Restauracja, Żoliborz i przepyszne potrawy jest tym co łączymy w naszym zestawieniu. Plebiscyt „Żoliborska Restauracja Roku 2018” jest formą docenienia wysiłków restauratorów i szefów kuchni. Wieczór pełen luzu, śmiechu i smaku, tak można opisać wyjątkową galę. Wyniki znajdziecie w dalszej części tekstu.
- Mam przyjemność gościć państwa wraz z współorganizatorami, czyli Biancą Torossian z Targu Śniadaniowego, Karoliną Kołodziejską, autorka prowadzącą sekcję "Kuchnie Świata" w Gazecie Żoliborza oraz Anną Gonet, właścicielką Cafe and Lounge Bar but Good Music First, gdzie odbyło się wręczenie nagród w plebiscycie „Żoliborska Restauracja Roku 2018” – mówi rozpoczynając galę wręczenia nagród Mateusz Durlik, wydawca Gazety Żoliborza. Znakomita restauracja, Żoliborz i piękne zapachy to idealne połączenie, które czyni z naszej dzielnicy warszawskie zagłębie kulinarne.
Kategorie w jakich przyznano nagrody to „Atrakcyjność cen”, „Jakość obsługi”, „Wystrój”, „Jakość potraw”, a także nagroda specjalna w finałowej kategorii. Laureatów wybierali czytelnicy Gazety Żoliborza w głosowaniu przeprowadzonym przez Internet.
To nie tylko plebiscyt - promujemy lokalne restauracje!
Uroczysta gala była okazją dla restauratorów, a także po prostu żoliborzan do rozmowy o trendach i tradycjach kulinarnych. To jest wyjątkowa okazja, bo przedstawiciele znaczącej większości firm gastronomicznych na Żoliborzu ma możliwość ze sobą porozmawiać. Sama okoliczność jest działaniem ukierunkowanym na propagowanie restauracji na Żoliborzu i rozwijania sztuki kulinarnej.
Tegoroczna gala przyciągnęła nie tylko restauratorów, ale po prostu – smakoszy. – Kocham jeść i poszukuję wrażeń smakowych. Jedzenie to nie tylko spożywanie potraw, ale cała filozofia związana z jego przygotowaniem, opracowywaniem przepisów i sposobem gotowania czy smażenia. Zgromadzenie tak wielu właścicieli w jednym miejscu to wspaniała okazja, żeby porozmawiać o szeroko pojętej kuchni – mówi Pani Aneta, uczestniczka gali.
W tegorocznej gali wszyscy, którzy przybyli byli gośćmi specjalnymi. Wśród nich znalazł się Jakub Kuroń, który sam o sobie mówi: „gotuję odkąd tylko pamiętam”.
„Trzeba przede wszystkim lubić życie restauracyjne”
W oczekiwaniu na ogłoszenie wyników, by rozładować napięcie, wnętrze „Cafe and Lounge Bar but Good Music First” opanowała atmosfera rozmów, zabawy i delektowania się pysznymi przystawkami.
Pierwszą kategorią, w której ogłoszono zwycięzców była „Atrakcyjność cen”. Głównym kryterium w ocenie był stosunek jakości do ceny. Najniższe miejsce na podium zajęła „Tratoria Flaminia” otrzymując 74 głosy. Druga pozycja należy do „SAM Żoliborz” zyskując 92 głosy, przegrywa walkę o pierwsze miejsce z „Pepperoni Ristorante”. Zwycięzca otrzymał łącznie 175 głosów. – Myślę, że ta kategoria jest niezwykle trudna, bo chodzi o pieniądze. Cieszymy się bardzo, że klienci nas docenili, bo ważną kwestią jest nie tylko cena, ale przede wszystkim jakość. Dziękujemy bardzo za to wyróżnienie! – mówi przedstawicielka „Pepperoni Ristorante”.
W każdym miejscu, gdzie chcemy dobrze zjeść, kluczową rolę odgrywa obsługa. Jej jakość jest niezwykle ważna w ocenie końcowej danej restauracji.
Kolejną kategorią, którą oceniali czytelnicy Gazety Żoliborza była właśnie „Jakość obsługi”. Trzecie miejsce, z wynikiem 79 głosów, zajęła restauracja „Via Suzina”. Walka o najwyższy stopień podium, była niezwykle zacięta. „Tarttoria Prima Pasta” wygrała zaledwie czterema głosami z restauracją „Polot w Kuchni Polskiej”, której czytelnicy przyznali 122 głosy. – Trzeba przede wszystkim lubić życie restauracyjne. W kontakcie z klientem należy być cierpliwym, wyrozumiałem i uśmiechać się! Kluczem do sukcesu są też sami przełożeni – mówi Alicja, która odpowiada za jakość obsługi, a w trakcie gali reprezentowała restaurację „Trattoria Prima Pasta”.
