Weekend japoński w Żoliborskim Domu Kultury, który odbędzie się w dniach 24-35 lutego w Forcie Sokolnickiego ma na celu przybliżenie mieszkańcom Żoliborza szeroko pojętej kultury Japonii. Podczas tego wyjątkowego weekendu będzie można spróbować swoich sił w shodo, czyli kaligrafii japońskiej, stworzyć własny i niepowtarzalny notes wykorzystując do celu tradycyjne szycie japońskie, zapoznać się z historią, nauczyć się parzyć, a przy okazji również zdegustować japońską herbatę – matcha. Będzie można własnoręcznie naprawić ceramiczne naczynia japońską techniką kintsugi.
Odbędą się również warsztaty szycia nowoczesnych kimon, co pozwoli pogłębić wiedzę na temat ich rodzajów, historii, znaczenia itp., a przy okazji poznać japońską filozofię tworzenia form jako sposobu na samodzielną interpretację współczesnego ubioru. Na koniec będzie można zapoznać się z wycinkiem japońskiej kultury kulinarnej, dowiedzieć się co to jest onigiri i jak się je robi, a także uformować i spróbować typowych wypełnień do onigiri.
PROGRAM:
______________SOBOTA, 24.02.2024_______________
Shodo – warsztaty kaligrafii japońskiej
Dzień i Godzina: sobota, 12:00 – 15:00
Prowadzenie: Robert Bąk
Czas trwania: 3 godz.
Grupa: 12 os.
Wiek: 18+
Koszt warsztatu: 30 zł
Shodo – kaligrafia japońska, dosł. „droga pisma”. W Japonii zaliczana jest do sztuk pięknych. Shodo to sztuka wyrażająca ducha słowa za pomocą pędzla i tuszu. Pisanie ręczne w ogóle, a kaligrafowanie w szczególności ma wiele zalet. Przede wszystkim pozwala udoskonalić umiejętności manualne, daje szczególne doznania estetyczne i pomaga wypracować nawyki związane z koncentracją. Przetwarzając myśli w wytworzony manualnie ciąg znaków nasz umysł dokonuje szeregu czynności obejmujących m.in. analizę informacji oraz wybór formy przekazu.
Warsztaty kulinarne z formowania onigiri z Niigata Onigiri
Dzień i Godzina: sobota, 12:00 – 13:30
Prowadzenie: Niigata Onigiri
Czas trwania: 1.5 godz.
Grupa: 12 os.
Wiek: 16+
Koszt warsztatu: 30 zł
Podczas naszego spotkania przeniesiemy się na chwilę do Japonii, aby poznać kawałek tamtejszej kultury kulinarnej, porozmawiamy o historii onigiri w Japonii i w Polsce. Podczas warsztatów: dowiecie się co to jest onigiri i jak się je robi, poznacie proces przygotowania japońskiego ryżu, będziecie mogli spróbuje klasycznych japońskich nadzień (umeboshi, natto, kombu, tuna mayo, sake itp.), uformujecie 4 onigiri w różnych kształtach. Prosimy o zabranie pudełka/lunch boxu.
Niigata Onigiri - niektórzy przywożą z Japonii magnesy, słodycze z matchą czy kimona. My przywieźliśmy onigirownię. Kiedy wróciliśmy z naszej drugiej wyprawy do Japonii od razu za nią zatęskniliśmy. Stworzyliśmy namiastkę Japonii w postaci onigiri shopu, miejsca spotkań Polaków tęskniących za Japonią, Japończyków tęskniących za onigiri i wszystkich osób zainteresowanych tym niejednoznacznym krajem. W 2018 roku na Wilanowie powstał pierwszy lokal pod szyldem Pani Onigiri. W niecały rok później zostałam zaproszona przez TV Tokyo do udziału w programie "Who wants to come to Japan", w ramach którego odbyłam praktyki w dwóch słynnych onigirowniach w Tokio (Onigiri Bongo i Kamataya). W 2020 roku przenieśliśmy lokal do okienka tuż przy Politechnice, a w 2022 otworzyliśmy filię na Mokotowie.
*Onigiri to japoński street food, comfort food i soul food. To ryżowy posiłek, najbardziej przypominający polską kanapkę na wynos. To też najbardziej popularna przekąska w Japonii - smaczna, szybka, codzienna. Japończykom towarzyszy przez całe życie w formie pożywnych śniadań, szybkich przekąsek, sycących lunchów, a nawet kolacji "ostatniej szansy".
Warsztaty szycia nowoczesnego kimona cz. 1
Dzień i Godzina: sobota, 12:00 – 16:00
Prowadzenie: Krzysztof Skorupka
Czas trwania: 4 godz.
Grupa: 10 os.
Wiek: 18+
Koszt warsztatów: 100 zł – zawiera wszystkie niezbędne materiały
Uwaga! Warsztat dwudniowy (sobota-niedziela).
