Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 18 maja 2024 22:01

Pączki lane, szybki przepis dla zapracowanych.

Pączki lane są idealne dla zapracowanych ludzi, ale także dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego, szybkiego i pysznego. Zawsze się udają. Dzięki temu, że nakładamy je łyżeczką na gorący tłuszcz, każdy pączek ma inny, niepowtarzalny kształt.   Składniki: - serek homogenizowany o smaku waniliowym (300 gramów) - mąka (1.5 szklanki) - jajka (3 sztuki) - cukier waniliowy (1 łyżeczka) - proszek do pieczenia (1 łyżeczka) - olej rzepakowy i smalec (do smażenia) - cukier puder (do dekoracji)   Przygotowanie: Jajka wraz z cukrem wanilinowym ubijamy mikserem. Dodajemy serek homogenizowany i miksujemy. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa będzie gęsta. W garnku lub patelni rozgrzewamy olej (powinno być go głęboko na ok. 4-6 cm). Tłuszcz nie może być zbyt zimny, bo pączki go wchłoną. Ciasto nakładamy za pomocą łyżeczki, a drugą łyżeczką zrzucamy na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Najlepiej, jeśli pączki będą miały w garnku trochę miejsca, dzięki temu same będą się odwracać. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik do odsączenia. Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze świeże, od razu po upieczeniu ;) Przepis pochodzi ze strony www.winiary.pl

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