Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
czwartek, 21 listopada 2024 17:53

Sycylijskie szmaragdy kulinarne. „Najważniejsza jest autentyczność”

Domowe przepisy, najwyższej jakości produkty i wyselekcjonowani dostawcy to czynniki, które wpływają na niesamowity smak serwowanych dań w Trattorii Flaminia. Jak smakuje włoskie lato? Specjalna oferta sezonowa jest okazją, by poznać nieznane oblicze Włoch.

Trattoria Flaminia słynie przede wszystkim z tradycyjnych dań rzymskich. Przygotowane według domowych receptur potrawy podbijają kubki smakowe miłośników włoskiego jedzenia. - Trudno mówić o kuchni włoskiej jako jednolitej całości, ponieważ na mapie kulinarnej Półwyspu Apenińskiego istnieją wyraźne podziały. One przenikają się lub nie. Dlatego oprócz dań rzymskich przygotowujemy również potrawy z innych regionów – mówi Anna Siemianowska właścicielka Trattorii Flaminia.

Jedną z pozycji przygotowanej oferty sezonowej jest przystawka Bocconcini Romani. To rzymski wariant chrupiących apulijskich panzerotti. Ich wnętrze uzupełnia farsz sporządzony z popularnych w Rzymie wędlin i sera grana padano. To jedna z form przenikania się specjałów regionalnych stworzony przez Włochów.

Kolejnym takim przykładem jest przepyszna Pizza Flaminia z pesto pistacjowym, burratą i mortadellą. W ten sposób podaną pizzę zjemy na Sycylii, gdzie nieodłącznym składnikiem są właśnie pistacje. Cenione niemal jak złoto na całym świecie, podbijają serca smakoszy. Wedle powszechnej opinii, najlepsze pistacje uprawiane są w okolicach miasta Bronte położonego na Sycylii. To wyjątkowy skarb tej ziemi, ponieważ otrzymał certyfikat chronionej nazwy pochodzenia DOP. Wykorzystywane przez szefów kuchni Trattorii Flaminia, owoce Pistacchio verde di Bronte charakteryzuje słodki i delikatny smak oraz intensywny zielony kolor. Pizza Flaminia robiona jest na specjalnej mieszance mąk, różniącej się od tej, która dodawana jest do pizzy klasycznej. Dzięki temu otrzymujemy wyjątkową chrupkość charakterystyczną dla pizzy prosto z Rzymu.

Lato jest doskonałą okazją do delektowania się wyjątkowymi daniami ze względu na okres wegetacyjny warzyw i owoców. Jedną z takich potraw w ofercie sezonowej jest Tagliatelle ze szparagami morskimi i krewetkami. Soliród rosnący na brzegu morza to trzon dania. Jego dostępność jest ograniczona, ponieważ sezon zbiorczy trwa od maja do końca sierpnia. W następnych miesiącach soliród kwitnie i nie nadaje się do jedzenia. Bogata w jod roślina, we Włoszech występuje jedynie w kilku regionach. Szparagi morskie rosną również nad Bałtykiem, ale są pod ochroną i występują w niewielkich ilościach.

Autorskie słodkości i wino prosto ze słonecznej Italii

Włoska kuchnia to również niesamowite słodkości. Italia słynie z dodawania pistacji do deserów, a szczególnie malownicza Sycylia. Jednym ze słodkich specjałów serwowanych na deser w Trattorii Flaminia jest Cannoli Siciliani sporządzone zgodnie z autentycznym, sycylijskim przepisem. Ricotta z owczego mleka i posiekane pistacje prosto z Bronto to wręcz powalające połączenie. Trattoria Flaminia znana jest między innymi z tego, iż desery przygotowywane są na miejscu. Nie brakuje również jedynych w swoim rodzaju autorskich propozycji. Jedną z nich jest już legendarna Torta Meringata, czyli beza, która swój zniewalający smak zawdzięcza sprowadzanym z Sycylii pistacjom, jakże innym od tych powszechnie używanych w Polsce pochodzenia irańskiego.

Każda szanująca się włoska restauracja musi posiadać bogatą i solidną kartę win. W Tarttorii Flaminia znajdziemy wyłącznie wina pochodzące ze słonecznej Italii. W kwestii wyboru zawsze możemy liczyć na wiedzę i doświadczenie personelu. Ponadto, nie musimy ograniczać się do jednego wina, bo we Flaminii istnieje możliwość zmawiania poszczególnych pozycji na kieliszki. Wybór jest na tyle duży, że nie powstydziłaby się go dobrze zaopatrzona winiarnia. Wśród kilkudziesięciu włoskich win znajdziemy pięć sycylijskich, wśród nich Colomba Platino będące dumą Sycylijczyków.

