Trattoria Prima Pasta
na stałe wpisała się w kulinarny krajobraz Żoliborza. Znajdujący się na placu
Wilsona lokal to ciekawe połączenie włoskiej, klimatycznej restauracji z
delikatesami.
Różnorodność i jakość produktów w delikatesach Trattorii
Prima Pasta jest niespotykana. Znajdziemy tam kilka rodzajów oryginalnych
włoskich serów i wędlin, a także oliwy, octy czy konfitury. Ciekawostką jest
fakt, że szef kuchni za każdym razem komponując wyjątkowe połączenia smaków
korzysta przede wszystkim z produktów dostępnych również dla gości. Świadczy to
tylko i wyłącznie o najwyższej jakości sprzedawanych artykułów.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego dostępu do wybranych treści. Jeśli chcesz zyskać dostęp do wszystkich artykułów, wykup prenumeratę.
-
Wędliny dostępne w delikatesach Tarttori Prima Pasta -
Konfitury, które również można kupić dostępne w delikatesach
– W przygotowaniu dań
najważniejszą rolę odgrywa świeżość produktu. Dla nas jest to priorytet zarówno
w kontekście naszych delikatesów jak i w kuchni. Często okazuje się, że nasi
goście po zjedzeniu przygotowanego przez nas dania, np. pizzy Prosciutto Crudo,
do tego stopnia doceniają smak dojrzewającej włoskiej szynki, że na koniec
wizyty zaopatrują się w nią w naszych delikatesach – mówi Marcin Ziółkowski,
szef kuchni w Trattorii Prima Pasta. W delikatesach można kupić zarówno
wyśmienite włoskie sery, wędliny dojrzewające, oliwy extra virgin, a także
świeże, hiszpańskie papryczki Pimientos de Padron.
Włoski akcent w
centralnym miejscu Żoliborza
Trattoria Priama Pasta jest zdecydowanie wyjątkowym
miejscem. Wyróżnia ją przede wszystkim sposób przygotowania uwielbianego przez
wszystkich włoskiego klasyka. Zjemy tu tradycyjną włoską pizzę na cienkim i
kruchym cieście, które wcześniej, jako surowe, leżakuje całą dobę w specjalnych
warunkach. – Nie używamy mechanicznych narzędzi do ukształtowania ciasta w
cienki placek. Robimy to własnymi rękami, co wymaga pewnych umiejętności.
Niezbędna jest też wiedza na temat wykorzystywanych mąk – podkreśla szef
kuchni. Nie od dziś wiadomo, że podstawą dobrej pizzy jest ciasto. Kucharze
Trattorii Prima Pasta opracowali autorski przepis na pizzę bezglutenową, która
przyciąga smakoszy z całej Warszawy. W menu dostępne są także opcje wegańskie,
jak np. pizza margherita z mozzarellą wegańską, która cieszy się ogromnym
powodzeniem, a do tego można dobrać jeszcze świeże dodatki wg własnych
preferencji.

Żoliborska Trattoria zachwyca również genialnymi,
kreatywnymi ofertami sezonowymi. Wrzesień jest ostatnią okazją by skosztować
wspaniałych połączeń smakowych kuchni włoskiej z kurkami. Wśród nich znajdziemy
m. in. delikatne, aromatyczne kurki w białym winie, pełną smaku pizzę z
dodatkiem kurek, a także lekką, sycącą Frittatę czyli danie na bazie jaj
zapiekanych z kurkami.

W każdym szanującym się włoskim lokalu nie może zabraknąć
również dań z owocami morza. Miłośnicy frutti di mare w każdą środę obowiązkowo
muszą zawitać na plac Wilsona. Jest to dzień, w którym do Trattorii Prima Pasta
trafiają świeże mule. Przygotowane w białym winie, z pomidorami, kolendrą i
papryczkami piri-piri podbijają podniebienia wszystkich gości.
Ponadto, wszystkie makarony sprowadzane są specjalnie tylko
dla restauracji prosto z Włoch. W karcie można znaleźć bogatą ofertę
przepysznych past zarówno w wersji z mięsem jak i wegańskiej czy bezglutenowej.
Bardzo fajnym udogodnieniem dla gości jest możliwość indywidualnego dobrania
rodzaju makaronu do pasty, jak i modyfikacji niektórych składników oraz
dobrania dodatków według własnych upodobań. Koniecznie trzeba spróbować pasty
Carbonara, która występuje w dwóch odsłonach, klasycznej wg oryginalnej
włoskiej receptury składającej się tylko z trzech składników Guancialle, ser Grana Padano D.O.P. i jajka
oraz typowej dla polskiego gościa na bazie boczku, Grana Padano D.O.P., cebuli,
czosnku, śmietany, jajka. Możecie zgadywać, która cieszy się największym
uznaniem gości, a najlepiej będzie jak porównacie i znajdziecie Swoją ulubioną
pastę.
Niesamowite słodkości to nieodłączny element kuchni
Włoskiej. Idealnie kremowe Tiramisu czy Panna Cotta z sosem malinowym to
klasyczne, uwielbiane przez wszystkich włoskie desery dostępne w karcie
Trattorii Prima Pasta zlokalizowanej na placu Wilsona. Dodatkowo w ofercie
znajdziecie wyjątkowe połączenie jakim jest jabłko pieczone z delikatną,
opalaną włoską bezą, kremowym sosem karmelowych i kontrastującym sosem
malinowym. Pozycja koniecznie do spróbowania. Deser zdobył serca wielu
miłośników słodkiego smaku i stał się już kultowym przysmakiem wśród stałych
bywalców.

Obsługa kluczem do
wyjątkowej atmosfery
To co urzeka w równym stopniu to regały włoskich i
hiszpańskich win również dostępnych w delikatesach. Jako gość restauracji można
skosztować kieliszek wina, a przy wyjściu zaopatrzyć się
w całą butelkę. Do wyboru mamy wina dostępne jedynie w lokalu, podkreślające
smak wybranych potraw. Dostępni na miejscu sommelierzy zawsze służą pomocą w
kwestii wyboru odpowiedniego wina.

Nie tylko w kwestii win można liczyć na pomoc załogi
Trattoria Prima Pasta, ale i wyborze dań. Od wejścia do lokalu czuje się niesamowicie
przyjazną, rodzinną atmosferę. Widać, że obsługa uwielbia to co robi i jest dla
gości. Restauracja otrzymała pierwsze miejsce w kategorii „Jakość obsługi” w
plebiscycie Żoliborskiej Restauracji Roku 2018. Przyznali ją sami czytelnicy
Gazety Żoliborza.
Za smak serwowanych potraw odpowiada szef kuchni Marcin
Ziółkowski, który gotuje zawodowo od 25 lat. Swoje pierwsze doświadczenia
zdobywał w warszawskich restauracjach. Wraz z rozwojem swoich umiejętności
kontynuował karierę w prestiżowych hotelach. W poszukiwaniu kuchennych
inspiracji wyjeżdża do Włoch i Hiszpani. Tam przez cały pobyt stołuje się
jedynie w lokalnych knajpkach. Swoje doświadczenia smakowe przywozi do Polski,
gdzie łączy je ze swoimi dotychczasowymi pomysłami.