Gościem Radia Żoliborz jest Tadeusz Muller, szef kuchni, kreator restauracji, prowadzący program kulinarny, a prywatnie syn Magdy Gessler. Jakie czynniki odpowiadają za sukces restauracji i czy na Żoliborz jest ewenementem na mapie kulinarnej?
- Do stworzenia restauracji potrzebne są wszechstronne narzędzia. W kulinariach łączy się wiele dziedzin, a do wykreowania restauracji potrzebna jest wiedza socjologiczna, przede wszystkim skupiająca się na temat relacji ludzkich. Kreator restauracji jest po prostu osobą, która tworzy wszystko od podstaw – wyjaśnia Tadeusz Muller.
W Warszawie z powodzeniem działają knajpy, przy koncepcie których pracował Tadeusz. Czy odpowiada on za sukces jednej z żoliborskich restauracji? Tego dowiecie się słuchając rozmowy.
Przy ulicy Rydygiera działało studio kulinarne Tadeusza, w którym przez pięć lat opracowywał wszystkie koncepcje, w tym tą największą zamówioną przez Orlen.
„Przeważają miejsca, gdzie panuje określony szyk”
- Na Żoliborzu powstają miejsca, gdzie panuje luźna i lokalna atmosfera, a takich właśnie brakuje. Generalnie, przeważają restauracje, w których panuje określony szyk. Niebawem na Żoliborzu otworzy się miejsce będące, według mnie, prawdziwą petardą – opowiada Tadeusz. Do jakich lokali lubi chodzić?
„Od zawsze interesowałem się ludźmi”
Tadeusz Muller z wykształcenia jest psychologiem. – Od zawsze interesowali mnie ludzie. Ten kierunek przybliżał mnie do nich. Pracowałem z osobami z autyzmem. Nauczyłem się tego, żeby skupiać się na innych a nie wyłącznie na sobie – mówi w rozmowie nasz gość. Po swoim ojcu odziedziczył także zamiłowanie do fotografii. Wiedzę na jej temat zdobywał w Warszawskiej Szkole Fotografii.
W ostatnim czasie ujawnił się również jako syn Magdy Gessler. Czy miało to wpływ na rozwój jego kariery? – Nie oceniałem tego. Zawsze robiłem to co czułem. Wybrałem swoją drogę i nie chciałem być kojarzony przez pryzmat rodziny. Myślę, że moja kariera jest naturalną wypadkową – ocenia Muller.
Czego jeszcze dowiecie się słuchając rozmowy Radia Żoliborz z Tadeuszem Mullerem? Czym jest nutritarianizm, jaki składnik tworzy iluzję smaku mięsa, a także co przygotować na wigilię tak by zjeść zdrowo i w zgodzie ze środowiskiem?
Napisz komentarz
Komentarze