Miejsce, które pokochali Włosi i żoliborzanie

– Kluczem do sukcesu jest autentyczność. Podeszliśmy do kuchni włoskiej, której w samej Warszawie jest bardzo dużo, dość restrykcyjnie - czyli pizza bez ananasa i carbonara bez śmietany! (śmiech) Przychodzą do nas rodowici Włosi i smakuje im nasza kuchnia. Cieszymy się, że również żoliborzanie doceniają potrawy przyrządzane wedle tradycyjnych, włoskich przepisów – mówił Artur, syn właścicieli odbierając nagrodę „Żoliborskiej Restauracji Roku 2018”, którą w procesie głosowania przyznali mieszkańcy Żoliborza.

Jakość potraw docenia również Ambasada Włoch w Polsce. Flaminia już w kilka miesięcy po otwarciu została wyróżniona w szczególny sposób. Już w 2017 roku zainaugurowano tu „Tydzień kuchni włoskiej na świecie – The Extraordinary Italian Taste”. Jest to inicjatywa wspierana przez włoski rząd.

W kwietniu, Trattoria Flaminia przygotowała aperitivo! Ambasador Włoch Aldo Amati spotkał się z przedstawicielami Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce oraz włoskimi studentami Kolegium Europejskiego na Natolinie.

Studenci z Włoch rozkoszujący jedzeniem serwowanym w Tarttorii Flaminia się podczas aperitivo

Żoliborscy restauratorzy już dwa razy dostarczali wrażeń smakowych podczas Święta Republiki Włoskiej w Polsce.  – Dla nas jest to ogromne wyróżnienie, ponieważ jesteśmy w gronie najlepszych. Czujemy się z tego powodu bardzo docenieni i cieszymy się, że możemy brać udział w tak ważnym dla Włochów święcie – mówiła wówczas Anna Siemianowska.

Włoski karabinier w kolejce po specjały przygotowane przez Tarttorię Flaminię podczas Święta Republiki Włoskiej

Świeżość produktów i wyselekcjonowani dostawcy to podstawa!

- Przez to, że wychowałem się w Rzymie wiem jakie produkty są potrzebne i na co zwracać uwagę. Sam fakt, że wykorzystujemy surowce włoskie to nie wszystko. Dziś, można je kupić w każdym sklepie. Ważne jest więc też u kogo się zaopatrujemy – tłumaczy Piotr Siemianowski, właściciel Trattorii Flaminia.

Znaczna większość produktów sprowadzana jest prosto z Włoch. W przypadku muli czy solirodu dostawy są przywożone prosto z hodowli w regionie Emilia – Romania w północnych Włoszech. Ser buratta wykorzystywany we wspomnianej Pizzy Flaminia produkowany jest w apulijskiej mleczarni, która używa wyłącznie mleka pochodzącego od krów z wypasu w Parco della Murgia wpisanego na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Z kolei mortadella sprowadzana jest z północy kraju, gdzie mała, rodzinna masarnia produkuje od niemal 70 lat wędliny ze świń własnego chowu. Nie brakuje również polskich warzyw najwyższej jakości kupowanych bezpośredni od miejscowych rolników.

- Użycie tego typu produktów jest narzucone przez sam fakt posiadania przez nas włoskiego certyfikatu Ospitalita Italiana Ristoranti Italiani nel Mondo. Jego przyznanie poprzedza coroczny audyt, którego wyniki analizowane są przez agendę przyrządową w Rzymie. Restauracji tego typu w naszym kraju jest 25 z czego tylko trzy są, prowadzone przez Polaków – wyjaśnia Maciej Siemianowski. Oprócz składników i ich jakości w przyznaniu certyfikatu kluczową rolę pełni doświadczenie szefów kuchni. – Mamy doskonałą załogę. Nasi szefowie kuchni, Przemek i Paweł są młodzi, ale mają duże doświadczenie. Wcześniej obaj pracowali w warszawskich restauracjach należących Włochów. Paweł po 7 latach pracy wyjechał do Włoch, gdzie nauczył się robić niesamowite ciasto do makaronu. Włosi zachwycają się nim. Obaj dużo wnoszą do naszej kuchni – mówią zgodnie właściciele Trattorii Flaminia.   

