Ponad 120 kg warzyw i owoców udało się uratować na Wolumenie w jeden dzień.
Na warszawskich targowiskach w kwietniu odbyły się spotkania na temat tego, jak nie marnować jedzenia. Sylwia Lenartowicz, dietetyczka i edukatorka żywieniowa, która na swoim koncie ma liczne audycje radiowe oraz występy w telewizji dotyczące porad żywieniowych, rozmawiała z kupcami o sposobach ograniczania ilości wyrzucanych warzyw i owoców. Anna Klajmon, uczestniczka V edycji programu „Top Chef”, pokazywała jakie potrawy można przyrządzić z podarowanych przez kupców produktów: pękniętych, obitych lub pomarszczonych warzyw i owoców, które nie były już atrakcyjne dla kupujących.
W efekcie powstał zbiór przepisów na potrawy, które były przygotowane podczas spotkań na targowiskach.
Spotkania odbyły się na 10 targowiskach w tym na bielańskim Wolumenie.
Przeczytaj również: Odkrywamy zakamarki żoliborskich bazarków
Jakie sposoby na to by nie marnować żywności mają kupcy?
W ramach wydarzeń kupcy wymieniali się doświadczeniami i tym co robią z niesprzedanymi owocami i warzywami. Część z nich przekazuje niesprzedane produkty potrzebującym, hodowcom zwierząt albo obniżają ceny pod koniec dnia czy oddają produkty do jadłodzielni.
- Po każdym dniu handlowym odkładamy niesprzedane owoce i warzywa. Przychodzą po nie potrzebujący mieszkańcy – opowiadał o działaniach targowiska jeden z kupców.
- Sama hoduję jabłka. Nie zawsze wszystkie sprzedaję. Chętnie oddaję je na koniec dnia handlowego stałym klientom czy osobom starszym. Dodatkowo na naszym targowisku mamy Jadłodzielnię, żywność jest też odbierana przez wolontariuszy z foodsharingu – stwierdziła sprzedająca z Zieleniaka.
- Mam znajomego gospodarza, dla którego zawsze odkładam artykuły, których nie sprzedam. Karmi nimi zwierzęta” – dodał kupiec z targowiska „Wolumen”.
Przeczytaj również: Bielany dołączają do foodsharingu. W dzielnicy już działa jadłodzielnia
Zbiórka na Wolumenie co piątek
Podczas spotkań kupcy byli zachęcani do udziału w zbiórkach żywności, prowadzonych przez SOS Bank Żywności na zlecenie ratusza. Zebrane w ten sposób owoce i warzywa są przekazywane lokalnym instytucjom działającym na rzecz osób potrzebujących.
- Bardzo cieszy nas zaangażowanie kupców, rosnąca świadomość wartości żywności i potrzeby przeciwdziałania jej stratom. Liczymy, że dobry przykład targowisk, które wzięły udział w akcji lub taki udział planują w najbliższych tygodniach zachęci innych kupców i zarządców do zorganizowania zbiórek na swoim terenie – mówi Karolina Zdrodowska Dyrektorka Koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego.
Pierwsze tegoroczne zbiórki już się odbyły.
W kolejnych tygodniach zbiórki będą prowadzone na targowiskach: przy ulicy Rembielińskiej, Centrum Handlowe Szembeka oraz Tarbem na Bemowie
Harmonogram zbiórek:
Wolumen – piątki;
Pasaż Handlowy przy Halach Mirowskich – soboty;
Egipska/Afrykańska – soboty;
Tarbem Bemowo – soboty;
Rembielińska – soboty;
C.H Szembeka – soboty.
Przeczytaj również: Przed wyrzuceniem do kosza uratowano tony jedzenia. Najwięcej na Wolumenie
Napisz komentarz
Komentarze