Coraz więcej osób chce jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo. W trattorii Prima Pasta, na placu Wilsona, można skosztować dań włoskich w wersji wegańskiej i bezglutenowej, spełniającej wymagania osób stosujących restrykcyjną dietę pozbawioną glutenu.
Zdrowo, ekologicznie i dla osób z nietolerancją glutenu
Dziś coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy. Zdrowy styl życia i zbilansowana dieta nabierają szczególnego znaczenia w naszej codzienności. Coraz częściej zastanawiamy się nad tym, jak spożywany przez nas posiłek wpływa na nasz organizm i środowisko. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom, chcemy kreować postawy przyjazne dla planety. Rezygnujemy chociażby z plastikowych słomek, wprowadzamy do naszej karty dania wegańskie. Zwracając uwagę na względy zdrowotne, szczególną troską otaczamy klientów posiadających alergie pokarmowe czy chorych na celiakię, którzy muszą restrykcyjnie przestrzegać dietę bezglutenową.
Stale rosnąca świadomość kulinarna wśród naszego społeczeństwa, zwłaszcza gdy chodzi o kuchnię włoską, wymaga również od naszych kucharzy stałego rozwijania się nie tylko w kontekście trendów żywieniowych, ale też poszukiwania nowych smaków. W tym celu, szef kuchni oraz manager Trattorii Prima Pasta odbywają podróże w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji. W ostatnim czasie odwiedzili malownicze Bari, z którego przywieźli mnóstwo pomysłów na przepyszne dania.
Pasty i pizza dla każdego!
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom gości, w karcie dań Trattoria Prima Pasta znajduje się szeroki wybór dań bezglutenowych. Wśród nich między innymi przystawka caprese z oryginalną mozzarellą di Bufala, pasty z Carbonarą classico na czele, składającą się jedynie z trzech składników takich jak Guancialle, ser Grana Padano D.O.P i żółtka jaj.
Nie od dziś wiadomo, że podstawą dobrej pizzy jest ciasto. Kucharze naszej trattorii opracowali autorski przepis na pizzę bezglutenową, która przyciąga smakoszy z całej Warszawy. Osoby, które muszą przestrzegać dietę bezglutenową ze względów medycznych, mogą poprosić obsługę, by piec pizzę w oddzielnym piecu tak, aby nie miały kontaktu z glutenem. W menu dostępne są także opcje wegańskie, jak na przykład pizza margherita z mozzarellą wegańską, która cieszy się ogromnym powodzeniem. Do tego można dobrać świeże dodatki według własnych preferencji.
Zabierz śródziemnomorską magię do domu
Wszystkie dania w trattorii Prima Pasta przygotowywane są z najwyższej jakości składników. Ciekawostką jest fakt, że szef kuchni, komponując wyjątkowe połączenia smaków, za każdym razem korzysta przede wszystkim z produktów dostępnych w delikatesach prowadzonych przez restaurację, które mogą nabywać także goście. Kupując wyśmienite włoskie sery, dojrzewające wędliny i oliwki w ziołach zabieramy do domu odrobinę śródziemnomorskiej magii.
Dostępni na miejscu sommelierzy zawsze służą pomocą w kwestii wyboru odpowiedniego wina
Nasza restauracja to nie tylko pizza czy pasta. To także bogaty wybór win doskonale podkreślających smak potraw. Najlepszych win na świecie należy szukać w Europie, a konkretnie w basenie Morza Śródziemnego. Południowcy od stuleci piją je do posiłków, aby zwiększyć rozkosz ze spożywania ryb, makaronów oraz potraw mięsnych. Wina, które serwujemy, pochodzą z włoskich i hiszpańskich winnic. W kwestii doboru odpowiedniego wina, zawsze można liczyć na wiedzę naszych kelnerów, którzy przy wyborze biorą pod uwagę również osobiste preferencje smakowe. Jako aperitif polecamy doskonałe Frizzante lane prosto z beczki!
W plebiscycie na Żoliborską Restaurację Roku 2018, Trattoria Prima Pasta otrzymała pierwsze miejsce w kategorii „Jakość obsługi”. Przyznali ją sami czytelnicy „Gazety Żoliborza”. O naszej gościnności świadczą liczne pozytywne opinie, które można znaleźć na Tripadvisor, Google czy Facebooku. „Pysznie, zdrowo i nastrojowo! Obsługa jest bardzo sympatyczna!” – pisze Wiesław.
Co ważne, dzięki współpracy z UberEats i Wolt, nie trzeba wychodzić z domu, żeby delektować się smakiem ulubionej pizzy czy pasty. Wystarczy złożyć zamówienie, a kurierzy zajmą się resztą.
Napisz komentarz
Komentarze