Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 23 kwietnia 2024 17:31

[Radio Żoliborz] Magdalena Pietras: „Zakochałam się w tym budynku już jako dziecko”

Gościem Radia Żoliborz jest Magdalena Pietras, właścicielka restauracji Tęcza od Kuchni. Dlaczego zdecydowała się otworzyć restaurację na tyłach budynku Kina Tęcza? Co czyni wyjątkową jej restaurację?

- Jestem z Żoliborza. Moja rodzina również. Sentymentem darze samo Kino Tęcza, gdzie jako dziecko chodziłam na poranki – wspomina Magdalena Pietras, właścicielka restauracji Tęcza od Kuchni. Po latach, w budynku dawnej kotłowni Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej zdecydowała się otworzyć restaurację, która zyskała sympatie nie tylko żoliborzan, ale i Warszawiaków. Przystosowanie lokalu do warunków restauracyjnych wymagało jednak wiele wysiłku i czasu.

- Cały budynek jest historyczny. Nasz lokal remontowaliśmy przez 1,5 roku, bo od wojny nic tam nie było modernizowane. Sama okolica jest mocno nasiąknięta historią. W okolicy Kina Tęcza padły pierwsze strzały w Powstaniu Warszawskim. Jest tam też tablica upamiętniająca to wydarzenie. Moim zdaniem jest to jeden z piękniejszych budynków w całej Warszawie – mówi żoliborska restauratorka.


Posłuchaj też: [Radio Żoliborz] T. Muller: “Na Żoliborzu powstają miejsca, gdzie panuje luźna i lokalna atmosfera, a takich właśnie brakuje”



Tęcza od Kuchni to nie tylko restauracja, ale również miejsce, gdzie odbywa się szereg wydarzeń kulturalnych – od koncertów, po spotkania z ciekawymi osobami aż po szalone potańcówki. Jak mówi sama właścicielka jest to miejsce przyciągające bardzo różnych ludzi. – Naszymi gośćmi są osoby w różnym wieku, różnie ubrane a to co ich łączy to potrzeba spędzenia czasu w ciekawym miejscu. Otwierając restauracje myślałam o tym, żeby przybliżyć się do ludzi, którzy też kochają to miejsce – wyjaśnia Magdalena Pietras.

Gościem Radia Żoliborz jest Magdalena Pietras, właścicielka restauracji Tęcza od Kuchni

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