Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 30 października 2024 16:33

SMACZNIE PO SĄSIEDZKU - OCENIAMY ŻOLIBORSKIE RESTAURACJE

13Nasz nowy cykl „Żoliborz od kuchni” zaczynamy przekornie od wizyty w sąsiedniej dzielnicy.Ktoś mógłby to nazwać zdradą, brakiem lokalnego patriotyzmu, ale warto było zgrzeszyć odwiedzając Bielany, będące zresztą w latach 1951-1994 częścią Żoliborza, i odkryć to miejsce. Restauracja Abażur, dawniej Salon Kulinarny (po rewolucjach Magdy Gessler), mieści się na ul. Raduńskiej, w willowej części Bielan, nieopodal Parku Harcerskiej Poczty Polowej i Parku Stawy Kellera.
Wchodzę do jednej z willi. Na dole restauracja, na górze hotel. Można się poczuć jak w czyimś domu, a właściwie jak w wytwornym, niewspółczesnym salonie, do którego prowadzi nas lokaj. Prowadzą nas również wspaniałe zapachy.
Wystrój restauracji może nie do końca wpisuje się w moją estetykę, ale po chwili stwierdzam, że nie ma to znaczenia gdyż nie jest „sztywno”. Po pierwszym kęsie babeczek z foie gras i łyku wina, doskonale dobranego do tego dania, jestem już pewna, że wszystko do siebie pasuje idealnie.
Raczę się kuchnią francuską z elementami śródziemnomorskich klimatów. Na początek klasyka - soupe a l’oignon - zupa cebulowa, doskonała na chłodne letnie wieczory, ale również na poprawę stanu ciała i ducha np. po upojnej nocy, co zostało sprawdzone już przez Ludwika XV. Ciepłe klimaty Morza Śródziemnego przypomina czarne tagliatelle z krewetkami. Na uwagę zasługuje również drugie główne danie, którego spróbowałam – kacze udko confit w pomarańczach z bazyliowymi gnocchi, przełamującymi swoją wytrawnością słodkość tej potrawy. Czas na deser… to była bardzo trudna decyzja. Po namowie skusiłam się na mus czekoladowy i to był strzał w dziesiątkę. Nie czułam byle jakiej czekolady z proszku, a rozpływającą się w ustach, lekką jak chmurka, a zarazem mocną i wytrawną czekoladę.
Delektowałam się każdym kęsem wszystkich potraw, czułam wszystkie smaki oddzielnie, a jednak łączyły się w doskonałą całość. Do wszystkiego genialnie dobrane wina, na których przemiła Właścicielka - nie, przepraszam, Gospodyni tego domu, zna się bardzo dobrze i z pasją o nich oraz o historii tego miejsca opowiada.
Lokalizacja dla wtajemniczonych, ale to ma swój urok. Szkoda tylko, że nie mogłam skorzystać z ogrodu (padał deszcz), ale na pewno wrócę jeszcze tego lata do Abażuru i to nadrobię.
Polecam to miejsce jeśli potrzebujecie zjeść coś pysznego, macie trochę więcej czasu niż na lunch i jesteście spragnieni kameralności i prywatności. To był pyszny i ciekawy wieczór.
                                                                                                                                                 Bon appétit
autor:
Karolina Kołodziejska

ocena_rest

ocena_rest


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

Aby zostać naszym prenumeratorem, wystarczy wejść na stronę https://www.gazetazoliborza.pl/platny-dostep. Następnie należy wybrać jedną z trzech opcji prenumeraty i postępować zgodnie z instrukcjami podanymi w kolejnych krokach.

Jeśli napotkasz jakiekolwiek trudności, skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta pod adresem [[email protected]] lub telefonicznie pod numerem [535249771]. Postaramy się pomóc jak najszybciej.

Jako prenumerator zyskujesz dostęp do ekskluzywnych treści (w tym pełnych treści artykułów prezentowanych na naszym portalu oraz publikacji dedykowanych tylko naszym prenumeratorom) oraz specjalne rabaty od naszych partnerów lokalnych. Oferujemy zniżki od 10% do 20% na produkty i usługi firm z Żoliborza i Bielan (okazjonalnie także z innych dzielnic).

PRZECZYTAJ
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 13°CMiasto: Warszawa

Ciśnienie: 1021 hPa
Wiatr: 26 km/h