Na Żoliborzu jeden, a na Bielanach są dwa punkty, gdzie można oddać jedzenie, zamiast wyrzucać je do kosza.
W tym artykule dowiesz się m.in.:
- co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach?
- gdzie znajdują się jadłodzielnie?
- jak z nich korzystać?
Okres świąteczny, to czas wzmożonej konsumpcji. Przesadne zakupy spożywcze niestety nie są czymś obcym w tym czasie jak i przez pozostałą część roku. Jak wynika z ubiegłorocznego raportu Federacji Polskich Banków Żywności, w Polsce rocznie marnuje się około 5-9 milionów ton jedzenia, głównie w gospodarstwach domowych. Co czwarty Polak wyrzucił jedzenie w ciągu ostatnich 7 dni. Wśród przyczyn wyrzucania, poza zepsuciem i przekroczeniem terminu przydatności do spożycia, pojawiają się też: przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia oraz zbyt duże zakupy. Jak sobie z tym poradzić w zbliżającym się okresie świątecznym oraz jakie korzyści niesie ze sobą zmniejszenie skali marnowania jedzenia?
- Ograniczenie marnowania żywności daje realne oszczędności dla konsumentów, ma również wpływ na kwestie środowiskowe, zdrowotne i etyczne. Marnowanie jedzenia wiąże się ze stratami wody i energii, wytwarzaniem dodatkowych odpadów i negatywnym wpływem na środowisko. Aby ograniczyć te skutki, potrzebujemy bardziej zrównoważonego podejścia do żywności. Jako konsumenci powinniśmy zmienić nasze dotychczasowe zachowania – mówi Karolina Zdrodowska, dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego.
Przeczytaj również: Dziel się i częstuj! Żoliborz przyłącza się do foodsharingu
Jak nie marnować jedzenia?
Jednym z kluczowych sposób na zmniejszenie marnowania żywności jest sporządzenie listy zakupów i zaplanowanie potraw jakie zrobimy z produktów jakie kupimy. Nie ma potrzeby kupować również na zapas, ponieważ półki sklepowe będą przez cały czas pełne produktów.
Jeśli jednak zostanie nam jakieś jedzenie, na pewno znajdzie się ktoś, kto chętnie je zje. Dlatego warto zanieść je do jadłodzielni.
Jadłodzielnie to ogólnodostępne miejsca, z których może korzystać każdy – przynosząc nadmiar żywności oraz częstując się produktami, które się tam znajdują. W zależności od konkretnego miejsca i możliwości, funkcję jadłodzielni pełni lodówka lub szafka. O porządek i czystość dbają wyznaczeni opiekunowie, ale także sami użytkownicy.
Przeczytaj również: Bielany dołączają do foodsharingu. W dzielnicy już działa jadłodzielnia
Pierwsze warszawskie jadłodzielnie powstały w 2016 r. z inicjatywy społeczności Foodsharing Warszawa jako sposób na rozwiązanie problemu marnowania żywności. Bazując na doświadczeniu, wiedzy i wsparciu pomysłodawców, sieć takich miejsc w stolicy stale się powiększa. Aktualnie jest ich 37.
Na Żoliborzu jadłodzielnia znajduje się z Urzędem Dzielnicy, a na Bielanach w dwóch lokalizacjach: przy ulicy Conrada 6 i Przybyszewskiego 80/82.
Jak korzystać z jadłodzielni?
Do jadłodzielni można przynieść produkty, które nadają się do spożycia, przekroczyły datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”), ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do”). Powinny być szczelnie zapakowane i umieszczone w czystych pojemnikach. Wyroby własne np. kanapki, ciasto, zupa powinny mieć naklejony opis potrawy, a także skład i datę przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte. W jadłodzielni nie można zostawiać produktów nadgniłych, z surowego mięsa, dań z surowymi jajkami czy niepasteryzowanym mlekiem.
Produkty z jadłodzielni może zabrać każdy, kto jest pewien, że je wykorzysta.
Przeczytaj również: Przed wyrzuceniem do kosza uratowano tony jedzenia. Najwięcej na Wolumenie
Napisz komentarz
Komentarze