Gościem Radia Żoliborz jest Tadeusz Muller, szef kuchni, kreator restauracji, prowadzący program kulinarny, a prywatnie syn Magdy Gessler. Jakie czynniki odpowiadają za sukces restauracji i czy na Żoliborz jest ewenementem na mapie kulinarnej?
– Do stworzenia restauracji potrzebne są wszechstronne
narzędzia. W kulinariach łączy się wiele dziedzin, a do wykreowania restauracji
potrzebna jest wiedza socjologiczna, przede wszystkim skupiająca się na temat
relacji ludzkich. Kreator restauracji jest po prostu osobą, która tworzy wszystko
od podstaw – wyjaśnia Tadeusz Muller.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego dostępu do wybranych treści. Jeśli chcesz zyskać dostęp do wszystkich artykułów, wykup prenumeratę.
W Warszawie z powodzeniem działają knajpy, przy koncepcie których pracował Tadeusz. Czy odpowiada on za sukces jednej z żoliborskich restauracji? Tego dowiecie się słuchając rozmowy.
Przy ulicy Rydygiera działało studio kulinarne Tadeusza, w którym przez pięć lat opracowywał wszystkie koncepcje, w tym tą największą zamówioną przez Orlen.
„Przeważają miejsca, gdzie panuje określony szyk”
– Na Żoliborzu powstają miejsca, gdzie panuje luźna i
lokalna atmosfera, a takich właśnie brakuje. Generalnie, przeważają restauracje,
w których panuje określony szyk. Niebawem na Żoliborzu otworzy się miejsce
będące, według mnie, prawdziwą petardą – opowiada Tadeusz. Do jakich lokali
lubi chodzić?
„Od zawsze interesowałem się ludźmi”
Tadeusz Muller z wykształcenia jest psychologiem. – Od zawsze
interesowali mnie ludzie. Ten kierunek przybliżał mnie do nich. Pracowałem z
osobami z autyzmem. Nauczyłem się tego, żeby skupiać się na innych a nie
wyłącznie na sobie – mówi w rozmowie nasz gość. Po swoim ojcu odziedziczył
także zamiłowanie do fotografii. Wiedzę na jej temat zdobywał w Warszawskiej
Szkole Fotografii.
W ostatnim czasie ujawnił się również jako syn Magdy
Gessler. Czy miało to wpływ na rozwój jego kariery? – Nie oceniałem tego.
Zawsze robiłem to co czułem. Wybrałem swoją drogę i nie chciałem być kojarzony
przez pryzmat rodziny. Myślę, że moja kariera jest naturalną wypadkową – ocenia
Muller.
Czego jeszcze dowiecie się słuchając rozmowy Radia Żoliborz
z Tadeuszem Mullerem? Czym jest nutritarianizm, jaki składnik tworzy iluzję
smaku mięsa, a także co przygotować na wigilię tak by zjeść zdrowo i w zgodzie
ze środowiskiem?