Gościem Radia Żoliborz jest Monika Walecka, właścicielka studia piekarskiego „Cała W Mące”. Czy istnieje jeden przepis na idealny chleb? Jaką drogę przebyła Monika by otworzyć jedną z najlepszych piekarni w Warszawie i gdzie nauczyła się piec chleb?
- Od pierwszego upieczonego przeze mnie chleba minęło chyba z 8 lat. Przebyłam bardzo długą drogę by piec to co dzisiaj można kupić w mojej piekarni – mówi Monika Walecka. Przełom w pieczeniu chleba przez Monikę nastąpił kilka lat po zrobieniu pierwszego bochenka. – Mieszkałam wtedy w Pradze i miałam wówczas czas, żeby przeczytać książkę „Tartine Bread”, która jest kultową pozycją wśród domowych piekarzy. Po jej przeczytaniu udało mi się zrobić chleb, którego wcześniej nie jadłam. Następnie wylądowałam w stolicy Tartine Bread, czyli w San Francisco, gdzie postanowiłam, że zostanę zawodową piekarką – opowiada właścicielka studia piekarskiego „Cała w mące”.
Monika po szkole piekarskiej pracowała jako piekarka w San Francisco. To właśnie tam zdobywała swoje piekarskie „know how”, a od trzech lat piecze chleby w Warszawie. Po dwóch latach swojej działalności otworzyła studio piekarskie na Żoliborzu, do którego już od skromnego otwarcia ustawiały się kolejki chętnych. – To było niesamowite, bo w tym lokalu nic nie było po za stołem i kilkoma skrzynkami chleba – wspomina Monika.
Czy istnieje jeden przepis na idealny chleb? Jaką drogę przebyła Monika by otworzyć jedną z najlepszych piekarni w Warszawie i gdzie nauczyła się piec chleb? Posłuchajcie całej rozmowy!
Napisz komentarz
Komentarze