Szefowie kuchni Tarttoria Flaminia. Od lewej: Przemek i Paweł

Domowe specjalności i niezwykłe doznania

- Przepisy wykorzystywane przez gotujących u nas kucharzy to nasze receptury domowe, które poznaliśmy mieszkając w Rzymie. Dużo nauczyły moją mamę sąsiadki – zdradza Piotr. Jednym z dań przyrządzanym wedle domowej receptury jest m. in. Caponata, która na stałe gości w karcie, czy makaron z pesto pistacjowym i krewetkami. - Pistacje z Bronte w połączeniu z krewetkami dają fantastyczny rezultat dość silnie kojarzący się z latem na Sycylii –  mówi Artur szykujący się właśnie do spędzenia tam urlopu.

Szefowie kuchni Tarttoria Flaminia w akcji z Diego

Wśród sycylijskich dań, które od czasu do czasu zjemy we Flamini są także paszteciki z wegetariańskim farszem według przepisu Diego Bongiovanni. We włoskim świecie kulinarnym uważany jest za przedstawiciela nowego pokolenia kucharzy. Nie stroni od nowinek, przez co znany jest z innowacyjności. W gotowaniu łączy tradycję i nowoczesność, a czasami szaleństwo, zwłaszcza kiedy do gotowania używa lokówki czy żelazka. Diego jest rozpoznawalny w swoim rodzinnym kraju niczym celebryta z pierwszych stron gazet. Jego sława jest jednak poparta ogromnym warsztatem i wiedzą kulinarną. Należy on do grona trzech najlepszych szefów kuchni we Włoszech. W latach 2017 i 2018 to właśnie w Trattorii Flaminia miał swoje autorskie kolacje będące formą inauguracji „Tygodnia kuchni Włoskiej”.


DSC04110

DSC04110

23795572_1944912679101964_9108091600070117259_n_edited

23795572_1944912679101964_9108091600070117259_n_edited

DSC02347-2-1170x663

DSC02347-2-1170x663

Włoski-karabinier-w-kolejce-po-specjały-przygotowane-przez-Tarttorię-Flaminię_fot.Jakub-Krysiak

Włoski-karabinier-w-kolejce-po-specjały-przygotowane-przez-Tarttorię-Flaminię_fot.Jakub-Krysiak

64871852_2276686409081073_6932632786943606784_n_edited

64871852_2276686409081073_6932632786943606784_n_edited

67308584_2276686049081109_138715314673156096_n

67308584_2276686049081109_138715314673156096_n

67250759_2276685849081129_5510867387831812096_n

67250759_2276685849081129_5510867387831812096_n

67155860_2276686009081113_8822759022449917952_n_edited

67155860_2276686009081113_8822759022449917952_n_edited

67488044_2276685865747794_4429336254093459456_n_edited

67488044_2276685865747794_4429336254093459456_n_edited

67586025_2276685982414449_6543968612074389504_n_edited

67586025_2276685982414449_6543968612074389504_n_edited


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Aby zostać naszym prenumeratorem, wystarczy wejść na stronę https://www.gazetazoliborza.pl/platny-dostep. Następnie należy wybrać jedną z trzech opcji prenumeraty i postępować zgodnie z instrukcjami podanymi w kolejnych krokach.

Jeśli napotkasz jakiekolwiek trudności, skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta pod adresem [[email protected]] lub telefonicznie pod numerem [535249771]. Postaramy się pomóc jak najszybciej.

Jako prenumerator zyskujesz dostęp do ekskluzywnych treści (w tym pełnych treści artykułów prezentowanych na naszym portalu oraz publikacji dedykowanych tylko naszym prenumeratorom) oraz specjalne rabaty od naszych partnerów lokalnych. Oferujemy zniżki od 10% do 20% na produkty i usługi firm z Żoliborza i Bielan (okazjonalnie także z innych dzielnic).

Z rabatów mogą korzystać tylko prenumeratorzy posiadający aktywną (wykupioną) prenumeratę.

Nie. Z rabatów oferowanych przez partnerów będą mogli skorzystać wszyscy aktywni prenumeratorzy „Gazety Żoliborza”, bez względu na miejsce ich zamieszkania.

