Staropolska tradycja głosi, że w Święta Wielkanocne chrzanu powinni spróbować wszyscy domownicy. Aby ułatwić Wam to zadanie, Maria Bednarz, trenerka w Akademii Zakwasowni zdradza przepis na chrzanowy krem.
Dziś przedstawiamy przepis na chrzanowy, gęsty, biały krem o lekko słodkawym smaku. Zupa z ziołami, rzeżuchą czy rzodkiewką smakuje i prezentuje się wyśmienicie!
Co będzie potrzebne do sporządzenia chrzanowej zupy?
- 3 średniej wielkości pietruszki
- 1 mały seler
- 0,5 gruszki
- 0,5 kg ziemniaków
- 5 łyżeczek chrzanu od Zakwasowni
- 200 ml śmietanki roślinnej
- sól
- pieprz
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- oliwa
- rzodkiewka, zioła do dekoracji
Pietruszkę, seler i gruszkę należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki, polać oliwą i piec przez około 20 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż zmiękną.
W trakcie pieczenia pietruszki, selera i gruszki można ugotować ziemniaki. Następnie wszystkie warzywa trzeba zblendować, po czym ugotować na małym ogniu. W trakcie gotowania trzeba cały czas mieszać w garnku o dodać chrzan, śmietankę oraz przyprawy. Jeśli krem jest za gęsty, można dolać nieco wody.
Zupę krem można podać z pokrojoną rzodkiewką i ulubionymi nowalijkami.
Autorką przepisu jest Maria Bednarz, trenerka w Akademii Zakwasowni.
Produkty Zakwasowni wykorzystane w przepicie znajdziesz w sklepie firmowym przy ulicy Rydygiera 12 na Żoliborzu, gdzie przy wyborze odpowiednich produktów pomoże załoga Zakwasowni.
Zakwasownia to rodzinna manufaktura z Trójmiasta, produkująca organiczne i ekologiczne zakwasy, kiszonki oraz dania kuchni roślinnej. Jej twórcami są Magdalena i Mikołaj Batorowie, którzy porzucili kariery „korporacyjne” na rzecz promowania zdrowia, którego podstawą jest pełnowartościowa, roślinna żywność. Są także twórcami Zakwasownia Restauracja, gdzie goście mogą skosztować eleganckiej, autorskiej kuchni wegańskiej. Od kilku miesięcy działa powołana przez Batorów fundacja „Stacja Czułość”, której misją jest szeroko pojęta emocjonalna opieka nad pacjentami onkologicznymi.
Napisz komentarz
Komentarze