Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 19 marca 2024 12:00

Roślinne święta Wielkanocne z Zakwasownią: Carpaccio z buraka i kalarepy

Tym razem wspólnie z Zakwasownią prezentujemy przepis na wyjątkowe carpaccio z buraka i kalaerepy oraz słodkim majonezem wasabi.

Carpaccio z buraka to znana wszystkim klasyka wegańskiego menu wielu restauracji. My jednak postanowiliśmy nieco zaszaleć i banalnemu burakowi dodać nieco wiosennego akcentu. Dlatego w naszej wersji, carpaccio występuje z kalarepą oraz słodkim, azjatyckim majonezem wasabi!

Zobacz też: Roślinne święta Wielkanocne z Zakwasownią: Babka ziemniaczana

Co jest potrzebne do sporządzenia Carpaccio z buraka i kalarepy?

  • kalarepa
  • ugotowany burak
  • 1 łyżka majonezu słodki wasabi, z Zakwasowni
  • pieprz czarny
  • sól
  • sok z cytryny
  • koperek
  • oliwa dobrej jakości

Kalarepę oraz gotowanego buraka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Następnie wykładamy na talerzyk, przykrywamy majonezem wasabi. My nałożyliśmy  go w postaci kilku małych kleksów, jednak to od Was zależy, jak danie będzie wyglądało. Na majonezowych kleksach umieszczamy listki botwinki. Wierzch skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość uzupełniamy kilkoma gałązkami koperku.

Zobacz też: Roślinne święta Wielkanocne z Zakwasownią: Groszkowe falafele

Autorką przepisu jest Maria Bednarz, trenerka w Akademii Zakwasowni.

Produkty Zakwasowni wykorzystane w przepicie znajdziesz w sklepie firmowym przy ulicy Rydygiera 12 na Żoliborzu, gdzie przy wyborze odpowiednich produktów pomoże załoga Zakwasowni.

Zakwasownia to rodzinna manufaktura z Trójmiasta, produkująca organiczne i ekologiczne zakwasy, kiszonki oraz dania kuchni roślinnej. Jej twórcami są Magdalena i Mikołaj Batorowie, którzy porzucili kariery „korporacyjne” na rzecz promowania zdrowia, którego podstawą jest pełnowartościowa, roślinna żywność. Są także twórcami Zakwasownia Restauracja, gdzie goście mogą skosztować eleganckiej, autorskiej kuchni wegańskiej. Od kilku miesięcy działa powołana przez Batorów fundacja „Stacja Czułość”,  której misją jest szeroko pojęta emocjonalna opieka nad pacjentami onkologicznymi.

Zobacz też: Roślinne święta Wielkanocne z Zakwasownią: Krem z białych warzyw z chrzanem


DSC_5299
DSC_5299

DSC_5315
DSC_5315


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ
zachmurzenie małe

Temperatura: 6°CMiasto: Warszawa

Ciśnienie: 1021 hPa
Wiatr: 17 km/h