W letnie upały doskonałym sposobem na ugaszenie pragnienia i orzeźwienie jest Grattachecca, tradycyjny włoski przysmak dostępny również na Żoliborzu.
Wizyta w Rzymie w trakcie lata nie może odbyć się bez skosztowania Grattachecca. Od niedawna przysmak ten można skosztować w Gelateri Flaminia na Żoliborzu. Grattachecca to deser z lodu, który jest skrobany. Wyjątkowego smaku całości nadają syropy owocowe i sezonowe owoce. W gorące dni jest to jeden ze skuteczniejszych sposobów na zaspokojenie pragnienia gwarantujący mocne orzeźwienie.
Zobacz też: Grillowane włoskie jedzenie na Żoliborzu. Live cooking w Tratorii Flaminia – materiał partnera
Smak klasycznej Grattachecca to sok z sycylijskich cytryn i syrop pomarańczowy oraz z tamaryndowca. Jest to najbardziej tradycyjna wersja sięgająca początków XX wieku. Kolejnym dość popularnym smakiem Grattachecca, bez którego Rzymianie nie mogą się obejść to Lemoncocco przyrządzany z soku z sycylijskich cytryn oraz syropu kokosowego. Rzymianie w upalne dni raczą się także Grattachecca z sokiem z sycylijskich cytryn i syropu kiwi.
Wszystkie klasyczne smaki Grattachecca od niedawna można skosztować na Żoliborzu w Gelateria Flaminia znajdującej się przy ulicy Anny German. To miejsce stworzone przez właścicieli włoskiej restauracji Trattoria Flaminia. Poza tym, każdego dnia komponowany jest także smak dnia. Do kompozycji smakowych Grattachecca wykorzystywane są najlepszej jakości syropy włoskie.
Napisz komentarz
Komentarze