Kuchnia japońska, a przede wszystkim jej najbardziej popularne danie – sushi – perfekcyjnie wpisuje się w panujący trend na zdrowe żywienie, jednocześnie dopasowując się do szybkiego trybu życia Polaków. Co sprawia, że tak egzotyczne danie cieszy się ogromną popularnością w państwie oddalonym od Japonii o ponad 8 tysięcy kilometrów?
Smak orientu...
Kuchnia jest jednym z podstawowych składników kultury kraju. Nie każdego stać jednak na to, żeby zapoznać się z tradycjami Kraju Kwitnącej Wiśni, jadąc tam osobiście. Dlatego właśnie tak popularne stały się restauracje sushi. Idąc do takiego lokalu, możemy poznać egzotyczną kuchnię Japonii i spróbować potraw, które są tak odmienne od polskich dań. – Staramy się ukazać kulturę Japonii, nie tylko przez serwowane potrawy, ale także wystrój lokali i panującą w nich atmosferę – mówi Tomasz Bojanowicz, właściciel sieci restauracji TenSushi.
Trend na zdrowie
W ostatnim czasie obserwuje się odchodzenie od niezbyt wartościowych fast foodów, na rzecz zdrowych posiłków i zbilansowanej diety. Polacy, którym zależy na tym, aby spożywane przez nich potrawy dostarczały im niezbędnych wartości odżywczych, sięgają często po dania kuchni japońskiej – także sushi. Japońska dieta – oparta na warzywach, owocach morza i rybach – została bowiem uznana za najzdrowszy styl żywienia na świecie.
Na każdą okazję
Romantyczna randka, biznesowy lunch czy niedzielny obiad z rodziną. Sushi pasuje doskonale do wszystkich tych sytuacji. To jego uniwersalność, połączona z egzotycznym smakiem i intrygującym wyglądem sprawia, że sięga po nie coraz więcej osób.
– Sushi idealnie sprawdzi się zarówno na kolacji z rodziną czy znajomymi, jak i na spotkaniu biznesowym oraz przerwie na lunch. Zauważyliśmy, że coraz większą popularnością cieszą się zamówienia z dowozem – często dostarczane są do firm lub na domowe imprezy. Polacy bardzo polubili kuchnię japońską, a odwiedzający nas goście mają dużą świadomość tego, jak powinno wyglądać i smakować dobrze przyrządzone sushi – dodaje właściciel TenSushi.
Z duchem czasu
Sushi, co prawda, pojawiło się w Polsce w latach 90-tych ubiegłego wieku, ale nie znaczy to, że traci na popularności. Wręcz przeciwnie, ciągle przybywa miejsc, w których można go skosztować. Sushimasterzy prześcigają się w tworzeniu wariacji na temat tego tradycyjnego dania. Dzięki temu każdy może odnaleźć w menu coś odpowiedniego dla siebie. Restauratorzy tworzą specjalne zestawy dla kobiet w ciąży oraz dzieci, dbając o to, żeby każdy mógł cieszyć się smakiem kuchni japońskiej.
Napisz komentarz
Komentarze