską sos rybny, sojowy i imbir – wyjaśnia Damian Małecki szef kuchni w Jowicie zapowiadając dalszą produkcję przetworów i rozszerzenie oferty o flaki, gulasze i konserwy słoikowe.

Kiermasz świąteczny w Jowicie

Tego typu produkty idealnie nadają się też do zgromadzenia zapasów na święta. Ponadto kucharze Jowity ruszają z przyjmowaniem zamówień na dania świąteczne. W ofercie garmażeryjnej znajdziemy pierogi, pielmienie ukraińskie w wersji mięsnej i wegetariańskiej. – Warto zwrócić uwagę na pierogi na miodzie gryczanym z wędzonym twarogiem i kaszą gryczaną oraz pierogi z konfitowaną gęsiną i żurawiną. Wszystkie będą robione ręcznie od początku do końca. Nasza oferta będzie skonstruowana w taki sposób, że każdy znajdzie coś dla siebie - nawet wegetarianie. Nie chcę zdradzać za dużo. Mogę powiedzieć, że będzie to kuchnia staropolska – zapowiada tajemniczo szef Damian.

Jowita jako integralna część Żoliborza

Sama nazwa i skojarzenie nie dla wszystkich może być oczywiste. Jowita to tytuł filmu Janusza Morgensterna. Jest ekranizacją powieści Disneyland Stanisława Dygata, prywatnie męża Kaliny Jędrusik. – Nazwa Jowita łączy się tematycznie z naszą restauracją. Patronką ulicy, przy której znajduje się nasz lokal jest Kalina Jędrusik a w filmie Jowita wcieliła się w jedną z postaci. Dodatkowo patronem sąsiedniej ulicy jest Stanisław Dygat – wyjaśnia Mikołaj Laskowski właściciel Jowity i dodaje: – W chwili, gdy zostaną zniesione obostrzenia nałożone w związku z pandemią przez rząd, chcemy być miejscem, które będzie socjalizować lokalną społeczność za sprawą różnego rodzaju tematycznych wydarzeń. W samym wystroju wnętrza będzie mnóstwo nawiązań do filmu Jowita i samej Kaliny Jędrusik.

Jowitę znajdziecie pod adresem ul. Kaliny Jędrusik 9 lokal U10


baba miesna

baba miesna

burger

burger

kiermasz-jowita

kiermasz-jowita

wejscie

wejscie


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

Aby zostać naszym prenumeratorem, wystarczy wejść na stronę https://www.gazetazoliborza.pl/platny-dostep. Następnie należy wybrać jedną z trzech opcji prenumeraty i postępować zgodnie z instrukcjami podanymi w kolejnych krokach.

Jeśli napotkasz jakiekolwiek trudności, skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta pod adresem [[email protected]] lub telefonicznie pod numerem [535249771]. Postaramy się pomóc jak najszybciej.

Jako prenumerator zyskujesz dostęp do ekskluzywnych treści (w tym pełnych treści artykułów prezentowanych na naszym portalu oraz publikacji dedykowanych tylko naszym prenumeratorom) oraz specjalne rabaty od naszych partnerów lokalnych. Oferujemy zniżki od 10% do 20% na produkty i usługi firm z Żoliborza i Bielan (okazjonalnie także z innych dzielnic).

PRZECZYTAJ
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 13°CMiasto: Warszawa

Ciśnienie: 1021 hPa
Wiatr: 26 km/h