Zapomnieliśmy już, jak w Warszawie, a zwłaszcza na Żoliborzu, mogą wyglądać wiosenne weekendy. Towarzyskie popołudnia przy pysznym jedzeniu, wieczorne drinki w gwarnych restauracyjnych ogródkach, rodzinne spotkania z kulturą i sztuką…
Na szczęście to wszystko wraca do naszego życia już w najbliższą sobotę, kiedy to otwarcie ogródków restauracyjnych zbiegnie się w czasie z Nocą Muzeów.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego dostępu do wybranych treści. Jeśli chcesz zyskać dostęp do wszystkich artykułów, wykup prenumeratę.
Nadchodzący weekend jest zatem idealnym momentem na przedstawienie żoliborskiej publiczności nowej gastronomicznej gwiazdy dzielnicy. Ulubiona włoska restauracja warszawiaków – Mąka i Woda – otwiera dla gości swoją filię przy Duchnickiej 3! Do tej pory, serwująca jedynie dania na wynos żoliborska Mąka i Woda, w sobotę po raz pierwszy zaprosi gości do stolików w swoim klimatycznym ogródku w postindustrialnym kompleksie Defabryka.
Ci, którzy znają restauracje spod znaku Mąki i Wody, doskonale wiedzą jakiego rodzaju kulinarnych doznań mogą spodziewać się w sobotę. Nowym gościom zaś, podpowiemy, że Mąka i Woda słynie z autentycznej neapolitańskiej pizzy, świeżych makaronów i doskonałych antipasti, a w każdej z tych kategorii znajdą dla siebie przysmaki zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie. Restauracja za punkt honoru stawia sobie serwowanie dań nie tylko przepysznie włoskich, ale i przygotowywanych na bazie produktów najwyższej jakości. Wyróżnikiem Mąki i Wody od samego początku była dbałość o detale w przygotowywaniu potraw – od świeżych, ekologicznych, lokalnie uprawianych warzyw i oryginalnej włoskiej buffali czy pomidorów San Marzano, po ręcznie robione makarony i pizzę z najprawdziwszego, opalanego drewnem neapolitańskiego pieca. Śródmiejska Mąka i Woda na stałe wpisała się w wielkomiejskie otoczenie ul. Chmielnej. Nie inaczej zapewne będzie w przypadku siostrzanego lokalu przy ul. Duchnickiej. Żoliborski ogródek zaaranżowany został w klimacie sprzyjającym wspólnemu biesiadowaniu we włoskim stylu i długim wieczornym posiedzeniom przy winie – twórcy restauracji oswoili industrialną przestrzeń drewnianymi podestami, ziołami i drzewami w donicach. A to dopiero początek zadomawiania się Mąki i Wody w Defabryce!
Włoskie specjały i klimatyczny ogródek to jednak nie jedyne atrakcje, na jakie liczyć mogą w ten weekend goście żoliborskiej Mąki i Wody. Kompleks Defabryka, a wraz z nim Mąka i Woda, uczestniczyć będą bowiem w tegorocznej Nocy Muzeów, prezentując na budynkach i w ich wnętrzach prace niezwykłych graficzek, malarek i ilustratorek. Na ścianie budynku mieszczącego Mąkę i Wodę zobaczymy dzieła Kimby Kerner, a w restauracji zawisną prace młodych artystów skupionych wokół projektu społecznego pod nazwą Bunt w Sztuce. Jesteście ciekawi, jaką sztukę tworzą nastolatkowie pokolenia Instagrama i TikToka? Zajrzyjcie w Noc Muzeów do nowej Mąki i Wody.
Mąka i Woda przy Duchnickiej 3 otwiera swoje podwoje w najbliższą sobotę i działać będzie codziennie, 7 dni w tygodniu. Nie zapomnijcie spytać obsługi o potrawy sezonowe – to zdecydowanie specjalność Mąki i Wody!