Wege Festiwal z kuchnią roślinną na pierwszym planie to coś, co przypadło do gustu mieszkańcom Żoliborza. Czy jest coś lepszego niż spędzenie wieczoru na degustacji pysznych, zdrowych potraw i możliwość wygrania atrakcyjnej nagrody?
4 lipca na Żoliborzu odbył się Wege Festiwal w restauracji Wege Umami. Wydarzenie to, nie tylko okazało się być wspaniałą okazją do skosztowania rozmaitych roślinnych dań, ale także idealnym miejscem dla miłośników zdrowego stylu życia i niepowtarzalnych smaków.
Organizatorzy wydarzenia, Restauracja Wege Umami, przygotowali specjalną grę smaków dla uczestników. Cztery osoby, które jako pierwsze zgłosiły swój udział w festiwalu, za pośrednictwem mediów społecznościowych Gazety Żoliborza, zostały zaproszone na spotkanie, gdzie otrzymały możliwość spróbowania czterech tajemniczych potraw. Wszystko to, aby rozpoznać ich składniki. Zwyciężczyni, która prawidłowo rozpoznała najwięcej potraw, otrzymała voucher o wartości 100 zł do wykorzystania w restauracji.
-Podczas festiwalu w Wege Umami miałam okazję spróbować czterech potraw. Wszystkie dania były przepyszne i wyszukane. Najbardziej przypadła mi do gustu nieznana wcześniej skorzonera, którą podano w sosie śmietankowym z chrupiącą bagietką. Dziękuję za miło spędzony wtorkowy wieczór - podsumowała swój udział w festiwalu Karolina Kaniewska.
-Festiwal był bardzo prosty, jedzenie pyszne, niebanalne, a niektóre smaki całkowicie nowe. Jestem fanką pak choi w sosie orzechowym (chociaż znałam ten smak wcześniej), za to totalnie zdobyły moje serce papryczki padron - mówi już z kolei inna uczestniczka wydarzenia, Klaudia Sibielak.
Współwłaścicielka restauracji Anna Lech zdradziła, że przygotowane na festiwal dania na co dzień nie znajdują się w karcie, ale ze względu na takie zainteresowanie i pochlebne komentarze od uczestniczek festiwalu, zamierza sukcesywnie wprowadzać je do menu.
Menu festiwalu zawierało pyszne i innowacyjne dania, takie jak:
- pulpeciki z tofu na sosie sweet-chili z sałatką z ogórków i groszkiem cukrowym,
- smażone papryczki padron z sosem z żółtych pomidorów z porem, posypane tartym kozim serem,
- skorzonery w sosie śmietankowym z chrupiącą bagietką, czy kapusta pak choi z grilla z sosem orzechowym, sezamem i kolendrą.
Wege Festiwal w restauracji Wege Umami to bez wątpienia event, który przyciągnął wiele osób pragnących odkrywać nowe smaki i cieszyć się wegańskim jedzeniem. Już dzisiaj zapraszamy Was do kolejnych festiwali, które będzie systematycznie publikować w naszych mediach społecznościowych.
Napisz komentarz
Komentarze