Aktualną listę partnerów oraz informacje o oferowanych przez nich rabatach znajdziesz na stronie głównej naszego portalu, w zakładce PREMIUM w artykule "Rabaty dla Prenumeratorów" oraz w przesyłanych do Ciebie newsletterach.

Nasi partnerzy będą przedstawieni na stronie głównej naszego portalu, w zakładce PREMIUM w artykule "Rabaty dla Prenumeratorów". Będą umieszczeni wg dwóch kryteriów: wysokość rabatów i kolejność alfabetyczna.

Po wykupieniu prenumeraty będziesz mieć dostęp do specjalnie dedykowanego artykułu („Rabaty dla Prenumeratorów”), w którym będą wymienieni wszyscy nasi partnerzy (będą tam także ich logotypy). Przy zakupie w sklepie stacjonarnym lub w momencie płatności za usługę wystarczy pokazać jego treść obsłudze partnera, wskazując baner odpowiadający miejscu, w którym dokonujemy zakupów/płacimy za usługę.

Dokonując zakupu online u naszych partnerów, aby otrzymać rabat, należy przy zamówieniu wpisać specjalny kod, który zostanie wygenerowany przez partnera i przekazany prenumeratorowi.

Wspólnie z naszymi partnerami będziemy organizowali konkursy dla naszych prenumeratorów. Do wygrania będą w nich między innymi bilety czy karnety. Wśród nagród będą też zniżki na produkty i usługi oferowane przez partnerów. Laureaci takich konkursów otrzymają specjalnie dedykowany voucher, wygenerowany przez partnera konkursu, dzięki któremu będą mogli zrealizować nagrodę.

Obsługa partnera będzie sprawdzać, czy prenumerator, który chce skorzystać z rabatu, ma dostęp do specjalnie dedykowanego artykułu („Rabaty dla Prenumeratorów”), w którym będą wymienieni wszyscy nasi partnerzy (będą tam także ich logotypy). Przy zakupie w sklepie stacjonarnym lub w momencie płatności za usługę wystarczy pokazać jego treść obsłudze partnera, wskazując baner odpowiadający miejscu, w którym dokonujemy zakupów/płacimy za usługę.

W przypadku zakupów online i/lub realizacji vouchera (będącego nagrodą w konkursie dla prenumeratorów, o którym piszemy w pkt. 9) trzeba powołać się na kod/voucher wygenerowany przez partnera. Dzięki temu będzie można zakupić produkt/usługę lub odebrać nagrodę w konkursie.

Zależeć to będzie od indywidualnych ustaleń z każdym partnerem. Szczegółowe informacje znajdziesz w opisie oferty każdego z nich.

Jeśli napotkasz jakiekolwiek trudności, skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta pod adresem [[email protected]] lub telefonicznie pod numerem [535249771]. Postaramy się pomóc jak najszybciej.

Rabatów przeznaczonych dla prenumeratorów nie można przekazywać osobom trzecim. Są one dedykowane wyłącznie dla naszych prenumeratorów jako forma podziękowania za wsparcie. Udowodnione przypadki łamania tego postanowienia będą skutkowały anulowaniem prenumeraty, bez możliwości jej odnowienia.

Wysokość rabatu u każdego partnera jest stała w czasie jednego cyklu, który trwa miesiąc. Partner może zmienić wysokość rabatu w każdym cyklu.

Nie. Każdy z partnerów ma swoje odrębne rabaty, które nie łączą się z rabatami od innych partnerów.

Tak, ale Twoja subskrypcja będzie aktywna do końca okresu rozliczeniowego, na który się zdecydowałeś.

Wystarczy zaoferować zniżki (10%, 15% lub 20%) na swoje produkty lub usługi dla naszych prenumeratorów. W zamian otrzymasz pakiet promocyjny opisany w naszej ofercie.

Skontaktuj się z nami pod adresem [[email protected]] lub telefonicznie pod numerem [662001449]. Omówimy szczegóły i odpowiemy na wszelkie pytania.

Po skontaktowaniu się z nami ustalimy szczegóły współpracy, podpiszemy umowę i przekażemy wszystkie niezbędne materiały do realizacji promocji.

Nie, udział jest całkowicie bezpłatny. W ramach współpracy barterowej oferujesz rabaty dla naszych prenumeratorów, a my zapewniamy Ci promocję i zwiększenie rozpoznawalności Twojej marki.

