Gdzie zjeść najlepszą pizzę w mieście? Okazuje się, że w pizzerii na Żoliborzu, którą autorzy rankingu docenili przede wszystkim za jakość ciasta i składniki sprowadzane z Włoch.
W tym artykule przeczytasz m.in.:
- o rankingu zestawiającym najlepsze pizzerie Europy,
- o tym, które miejsce zajęła pizzeria z Żoliborza,
- o restauracji, którą twórcy rankingu postanowili wyróżnić.
Ciao a Tutti ponownie znalazło się w prestiżowym przewodniku „50 Top Pizza”, którego autorzy wskazują miejsca serwujące najlepszą pizzę w Europie. W ocenie brany pod uwagę jest smak pizzy, ale również jakość składników i obsługa danego miejsca. W rankingu nie zostają uwzględnione restauracje z Włoch, dla których prowadzony jest osobne zestawienie.
Włoscy eksperci docenili trzy polskie restauracje. Najlepiej wypadła pizzeria Ostro z Gdańska zajmując 34. miejsce. Na 38. pozycji znalazło się Ciao a Tutti działające w trzech lokalizacjach w Warszawie, w tym również na Żoliborzu przy ulicy Hübnera. To już kolejny raz, kiedy restauracja z Żoliborza znalazła się w zestawieniu. W poprzednim roku Ciao a Tutti sklasyfikowano na 30. miejscu. Wtedy też doceniono listę dostępnych na miejscu win i piw.
„Ciasto jest robione na miejscu, a pizza jest przygotowywana ze świeżych składników, które przyjeżdżają bezpośrednio z Włoch. Koniecznie trzeba spróbować pizzę z czterema rodzajami pomidorów oraz z pieczarkami i szynką prosciutto. Znajdziesz tu także wybór przystawek i sałatek, które wzbogacają ofertę gastronomiczną” – piszą w najnowszym zestawieniu jego włoscy autorzy, którym do gustu przypadły także sałatki, napoje i panna cotta.
Żoliborskie akcenty w prestiżowym rankingu
„Każdego roku przekraczamy w Ciao kolejne granice - te najważniejsze zawsze są związane z wynoszeniem jakości na coraz wyższe poziomy! (...) Wdzięczność, radość, wzruszenie i wielkie podziękowania dla wszystkich, którzy wraz z nami tworzą Ciao!" - przekazali właściciele Ciao a Tutti.
Wyróżniona pizzeria zdobyła również uznanie naszych czytelników, czemu dali wyraz głosując na Ciao a Tutti w kategorii „Najlepsza pizza na Żoliborzu” oraz „Najlepsze włoskie jedzenie na Żoliborzu. Wówczas lokal w obu kategoriach zajął 3 miejsce uzyskując łącznie prawie 2 tys. głosów.
Trzecią polską pizzerią, która znalazła się w rankingu jest Zielona Górka z Pabianic, która zajęła 46. miejsce.
Poza rankingiem wyróżniona została druga żoliborska restauracja. Specjalne wyróżnienie trafiło do Mąki i Wody. Włosi docenili lokal za to, że można w nim zjeść inne niż pizza, włoskie tradycyjne dania. Do pozytywnej oceny przyczynił się również szeroki wybór win i miła obsługa.
Kto okazał się najlepszy w TOP 50 Pizza? Zdaniem ekspertów najlepszy okazał się lokal Sartoria Panatieri z Barcelony. Drugie miejsce zajła Bæst z Kopenhagi, a na trzecim 50 Kalò z Londynu.
Całe zestawienie znajdziecie tutaj.
Przeczytaj również: Marianna Zjawińska wydzierżawi dwie Prochownie na Żoliborzu
Kiedy ruszy Prochownia? Najpierw konieczne jest załatwienie wszystkich formalności. – Uruchomienie każdego takiego miejsca, to są formalne procedury m.in. odbioru sanitarnego lub innych wymaganych zezwoleń jak np. koncesja na sprzedaż alkoholu, więc pewnie z miesiąc to może zająć. Natomiast będziemy chcieli, żeby umowa na dzierżawę była wynegocjowana w przyszłym tygodniu – przekazał Tomasz Bratek i dodał, że cały proces już trwa. Ze względu na wymóg ustawowy przy dzierżawie na 3 lata, miasto musi wywiesić wykaz na 21 dni, czyli informację podaną do publicznej wiadomości, że dany lokal jest przeznaczony do dzierżawy.
Napisz komentarz
Komentarze