Kimono to najbardziej kultowy symbol Japonii, a jego kolory i wzory są przykładem japońskiej wrażliwości i estetyki. Powstało w dalekiej przeszłości jako rodzaj bielizny a następnie stało się ubraniem zewnętrznym, bogato barwionym i haftowanym. Współcześnie nosi się je wyłącznie na specjalne okazje, takie jak: wesela, ceremonie parzenia herbaty, oficjalne imprezy i pogrzeby. Odpowiedni styl i kolor kimona zależy od okazji, wieku, stanu i pozycji społecznej noszącej je osoby.
Uczestnicy zajęć zapoznają się z krótką historią kimona, poznają budowę i rodzaje kimon współcześnie prezentowanych i użytkowanych. Wykonując samodzielnie proste formy kimona przejdą do samodzielnego krojenia i szycia z wykorzystaniem metod ręcznego montażu, a także przy użyciu maszyn krawieckich. Podejmowane w trakcie realizacji decyzje dotyczące etapów realizacji oraz wyboru wykończeń pozwolą uczestnikom warsztatów rozwinąć zainteresowanie modą i kulturą, oraz pogłębić wiedzę na temat tworzenia form jako sposób na samodzielną interpretację współczesnego ubioru.
______________NIEDZIELA I 25.02.2024______________
Warsztat introligatorski – szycie japońskie
Dzień i Godzina: niedziela, 12:00 – 16:00
Prowadzenie: Łukasz Zbieranowski
Czas trwania: 4 godz.
Grupa: 12 os.
Wiek: 18+
Koszt warsztatu: 30 zł
W ramach warsztatów uczestnicy poznają zasady tradycyjnego szycia japońskiego. Na podstawie inspiracji oraz poznanych zasad wykonają własne przeszycie i wykorzystają je w swoim notesach. Każdy uczestnik własnoręcznie wykona oprawę notesów.
Warsztaty szycia nowoczesnego kimona cz. 2
Dzień i Godzina: niedziela, 12:00 – 16:00
Prowadzenie: Krzysztof Skorupka
Czas trwania: 4 godz.
Grupa: 10 os.
Kimono to najbardziej kultowy symbol Japonii, a jego kolory i wzory są przykładem japońskiej wrażliwości i estetyki. Powstało w dalekiej przeszłości jako rodzaj bielizny a następnie stało się ubraniem zewnętrznym, bogato barwionym i haftowanym. Współcześnie nosi się je wyłącznie na specjalne okazje, takie jak: wesela, ceremonie parzenia herbaty, oficjalne imprezy i pogrzeby. Odpowiedni styl i kolor kimona zależy od okazji, wieku, stanu i pozycji społecznej noszącej je osoby.
Uczestnicy zajęć zapoznają się z krótką historią kimona, poznają budowę i rodzaje kimon współcześnie prezentowanych i użytkowanych. Wykonując samodzielnie proste formy kimona przejdą do samodzielnego krojenia i szycia z wykorzystaniem metod ręcznego montażu, a także przy użyciu maszyn krawieckich. Podejmowane w trakcie realizacji decyzje dotyczące etapów realizacji oraz wyboru wykończeń pozwolą uczestnikom warsztatów rozwinąć zainteresowanie modą i kulturą, oraz pogłębić wiedzę na temat tworzenia form jako sposób na samodzielną interpretację współczesnego ubioru.
Warsztat wiedzy o herbacie matcha
Dzień i Godzina: niedziela, 12:00 – 14:30
Prowadzenie: Martyna Kubiak
Czas trwania: 2.5 godz.
Grupa: 12 os.
Wiek: 18+
Koszt warsztatu: 30 zł
Matcha, japońska herbata, która staje się coraz bardziej popularna w Europie a dla wielu jest idealnym zamiennikiem kawy. To drobno sproszkowana zielona herbata, którą ubija się z wodą, tworząc całkowicie wyjątkowy napój-zawiesinę.
Harmonogram warsztatów:
- rozgrzewający napój powitalny
- wstęp do Japońskiej herbaty Matcha
- z czego powstaje (degustacja liści Tencha), jak jest uprawiana, co odróżnia ją od innych herbat
- po czym rozpoznać, że jest dobrej jakości (porównanie oraz degustacja na przykładach 3 produktów)
- nauka przygotowania herbaty matcha, dwie odsłony („klasycznie” z użyciem wody sam ubijesz zielony proszek używając bambusowej łyżeczki (chashaku), sitko (furui), miotełki (chasen), w klasycznej misce (chawan) oraz „nowocześnie” w wersji matcha latte.
Kintsugi – japońska metoda naprawy potłuczonych naczyń
Dzień i Godzina: niedziela, godz. 16:30-19:30
Prowadzenie: Justyna Skowyrska-Górska
Czas trwania: 3 godz.
Grupa: 12 os.
Wiek: 18+
Koszt warsztatu: 50 zł
Kintsugi to japońska technika i sztuka naprawy potłuczonych wyrobów glinianych, polegająca na łączeniu elementów wyrobu laką z dodatkiem sproszkowanych metali szlachetnych, takich jak złoto, srebro, platyna. Efektem końcowym jest odtworzenie zniszczonego przedmiotu i dodatkowe ozdobienie go żyłami szlachetnych metali. Tradycja kintsugi przypisuje naprawionemu przedmiotowi większą wartość artystyczną niż posiadał przed zniszczeniem.
Napisz komentarz
Komentarze