- Ryż do sushi 0,5 kg
- Ocet ryżowy 4 łyżki
- Nori – algi 10 liści
- Sól szczypta
- Cukier 1 łyżka
- Wasabi 50 g
- Sos sojowy 100ml
- Marynowany imbir 150g
- Łosoś 200g
- 1/2 awokado, 2 ogórki świeże
- Mata bambusowa 1szt
- Ostry nóż bez ząbków
Zdrowe, pyszne, pięknie wyglądające i diabelnie drogie - takie właśnie jest sushi. Wydawałoby się, że sushi to bardzo prosta kuchnia i po części można się z tym zgodzić. Przecież każdy potrafi zrobić sushi, pizzę, czy chińszczyznę.
Najważniejszą kwestią jest jednak jakość, bowiem nie każdy potrafi zrobić to dobrze. Właśnie tak jest z sushi. Aby było ono dobre, trzeba użyć świeżych składników i po prostu się na tym znać.
Jak to się zaczęło?
Żeby dobrze przedstawić historię tej kuchni, muszę nawiązać do kuchni polskiej. Znacie takie danie jak pierogi ruskie? Jest to danie, które ma długą tradycję. Składa się głównie z mąki, wody, ziemniaków i białego sera. Składniki te można było dawniej łatwo pozyskać, bez ponoszenia dodatkowych kosztów, dlatego danie to uchodziło za danie dla ubogich. Każdy rolnik miał mąkę, miał ziemniaki, wodę i biały ser, więc mógł pierogi zrobić w domu. Wiecie dlaczego przywołałam tę historię? Bo sushi w dużej mierze opiera się na dokładnie takim samym pomyśle. Od zarania dziejów najtańsze i najłatwiejsze do pozyskania dla Japończyków składniki to woda, ocet ryżowy, ryż i ryba - tyle wystarczyło, aby nakarmić całą rodzinę.
Teraźniejszość a cena
Skoro zatem danie to jest wytwarzane z tak prostych i łatwo dostępnych składników, to dlaczego w Polsce jest takie drogie? Bo obiektywnie patrząc - jest. Chodzi o jakość. Świeża ryba, owoce morza, dobry ryż, nie są naturalnie dostępnymi w Polsce składnikami, a sprowadzenie ich jest kosztowne. Dodatkowo, kuchnia ta niesie ze sobą pewien prestiż, trochę jak iPhone. Cena powoduje mniejszą dostępność. Na Żoliborzu mamy jednak sporo fajnych „susharni”. Zachęcamy do kosztowania tej kuchni, ponieważ jest naprawdę smaczna i zdrowa.
Zrób sobie SUSHI
6 kroków do idealnego sushi
Wpadają do Ciebie znajomi, a Ty nie wiesz, co mógłbyś im zaserwować? A może po prostu znudziło Ci się sięganie po fast foody, jadanie na mieście i chciałbyś przyrządzić coś, co da Ci satysfakcję? Pokażemy Ci, jak wykonać potrawę, która Cię zachwyci, a znajomi nie uwierzą, że przygotowałeś ją samodzielnie.
Sześć kroków do idealnego sushi przedstawi Tomasz Bojanowicz – właściciel sieci restauracji TenSushi.
Potrzebne składniki:
Napisz komentarz
Komentarze