Na Żoliborzu pasieki znajdują się w dwóch miejscach – w parku Kępa Ptocka i Kaskada. Z każdego ula pszczelarze opiekujący się żoliborskimi pasiekami zebrali od 25 do 45 kilogramów miodu. Od października pszczele rodziny przygotowywane są do zimy. Pszczelarze uzupełniają w ulach pokarm zimowy.
W tym artykule przeczytasz m.in.:
- o tym, ile miodu wyprodukowały pszczele pasieki,
- gdzie znajdują się żoliborskie pasieki,
- jaki rodzaju miodu wyprodukowały pszczoły z żoliborskich pasiek.
Pszczoły z żoliborskich pasiek przez całe lato pracowicie zbierały nektar a wrzesień był właściwie ostatnim letnim miesiącem ich pracy. W parku Kępa Potocka kwitła w tym czasie nawłoć – jeden z ostatnich w sezonie i najbardziej miododajnych kwiatów. Jednak tegoroczna późnoletnia aura nie sprzyjała produkcji miodu, dlatego też zebrany nektar z nawłoci został pozostawiony pszczołom jako zimowy pokarm.
Od października pszczele rodziny przygotowywane są do zimy. Pszczelarze uzupełniają w ulach pokarm zimowy. Przeorganizowane zostają także same ule, gdyż te pożyteczne owady na ten czas regulują swoją populację i ich liczba znacznie się zmniejsza.
Dzielnica miodem płynąca. W pasiekach nawet pół miliona pszczół
- Zima to najtrudniejszy okres dla pszczół, a odpowiednie przygotowanie rodzin, ma bardzo duży wpływ na przeżywalność i dynamiczny rozwój wiosenny w kolejnym sezonie. Dlatego poza dokarmianiem pszczół, jedną z najważniejszych prac przed zimą jest ich leczenie, które ma zapobiec inwazji warrozy, czyli choroby wywoływanej przez roztocza Varroa destructor (dręcz pszczeli), rozwijającej się na czerwiu pszczół – mówi Magdalena Kozerska z Miodowej Manufaktury, która opiekuje się żoliborskimi pasiekami.
W związku z szykowaniem pszczół do przetrwania zimy przyszedł czas na podsumowania.
Pszczoły z żoliborskich pasiek wyprodukowały w tym roku ponad 250 kg miodu: z przewagą nektaru z akacji i lipy.
„Z każdego ula z Żoliborskiej pasieki pszczelarze zebrali pomiędzy 25 a 45 kilogramów miodu i był to całkiem dobry wynik, jeśli weźmiemy pod uwagę, że miejskie pasieki nie są nastawione głównie na produkcję miodu. Nie bez znaczenia jest też lokalizacja żoliborskich uli, które położone są w parkach Kępa Potocka i Kaskada, otoczone miododajnymi drzewami akacji oraz lip. Pasieka na Kępie Potockiej znajduje się także w bliskim sąsiedztwie ogródków działkowych” - czytamy w komunikacie żoliborskiego urzędu.
Mimo trudnych warunków miodobranie bylo obfite
Dobry wynik udało się osiągnąć, mimo że sezon pszczelarski na Żoliborzu rozpoczął się dość chłodno. Niekorzystna aura znacznie ograniczyła liczbę dni, w których pszczoły mogły wylatywać po nektar i bardzo cenny dla ich rozwoju pyłek kwiatowy. W efekcie rodziny pszczele rozwijały się po tegorocznej zimie wolniej, a pierwszy wiosenny miód zebrany z wierzb i klonów, pszczoły wykorzystały głównie na rozwój swoich rodzin oraz zebranie pełni sił do czekającej je pracy.
Na przełomie maja i czerwca apogeum kwitnienia osiągnęły akacje. Dla pszczół był to czas zintensyfikowanej pracy, a w ulach w szybkim tempie przybywało nektaru. Pomimo suszy, która wystąpiła w tym okresie i doprowadziła do szybszego zaprzestania nektarowania kwiatów, pszczelarzom udało się przeprowadzić pierwsze miodobranie i zebrano ok 100 kg miodu z przewagą akacji.
Wraz z początkiem lata nadszedł czas kwitnącej lipy. Kwiaty tego drzewa roztaczają wokół siebie cudowny, słodki, miodowy zapach, który wabi pszczoły, trzmiele oraz inne owady zapylające.
To właśnie miód z przewagą nektaru z lipy odbierali i degustowali mieszkańcy Żoliborza podczas tegorocznego „Żoliborskiego miodobrania”. Uczestnicy samodzielnie wyjmowali ramki z nadwyżką miodu, a następnie odsklepiali, wirowali i degustowali świeży nektar. Poza odebraniem miodu, pszczelarze przybliżyli odwiedzającym świat pszczół, zarówno tych miodnych żyjących w ulach, jak i tych żyjących samotnie, które zasiedlają hotele dla owadów stojące na terenie pasieki.
Napisz komentarz
Komentarze