Smaki serwowane w restauracji Warszawski Łotr oparte są głównie na kuchni Tex-Mex. Jest to sposób przyrządzania jedzenia wykorzystywany przez potomków imigrantów z ameryki łacińskiej, której populacja zdominowała głównie Florydę, Texas i Kalifornię.
Dania opracowane przez grupy etniczne z tamtejszych rejonów, z czasem przyjęły się w całych Stanach Zjednoczonych. Kuchnia Tex-Mex zyskała wielu zwolenników stając się jedną z bardziej popularnych w kraju.
Cechą charakterystyczną Tex-Mex jest przede wszystkim bogactwo kolorowych, odświeżających warzyw i ziół, które przełamane są nutą ciężkiej, ale przecudownej w smaku kuchni BBQ. Takie połączenie smaków powoduje, że dania są niesamowicie zbilansowane smakowo a jednocześnie zdrowsze i mniej kaloryczne od dań fast foodowych, które na dekady zdominowały tamtejszą scenę gastronomiczną. Obecnie kuchnia Tex-Mex stanowi znakomitą alternatywę dla kuchni włoskiej i kuchni fast foodowej. Tego typu dania mogą być serwowane właściwie przy każdej okazji.
Rewolucja browarnicza i różnorodność smaków
Jeżeli mówimy o kuchni Tex-Mex to nie możemy przejść obojętnie obok tematu związanego z piwem i piwną rewolucją z 1978 roku. Otóż ustawą podpisaną przez Jimmiego Cartera zderegulowane rynek piwny w USA, co pozwoliło na potężny rozkwit browarnictwa w kraju. W parze z rozwojem browarnictwa szedł ramię w ramię rynek uprawy wyjątkowych w smaku i aromacie chmieli, które charakteryzują się przede wszystkim bogactwem cytrusów i owoców tropikalnych.
Tak bogata różnorodność chmieli i sposobów warzenia piwa otworzyła najbardziej oryginalny rynek piwny na świecie, który od przeszło dekady, również w Polsce śmiało zdobywa rzeszę entuzjastów. W lokalu Warszawski Łotr możecie bez kompleksów skosztować tej różnorodności ciesząc się, z jednej strony nietuzinkową kuchnią Tex-Mex oraz bogatą ofertą piw rzemieślniczych. Dodatkowo, aby utrzymać wysoką jakość piwa, lokal wyposażony jest w aparaturę do lania piwa bezpośrednio z chłodni (eng. a direct draw beer system).
Dzięki specjalnej aparaturze piwo przez cały czas ma idealną temperaturę
System ten odróżnia się od tradycyjnego wyszynku piwa przede wszystkim tym, że kegi przez cały czas przechowywane są w niskiej temperaturze. Dzięki specjalnej aparaturze piwo lane bezpośrednio z chłodni do szklanki również ma niską temperaturę.
Tymczasem tradycyjny wyszynk charakteryzuje się tym, że piwo przechowywane jest w temperaturze pokojowej i musi być schładzane tuż przed podaniem. Ma to szczególne znaczenie dla piw rzemieślniczych, które często są niepasteryzowane a sposób przechowywania w odpowiedniej temperaturze ma kluczowe znaczenie dla jakości piwa. Mając na uwadzę, że lokal posiada ogródek letni, dla wielu mieszkańców Żoliborza i okolic może to być znakomitą formą rekreacji w upalne dni, które niebawem z całą pewnością zawitają do naszego miasta.
Oczywiście kucharze Warszawskiego Łotra nie ograniczają się tylko i wyłącznie do dań kuchni Tex-Mex. Od poniedziałku do piątku 12:00 – 16:00 lokal zaprasza na dania lunchowe oparte przede wszystkim na tradycyjnej kuchni polskiej. Czy można chcieć zatem czegoś więcej? Sami oceńcie odwiedzając to wyjątkowe miejsce na Żoliborzu.
Resturacja Warszawski Łotr znajduje się na ul. Przasnyskiej 5.
Napisz komentarz
Komentarze