Tam gdzie jest ładnie, czysto i schludnie, chętniej zaglądamy. W życiu każdej restauracji kluczową rolę odgrywa wystrój. Nie bez przyczyny telewizyjne show zaczyna rewolucję od zmiany wystroju lokalu!
W pierwszej trójce znalazła się „Pepperoni Ristorante” zdobywając 80 głosów. Na drugim stopniu podium znalazła się restauracja „Spotkanie” ze 117 głosami. Niekwestionowanym liderem okazała się restauracja „Fatto a Mano Ristorante & Wine Bar” z wynikiem 169 głosów.
Jest to kategoria niezwykle ciężka ze względu na znaczący subiektywizm. – Nasz lokal wzbudza skraje emocje, bo albo są osoby, które od razu zakochują się we wnętrzu „Spotkania”, a niektórzy pytają czy trwa aktualnie remont. Wystrój, który jest w naszej restauracji jest ten sam od 21 lat. Kultywujemy to co zastaliśmy – mówią zdobywcy drugiego miejsca w kategorii na najlepszy wystrój, właściciele restauracji „Spotkanie”.
Jakość potraw
Trzon dobrze prosperującej restauracji to jakość serwowanych potraw. Kunszt kulinarny jest absolutnie podstawą każdego szanującego się lokalu gastronomicznego. Najbardziej zacięta walka toczyła się w kategorii „ Jakość potraw”.
Czytelnicy zdecydowali 168 głosami, że to właśnie „Fatto a Mano Ristorante & Wine Bar” zasługuje na miano tej, która serwuje dania najlepszej jakości. Drugie miejsce z liczbą głosów 156 zajęła Pasadena, wygrywając jednym głosem z „Madison Good Company”, na które oddano 155 głosów. – Mimo tego trzeciego miejsca mamy motyle w brzuchu i nie spodziewaliśmy się nagrody, tym bardziej, że jesteśmy zlokalizowani na uboczu. Działamy troszkę ponad rok i w tak krótkim czasie udało nam się przekonać do siebie ludzi. Dla nas to naprawdę ogromny sukces! – mówi z ekscytacją Pani Anna, specjalista do spraw marketingu grupy „Baccara”, która tego wieczoru reprezentowała załogę „Madison Good Company”.
Kulminacyjnym momentem gali rozdania nagród „Żoliborskiej Restauracji Roku 2018” było ogłoszenie wyników w kategorii finałowej. W pierwszej trójce z 211 głosami znalazła się „Fatto a Mano Ristorante & Wine Bar”. Drugie miejsce osiągając 255 głosów zajęła „Pepperoni Ristorante”. Czytelnicy „Gazety Żoliborza” na zwycięzcę w głównej kategorii oddali 355 głosów. Zwyciężyła „Trattoria Flaminia”, rzymska restauracja, Żoliborz ją pokochał. – Kluczem do sukcesu jest autentyczność. Podeszliśmy do kuchni włoskiej, której w samej Warszawie jest bardzo dużo, dość restrykcyjnie, czyli pizza bez ananasa i carbonara bez śmietany! (śmiech) Przychodzą do nas rodowici Włosi i im smakuje nasza kuchnia. Cieszymy się, że posmakowała też mieszkańcom Żoliborza, bo potrawy przyrządzamy wedle tradycyjnych włoskich przepisów – komentowali Pan Artur i Pani Sylwia, bo „Trattoria Familia” to prawdziwa włoska rodzina.
Ponad 3 tys. głosów oddali czytelnicy Gazety Żoliborza
Tegoroczny plebiscyt „Żoliborskiej Restauracji Roku 2018” jest już drugą edycją. Łącznie we wszystkich kategoriach oddano niemal 3,5 tys. głosów. Najwięcej głosów oddano w kategorii finałowej, bo ponad 1,3 tys. Drugą kategorią, w której najczęściej głosowano to „Jakość potraw” i kolejno „Wystrój”, „Jakość obsługi” oraz „Atrakcyjność cen”.
Restauracje, które zajęły pierwsze trzy miejsca w każdej z kategorii zebrały łącznie ponad 2,5 tys. głosów, a pozostałe, łącznie niemal 950 głosów. – Pokazuje to, że restauracje z pierwszej trójki w każdej kategorii miały dość dużą przewagę nad pozostałymi nominacjami z pewnymi wyjątkami – wyjaśnił organizator gali. Wśród restauracji, które na co dzień są niezwykle doceniane w żoliborskich społecznościach znalazły się takie lokale jak: Łuski i Ości, La strada, Prosta Pasta, Kotłownia, Ten Sushi, Mizu Sushi, Telaviv Urban Food, Burgerownia, Thaisty Żoliborz, Pawilon Kulturalny, Rój Bistro, u Dziewczyn. Są to miejsca, którym zabrakło bardzo mało głosów by wejść do ścisłej trójki w poszczególnych kategoriach.
Genialna restauracja i Żoliborz - po dzisiejszym wieczorze można stwierdzić, że te słowa idealnie ze sobą korelują.
Napisz komentarz
Komentarze