Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 18:21

Marcin i Michał Żewłakow, Robert Podoliński i Łukasz Kadziewicz w jednym miejscu na Żoliborzu. Materiał partnera

Restauracja PaTaThai, znajdująca się przy ul. Rydygiera 9 na Żoliborzu, przedstawiła nowe menu na jesień. To połączenie tajskich smaków z polską jesienną aurą. Z tej okazji właściciele zorganizowali bankiet, podczas którego zaproszeni goście mogli spróbować nowych smaków.

W czwartek 13 października restauracja PaTaThai przedstawiła nowe menu. Podczas kameralnej imprezy można było spróbować nowych specjałów kuchni tajskiej. Przyszło wielu zaproszonych gości, w tym bracia Marcin i Michał Żewłakow – byli reprezentanci Polski w piłce nożnej oraz trener i komentator sportowy Robert Podoliński.

PaTaThai wróciło na Żoliborz

Nowe menu – połączenie tajskich smaków z jesienną polską aurą

Na wydarzeniu był obecny również właściciel – Łukasz Kadziewicz – były reprezentant Polski i wicemistrz świata w siatkówce.

- Wszystko, co jest w jesiennym menu, jest efektem ciężkiej pracy całego teamu i serca restauracji, czyli naszych tajskich kucharzy. Inspiracją były długie rozmowy, wiele podróży i to, co obecnie jest modne na rynku – mówi Łukasz Kadziewicz, właściciel restauracji.

Co można zjeść w restauracji PaTaThai?

Na gości czekał szwedzki stół wypełniony zimnymi przekąskami, gorącymi daniami i deserami. W formie przekąsek czekały mini satay z piersi kurczaka z sosem orzechowym, chrupiący spring rolls z kurczakiem i warzywami na orientalnym, słodko-pikantnym sosie, krewetki w cieście wonton z sosem sojowym oraz marchew w tempurze na słodkim sosie.

Wszystkie przystawki były pyszne. Jak przystało na tajską kuchnię, świetnie dopasowane były sosy. Idealnie zgrywały się ze smakiem, jaki dodaje głównym składnikom tempura. Były one jednak raczej słodkie, niż pikantne. Przyznał to jeden z tajskich kucharzy, pytany o to, czy smaki są dopasowane specjalnie pod preferencje Polaków.

- W naszej restauracji utrzymujemy oryginalny, tajski smak. Jednak potrawy nie są tak ostre, aby każdy przyzwyczajony do polskich smaków, mógł je zjeść. Jednak jeśli klient chciałby poczuć prawdziwą tajską ostrość, zawsze może o to poprosić i wtedy ją dodamy – zapewnia jeden z kucharzy.

Goście mogli skosztować także ciepłych dań, na przykład jesiennego curry z wołowiną. O nowym menu wypowiedział się właściciel Łukasz Kadziewicz: - Szukaliśmy wołowiny, którą możemy podać w curry. Postanowiliśmy bardzo długo poddawać ją obróbce termicznej w niskiej temperaturze. Mamy do tego fajną rzecz – korzeń lotosu – który jest naprawdę świetny i innowacyjny. Mamy krewetki i wszystko, co pasuje w tajskim smaku do złotej, polskiej jesieni.

Były też dwa rodzaje deserów. Owocowe szaszłyki oraz Sakhu Nam Kathi, czyli klasyczny tajski deser na bazie tapioki i mleka kokosowego podawany z kawałkami świeżych owoców. Osoby, które lubią charakterystyczną konsystencję tapioki, będą bardzo zadowolone.

Łukasz Kadziewicz:„Tworząc PaTaThai chcę iść krok dalej”

Oryginalne tajskie smaki

Szef kuchni restauracji PaTaThai pochodzi z północno-wschodniej prowincji Udan Thani w Tajlandii. Surat Butsarakham kładzie bardzo duży nacisk na to, aby odwzorować tajski smak oraz zachować oryginalność receptur. Stąd też wszystkie przyprawy i pozostałe składniki wpływające na autentyczność dań sprowadzane są bezpośrednio z Tajlandii.

- Użyliśmy prawdziwych tajskich składników na jesień. Mamy specjalne przyprawy, takie jak massaman oraz specjalne przepisy, aby uczynić nasze jedzenie, jak na przykład wołowinę, jeszcze bardziej pyszne dodał jeden z kucharzy podczas imprezy.


IMG_1603

IMG_1603

IMG_1587

IMG_1587

IMG_1536

IMG_1536

IMG_1597

IMG_1597

IMG_1593

IMG_1593

IMG_1610

IMG_1610

IMG_1528

IMG_1528

IMG_1574

IMG_1574

IMG_1529

IMG_1529

IMG_1552

IMG_1552

IMG_1563

IMG_1563

IMG_1625

IMG_1625

IMG_1522

IMG_1522

IMG_1568

IMG_1568

IMG_1571

IMG_1571

IMG_1565

IMG_1565

IMG_1564

IMG_1564


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ
przelotne opady deszczu

Temperatura: 7°CMiasto: Warszawa

Ciśnienie: 1005 hPa
Wiatr: 24 km/h