Nie. Program skierowany jest głównie do firm z Żoliborza i Bielan, aby wspierać lokalną społeczność. Jeśli Twoja firma działa w tym obszarze lub kieruje ofertę (także) do mieszkańców tych dzielnic, zapraszamy do współpracy. Zapraszamy zatem do współpracy także firmy i instytucje z innych warszawskich dzielnic!

Nie. Z rabatów oferowanych przez partnerów będą mogli skorzystać wszyscy aktywni (posiadający opłaconą prenumeratę) prenumeratorzy „Gazety Żoliborza”, bez względu na miejsce ich zamieszkania.

Twoja firma otrzyma bezpłatną reklamę w naszych mediach: na portalu, w social mediach, grupach lokalnych, w artykułach oraz w kampaniach reklamowych. Dzięki temu zwiększysz rozpoznawalność marki i dotrzesz do szerokiej lokalnej społeczności. Zrobisz to w sposób innowacyjny i efektywny – całkowicie bezpłatnie. Naszym głównym celem jest nie tylko uhonorowanie naszych prenumeratorów, ale też skuteczne zareklamowanie ofert firm, które zostaną naszymi partnerami.

Oferujemy m.in.:

  • Baner reklamowy z Twoim logotypem na naszym portalu i w social mediach.
  • Publikację artykułu zbiorczego promującego wszystkich partnerów.
  • Top Layer z informacjami o prenumeracie i partnerach.
  • Stałą komunikację w naszych grupach społecznościowych.
  • Zdjęcie w tle w mediach społecznościowych z logotypami partnerów.
  • Relacje (stories) z logotypami partnerów.
  • Plakat promocyjny informujący o współpracy.
  • Mailingi do prenumeratorów (dla partnerów oferujących 15% i 20% rabatu).
  • Promocję w Kinie Wisła (dla partnerów oferujących 20% rabatu).

Nasi partnerzy będą przedstawieni na stronie głównej naszego portalu, w zakładce PREMIUM w artykule "Rabaty dla Prenumeratorów". Będą umieszczeni wg dwóch kryteriów: wysokość rabatów i kolejność alfabetyczna. Ich lista będzie też wysyłana w newsletterach dla prenumeratorów.

Obsługa partnera będzie sprawdzać, czy prenumerator, który chce skorzystać z rabatu, ma dostęp do specjalnie dedykowanego artykułu („Rabaty dla Prenumeratorów”), w którym będą wymienieni wszyscy nasi partnerzy (będą tam także ich logotypy). Przy zakupie w sklepie stacjonarnym lub w momencie płatności za usługę wystarczy pokazać jego treść obsłudze partnera, wskazując baner odpowiadający miejscu, w którym dokonujemy zakupów/płacimy za usługę.

W przypadku zakupów online należy podać kod wygenerowany przez partnera. Dzięki temu będzie można zakupić produkt/usługę.

Wspólnie z naszymi partnerami będziemy organizowali konkursy dla naszych prenumeratorów. Do wygrania będą w nich między innymi bilety czy karnety. Wśród nagród będą też zniżki na produkty i usługi oferowane przez partnerów. Laureaci takich konkursów otrzymają specjalnie dedykowany voucher, wygenerowany przez partnera konkursu, dzięki któremu będą mogli zrealizować nagrodę. By odebrać nagrodę, trzeba będzie okazać ten voucher lub wpisać (w przypadku realizacji online) umieszczony na nim kod, wygenerowany przez partnera.

Szczegóły dotyczące sposobu wykorzystania, ilości i dostępności rabatów ustalamy indywidualnie, aby najlepiej dopasować ofertę do potrzeb Twojej firmy. Stałe są tylko wysokości oferowanych rabatów: 10%, 15% i 20%.

Wysokość rabatu u każdego partnera jest stała w czasie jednego cyklu, który trwa miesiąc. Partner może zmienić wysokość rabatu w każdym cyklu.

Zależeć to będzie od indywidualnych ustaleń z każdym partnerem.

Oczywiście! Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie i propozycje, które mogą przynieść korzyści obu stronom.

Czas trwania współpracy ustalamy indywidualnie, ale minimalny okres to jeden miesiąc (jeden cykl współpracy). Możesz zdecydować się na okres próbny (miesięczny) lub długoterminową współpracę.

Tak, aczkolwiek Twoja obecność – a zatem przywileje i obowiązki partnera – będą obowiązywały do zakończenia miesięcznego cyklu współpracy.