Zbliżające się święta Wielkanocne przypominają o obfitości jedzenia na naszych stołach, ale też o konieczności unikania marnowania żywności.
Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z nadmiarem jedzenia, które pozostało w Twojej lodówce, jest na to rozwiązanie. W stolicy działa 45 jadłodzielni, w których można zostawić produkty żywnościowe kupione i przygotowane w nadmiarze, zanim się zepsują.
- Pozostając w świątecznej retoryce powiedziałabym, że jednym z największych „grzechów” rozwiniętych społeczeństw jest marnowanie - mówi dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego w warszawskim Ratuszu Karolina Zdrodowska. - W Warszawie staramy się temu przeciwdziałać, od lat prowadzimy akcje pod hasłem „JedzeNIE marnuję” albo „JedzeNIE wyrzucaj”. Stale aktualizujemy warszawską mapę jadłodzielni, gdzie możemy zostawić nadmiarową żywność, wiedząc, że komuś posłuży. To też element solidarności społecznej, tak potrzebny nie tylko od święta. Z każdego produktu zostawionego w jadłodzielni, ktoś realnie korzysta.
W jadłodzielniach obowiązują zasady dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności. Przynosimy tylko produkty, które sami moglibyśmy zjeść i które mieściły się w terminie "najlepiej spożyć do". Wszystko musi być pakowane szczelnie, w czyste opakowania, a produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte. Do domowych wyrobów należy dodawać skład i datę przygotowania. Nie wolno zostawiać nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanego mleka.
Aktualną listę miejskich jadłodzielni można znaleźć na miejskiej stronie warszawa19115.pl. Tam też można zlokalizować je na mapie.
Jadłodzielnie na Żoliborzu znajdują się w nastepujacych lokalizacjach:
- Urząd Dzielnicy Żoliborz, ul. J. Słowackiego 6/8, na tyłach budynku, lodówka i regał, czynna całodobowo. Jadłodzielnia powstała w ramach realizacji budżetu obywatelskiego.
- I Liceum Ogólnokształcące im. B. Limanowskiego, ul. Felińskiego 15, wejście od ulicy Bitwy pod Rokitną, koło Poradni PPP 3, lodówka, czynna w godz. 8:00 – 20:00. Catering Szwajcarka.
Przeczytaj również: Na Żoliborzu powstanie „Dzielnia”?
„Dzielnia” powstała jako lokalny punkt wymiany, oparty na ekonomii cyrkularnej, czyli założenia, że możemy się rzeczami dzielić, a niekoniecznie je posiadać. W ten sposób ogranicza się nie tylko marnowanie, ale również produkcję. – Jest to miejsce, które powstało z pobudek ekologicznych i środowiskowych, tak aby zmienić nawyki – mówi Marcelina Zjawińska, założycielka fundacji Splot społeczny, która prowadzi Dzielnię na Saskiej Kępie.
Napisz komentarz
Komentarze