Nie od dziś wiadomo, że my – Polacy uwielbiamy grilla. Uwielbiamy macerować i przyrządzać mięsa według własnego przepisu, uwielbiamy wymieniać się wskazówkami dotyczącymi zakupu właściwych produktów i spędzać wspólnie czas przy skwierczących smakołykach z wolna nabierających rumieńców.
W trakcie sezonu dochodzimy do perfekcji w obsłudze urządzeń grillowych, przy okazji dyskutując z sąsiadami i znajomymi na temat własnych technik – szlifowanych od lat – najlepszych oczywiście Nic dziwnego zatem, że kiedy pojawia się pierwsze słońce, tłumnie ruszamy na łono natury, żeby ugościć swoich najbliższych specjałami z rusztu. Krótko mówiąc, grill kojarzy nam się z piękną pogodą, miłym towarzystwem i pysznym jedzeniem. Czego chcieć więcej w majowe popołudnie?
Z dobrodziejstw potraw przygotowywanych na ogniu, karmelizowanych w odpowiedniej temperaturze w naturalny sposób, korzystają dziś liczne restauracje. Te najlepsze, umieszczają małe ruszty w kuchniach. Dzięki temu serwowane dania mają odpowiedni zapach i smak naturalnego pieczenia. Z kolei lokale dysponujące większą przestrzenią często wystawiają sprzęt na zewnątrz, aby cieszyć swoich Gości grillowanymi daniami przez cały sezon.
Coraz częściej kucharze eksperymentują z grillowaniem nietypowych dla naszej kuchni produktów. Dzięki temu i my w naszych ogrodach coraz odważniej tworzymy własne kompozycje smakowe. Dużą popularnością cieszą się w ostatnich latach chociażby sery przyprawiane na różne sposoby, owoce egzotyczne czy niecodzienne warzywa podawane z rusztu. Ta zmiana sprawia, że przygotowywane potrawy są nie tylko pyszne, ale również eleganckie i mogą z całą pewnością stać się doskonałym pomysłem na rodzinny obiad czy być kulinarną częścią letnich, wykwintnych bankietów. Dziś potrawy z rusztu odpowiednio serwowane, potrafią na talerzu zamienić się w prawdziwą sztukę.
Grill z Polotem
Restauracja Polot w Kuchni Polskiej również postanowiła skusić swoich Gości potrawami z rusztu. Wielkie grillowanie zaczynamy już 1 maja. Wykorzystując lokalne produkty oraz mięsa i owoce morza najwyższej jakości, postanowiliśmy zachęcić żoliborzan do rozsmakowania się w wiosennej odsłonie potraw pełnych polotu. Dlatego też Szef Kuchni - Filip Kosiń od kilku tygodni przygotowuje odpowiednie, zaskakujące menu. Znajdą się w nim nie tylko tradycyjne burgery, wiejska kiełbasa, czy karkówka , ale również dania dla wielbicieli kulinarnych nowości. Na naszym ruszcie skwierczeć będą owoce morza, szaszłyki i oczywiście przeróżne warzywa. Do każdego dania będzie można skomponować sobie zgodnie z własnym smakiem odpowiedni „garnitur”. Tu pojawią się rozmaite sałatki, surówki oraz sosy.
Jednak grill kojarzy nam się nie tylko z zapachem pieczonego mięsa, ale również ze smakiem zimnego piwa. Dla wielu, charakterystyczne pstryknięcie w czasie rozpalania ognia, sygnalizuje rozpoczęcie wielogodzinnej przyjemności. W tym wypadku również nie zamierzamy zawieść naszych Gości. Promocjami piw kraftowych z browaru Beerlab i Cieszyn będziemy rozpieszczać w Polocie wszystkich przez cały maj. Do ryb, z kolei, proponujemy wina z różnych zakątków świata. Dla tych, którzy unikają procentów serwujemy lemoniady smakowe przygotowywane ze świeżych owoców. To co? Widzimy się przy grillu?
Napisz komentarz
Komentarze