Burgery. Świat oszalał na ich punkcie.
Soczysty kotlet wołowy z chrupiącą bułką, z dodatkiem świeżych warzyw i wyśmienitych sosów – marzenie niejednego Żoliborzanina. Żyjąc bardziej świadomie, coraz więcej osób decyduje się na produkty wysokiej jakości. Znajdziemy takie na Żoliborzu. Burgera można zrobić w domu lub zamówić w jednej z sieciówek. Chociaż… może warto spróbować czegoś, co znajdziemy na własnym podwórku?
Czym Burgerownia różni się od popularnych fast foodów?
Przede wszystkim, stawiamy na najwyższej jakości wołowinę, świeże warzywa, najlepsze sosy i dodatki. Burgery powstały w XIX wieku, od tamtej pory raczymy się nimi w różnych formach i smakach, jednak od kilkudziesięciu lat, gdy zaczęły być produkowane na skalę masową, stały się nieodłączną częścią złej diety. Na talerzu współczesnego człowieka najczęściej goszczą te przygotowywane niczym na taśmie produkcyjnej. Dla nas natomiast najważniejsze są wysokiej jakości składniki i pasja, jaką wkładamy w tworzenie naszych przysmaków.
Czy burger naprawdę może być zdrowy?
Burgery najczęściej kojarzone są z masowo produkowanym, naszprycowanym chemią fast foodem. Tanie, szybkie i… bez smaku. My stawiamy na naturalne, pochodzące ze sprawdzonych źródeł składniki.
Naszym hitem jest bułka, szczególnie orkiszowa, charakteryzująca się niższą wartością energetyczną, większą zawartością białka, błonnika, substancji mineralnych oraz witamin. Warto dodać, że pieczywo wysokiej jakości, jedzone z umiarem, wzbogaca i urozmaica naszą dietę.
Co w burgerze jest najważniejsze?
Oczywiście mięso! Dobry burger składa się w 80% z mięsa i 20% z tłuszczu, to zdrowa proporcja. Nie może być ani za chudy, ani za tłusty. Tłuszcz w czasie grillowania wytapia się i dodaje mięsu soczystości i aromatu. W Burgerowni wszystko przyrządzamy własnoręcznie, z najlepszej jakości składników. Smak broni się sam!
Co ostatecznie wpływa na smak?
Jednym z najważniejszych etapów całego procesu tworzenia burgera idealnego jest grillowanie. Najważniejsze jest to, by burger grillowany był na ogniu, a nie płycie elektrycznej. Najlepszy stopień wysmażenia mięsa to medium i właśnie tak je podajemy. Mięso jest wtedy świetnie zgrillowane z zewnątrz i soczyste w środku.
Oczywiście zachęcamy do eksperymentów w kuchni
i tworzenia autorskich burgerów, jednocześnie zapraszamy
na ucztę po sąsiedzku!
Joanna&Krzysztof
Krasińskiego 24 (przy Sadach Żoliborskich)
JADŁOSPIS
| Klasyk |
Wołowina, chutney pomidorowy, sałata, czerwona cebula, ogórek
| Cheese burger |
Wołowina, ser, chutney pomidorowy, sałata, czerwona cebula, ogórek
| Bbq burger |
Wołowina, grillowany bekon, sos bbq,
chutney pomidorowy, sałata,
czerwona cebula, ogórek
| Jalapeno burger |
Wołowina, jalapeno, grillowany bekon,
chutney pomidorowy, sałata,
czerwona cebula, ogórek
| Fungo burger |
Wołowina, ser pleśniowy, grillowane boczniaki, chutney pomidorowy, sałata, czerwona cebula
| Kozi burger |
Wołowina, kozi ser, grillowana papryka,
chutney pomidorowy, rucola,
karmelizowana cebula
| Krewetka burger |
Wołowina, grillowane krewetki,
chutney pomidorowy, sałata,
czerwona cebula, sos
| Vegan burger |
Kotlet z kaszy jaglanej, chutney pomidorowy, kiełki rzodkiewki, karmelizowana w wiśniach cebula, grillowana cukinia
Napisz komentarz
Komentarze