Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 8 maja 2024 02:44

Roślinne święta Wielkanocne z Zakwasownią: Tartaletka jabłkowa

Tym razem Maria Bednarz, trenerka w Akademii Zakwasowni zdradza jak zrobić tartaletki  w słodkiej odsłonie.

Tartaletki na kruchym cieście to danie na tyle łatwe, że w ich produkcję może zostać zaangażowany każdy z domowników. Nasz cykl rozpoczęliśmy wytrawnymi tartaletkami. Na zakończenie zaś przygotowaliśmy dla Was przepis na tartaletki w słodkiej odsłonie: jabłkowo-orzechowej.

Większość przepisów wymyślamy sami, ale ciasto na tartaletki upiekliśmy na bazie niezawodnego przepisu z Jadłonomii, pomijając jedynie cukier.

Na sporządzenie kruchego ciasta potrzebujesz:

www.jadlonomia.com/przepisy/wypasiony-mazurek-dla-poczatkujacych/

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki / 80 g zimnego oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 – 1/3 szklanki zimnej wody
  • 100 ml szarlotki z Zakwasowni
  • 3 łyżki kremu z orzechów ziemnych z Zakwasowni
  • 1 łyżka śmietanki roślinnej
  • garść migdałów w płatkach
  • płatki róży do dekoracji.

Do jednego naczynia dodajemy wszystkie składniki potrzebne do ciasta z wyjątkiem wody. Całość blendujemy na okruchy, a następnie dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody i zgniatamy, aż całość zmieni się w elastyczne ciasto. Otrzymaną masę formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim naczynia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

Krem orzechowy umieszczamy w garnku razem ze śmietanką i podgrzewamy aż do połączenia składników. Masę wykładamy na kruchy spód. Na wierzch kładziemy jabłka. Następnie prażymy migdały i posypujemy nimi ciastka. Bardzo fajnie sprawdzą się również płatki suszonej róży.

Autorką przepisu jest Maria Bednarz, trenerka w Akademii Zakwasowni.

Produkty Zakwasowni wykorzystane w przepicie znajdziesz w sklepie firmowym przy ulicy Rydygiera 12 na Żoliborzu, gdzie przy wyborze odpowiednich produktów pomoże załoga Zakwasowni.

Zakwasownia to rodzinna manufaktura z Trójmiasta, produkująca organiczne i ekologiczne zakwasy, kiszonki oraz dania kuchni roślinnej. Jej twórcami są Magdalena i Mikołaj Batorowie, którzy porzucili kariery „korporacyjne” na rzecz promowania zdrowia, którego podstawą jest pełnowartościowa, roślinna żywność. Są także twórcami Zakwasownia Restauracja, gdzie goście mogą skosztować eleganckiej, autorskiej kuchni wegańskiej. Od kilku miesięcy działa powołana przez Batorów fundacja „Stacja Czułość”,  której misją jest szeroko pojęta emocjonalna opieka nad pacjentami onkologicznymi.


DSC_5430

DSC_5430

DSC_5441

DSC_5441

DSC_5467

DSC_5467

DSC_5470

DSC_5470


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ
bezchmurnie

Temperatura: 8°CMiasto: Warszawa

Ciśnienie: 1019 hPa
Wiatr: 9 km/h