Arkadia na Widelcu, czyli warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży
- 09.11.2017 13:31
W pierwszą sobotę października rozpoczął się cykl warsztatów kulinarnych Arkadia na Widelcu. Przez 50 tygodni łącznie ponad 2 400 dzieci spotka się na 200 warsztatach w nowej strefie Grand Kitchen na I piętrze centrum. Organizatorami programu są Arkadia oraz Fundacja Szkoła na Widelcu, prowadzona przez Grzegorza Łapanowskiego.
Pierwsze warsztaty z całego cyklu odbyły się podczas trzydniowej imprezy urodzinowej Arkadii powiązanej z wielkim otwarciem arkadyjskiej strefy Grand Kitchen.
Pasji przygotowywania zdrowych posiłków pod okiem edukatorów kulinarnych Fundacji Szkoła na Widelcu dzieci od 5. do 15. roku życia oddawać się będą w każdą sobotę w godz. 12.00-18.00, a zapisy na nie mają miejsce od poniedziałku do czwartku stronie www.grandkitchen.pl. W przypadku wolnych miejsc na warsztaty można się rejestrować podczas ich trwania na miejscu w strefie warsztatów na pierwszym piętrze Arkadii.
„Arkadia na Widelcu” to innowacyjny i długofalowy projekt, mający na celu wzmocnienie prozdrowotnych postaw u dzieci i ich rodziców. Podczas spotkań uczestnicy poszerzać będą swoją wiedzę dotyczącą zdrowej żywności, a wszystko to w miłej i rodzinnej atmosferze. Edukatorzy Fundacji pokażą, że gotowanie może być łatwe i przyjemne. Udowodnią również, że zdrowe jedzenie może być smaczne. Każde spotkanie będzie skupiać się wokół jednego tematu przewodniego, np. konkretnego warzywa lub owocu. Łącznie zaplanowanych jest aż 200 spotkań w skali roku, w tym 50 tygodni z rzędu.
Każda tura spotkań będzie trwać ok. 1 godziny – dzieci będą wówczas zapoznawać się z teorią, związaną z tematem danego warsztatu, a później przygotowywać wybrane dania – wszystko w specjalnie przygotowanej kuchni i strefie warsztatowej na pierwszym piętrze Arkadii, w strefie Grand Kitchen. Po wspólnym gotowaniu, uczestnicy zasiądą razem do posiłku – jako że idea gotowania to nie tylko przygotowywanie, ale również jedzenie i rozmowy przy wspólnym stole.
Napisz komentarz
Komentarze