Żoliborz to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy. Stąd nie jedzie się zjeść „na miasto” – to tutaj przyjeżdża się z niego, żeby zjeść i poczuć wyjątkowy klimat.
Prochownia Żoliborz
Prochownia to miejsce, w którym można zjeść i odpocząć podczas upalnych dni na leżaku przy okazji spaceru po parku Żeromskiego. W karcie dań są śniadania, obiady i dania serwowane od rana do północy. Coś dla siebie znajdą zarówno weganie, jak i osoby wszystkożerne.
Warto śledzić działalność Prochowni ze względu na organizowane tam wydarzenia. Latem są to m.in. kino pod chmurką czy joga, a nawet warsztaty DIY. Przez cały rok w Prochowni jest natomiast miejsce na potańcówki, spotkania podróżnicze i zajęcia dla dzieci.
Trattoria Flaminia
Panującą wewnątrz atmosferą i pysznymi daniami zachwycają się nawet rodowici Włosi. Za fantastyczny smak i włoski charakter dań odpowiada zespół zdolnych kucharzy. Sekretem prawdziwie rzymskich smaków są domowe przepisy przekazane rodzinie właścicieli przez sąsiadów i przyjaciół z Włoch.
Trattoria Flaminia serwuje m.in. specjały z owoców morza. Przygotowane dania są odświeżające, co sprawia, że idealnie wypełniają lukę w jadłospisie podczas upałów. Od maja w Trattorii Flaminia można się delektować świeżymi mulami i małżami z certyfikatem BIO spełniającym wyśrubowane wymogi rynku włoskiego. – Ich jakość jest wyjątkowa. Mule i małże będą przyjeżdżały do nas prosto z Włoch dwa razy w tygodniu – mówił podczas kolacji inauguracyjnej właściciel restauracji.
Całości dopełnia szeroki wybór koktajli, win i trunków, którymi w upalne dni na Półwyspie Apenińskim gasi się pragnienie.
Targ Śniadaniowy
Wszystko zaczęło się siedem lat temu na Żoliborzu. Na uczestników tegorocznych Targów Śniadaniowych czeka więc huczna impreza urodzinowa z okazji siódmego roku działalności. „Dzięki współpracy z miastem Warszawa, MPWiK oraz MPO w tym roku odbędzie się kilka wydarzeń przygotowanych specjalnie dla mieszkańców Żoliborza i Warszawy” – informowali organizatorzy na początku sezonu.
Zasmakujemy tu w kuchni wielu stołecznych i żoliborskich restauracji. Tradycją Targów Śniadaniowych są również weekendy tematyczne, podczas których można delektować się popularnymi potrawami z różnych zakątków świata. Po latach Targi Śniadaniowe stały się miejscem zarówno spotkań towarzyskich warszawiaków, jak i rozmaitych imprez towarzyszących.
Plaża Żoliborz w karaibskich rytmach
„Spieszymy sprostować plotki i rozwiać wszelkie wątpliwości – Boogaloo Beach Bar wraca do gry! Jeszcze kilka dni, jeszcze kilka nocy, a na Plaża Żoliborz ponownie rozbrzmiewać będą dźwięki reggae, hip hopu, electro i jungle” – czytamy na Facebookowej stronie baru informację opublikowaną pod koniec czerwca. W Boogaloo Beach Bar serwowane będą orzeźwiające drinki i koktajle, a na zaspokojenie apetytu będzie można zamówić tradycyjne jamajskie dania, takie jak jerk chicken czy rice’n’peas.
Jest w czym wybierać – czyli kulinarne oblicze Arkadii!
Znajdziemy tu w łącznie 39 punktów gastronomicznych, których oferta obejmuje wiele atrakcyjnych promocji. Kulinarny świat Arkadii współtworzy Lalka, w której serwowane są naleśniki w najróżniejszych odsłonach. W menu znajdziemy także tradycyjne smaki inspirowane kuchnią orientalną. Spragnieni podróży kulinarnych mogą spróbować ukraińskiej kuchni w Kozaczoku albo libańskich potraw w Fenicji.
Smakosze słodkości mogą przyjść do Nadzianych Gofrów, a w upalne dni schłodzić się lodami z Ice Dream. Propozycja jest o tyle wyjątkowa, że każdy może skomponować własny smak i kolor loda. Gelateria Ice Dream stosuje nowe podejście w serwowaniu i jedzeniu lodowych przysmaków. Każdy nakłada sobie, ile chce, a płaci w zależności od tego, ile waży porcja. Ci, którzy wolą przekąsić coś mniej kalorycznego, mają do dyspozycji punkt Redberry, gdzie serwowane są jogurty i bezglutenowe przekąski o puszystej konsystencji. Dawkę potrzebnych witamin znajdziemy ponadto w owocowym menu Smooth The Fruit, gdzie do wyboru mamy świeżo wyciskane soki, proteinowe i wegańskie smoothies, naturalne izotoniki z dodatkiem świeżych owoców czy pożywne owsianki.
Fani bułki wypełnionej mnóstwem składników powinni udać się do Black, gdzie do wyboru są burgery w różnych odsłonach: z kurczakiem, jagnięciną oraz w sezonowych wydaniach z dodatkiem szpinaku czy orzechów włoskich. Amatorzy kuchni Dalekiego Wschodu mogą z kolei odwiedzić lokal Azia. Dzięki trzem stacjom tematycznym z kucharzami przygotowującymi dania na żywo restauracja gwarantuje szeroki wybór dań. Włoski zakątek w Arkadii tworzy Trattoria Italia. Pizza, pasty i Tiramisu to trzon tutejszych propozycji kulinarnych. W karcie kuszą również włoskie zupy.
Oprócz tego w Arkadii znajdują się restauracje z ogródkami wychodzącymi na plac centrum. Jest to świetna okazja, by po zakupach zjeść lunch na świeżym powietrzu w przyjemnej atmosferze, z widokiem na okoliczną zieleń i zjawiskową fontannę. W takich warunkach swoje dania serwuje pierwsza racingowa restauracja w Polsce Street. Bogata karta dań kuchni śródziemnomorskiej podbiła serca wielu smakoszy znakomitych potraw polskich, włoskich i hiszpańskich. Nie brakuje również smacznych deserów, koktajli, kawy i alkoholi.
Zaraz obok mieści się również letni ogródek Bierhalle, gdzie w równie przyjemnej atmosferze można skosztować przygotowanego na miejscu piwa. Smakosze polskiej kuchni z pewnością znajdą coś dla siebie w bogatym menu restauracji. Na okres wakacyjny przygotowano specjalną ofertę, dzięki której możemy zamówić tradycyjny chłodnik lub sałatkę z owocami morza.
Napisz komentarz
Komentarze