Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 22 września 2024 21:28

Miodobranie w żoliborskich pasiekach


Pierwsze zbiory miodu z żoliborskich pasiek zostały już przeprowadzone. Z ośmiu uli, umieszczonych w Parku Kępa Potocka i parku Kaskada, udało się pozyskać około 130 kilogramów pysznego miodu o złocistym kolorze. W tegorocznych zbiorach przeważa miód nektarowo-spadziowy.

W tym roku w żoliborskich pasiekach pszczelarze przeprowadzili łącznie dwa miodobrania: 20 czerwca z pasieki w Parku Kępa Potocka oraz na początku lipca z uli w Parku Kaskada. Średnia zbiorów z każdego ula po pierwszym miodobraniu wynosi ok 15-16 kg świeżego miodu. W każdej z pasiek zebrany został inny rodzaj miodu z uwagi na wytwarzanie go w różnych miejscach i dostęp pszczół do różnej bazy nektarowej i pyłkowej. Z uwagi na specyfikę sezonu oraz wystąpienie spadzi podczas kwitnienia robinii akacjowej i lipy tegoroczny miód nie będzie odmianowy, a nektarowo-spadziowy.

Sezon na miód

Tegoroczne zbiory miodu będą nieco mniej obfite w stosunku do lat ubiegłych. Składa się na to kilka czynników. Jak wyjaśnia Magdalena Kozerska z Miodowej Manufaktury:

Długa i zimna wiosna oraz szczególnie zimny maj nie sprzyjał produkcji miodu. Pszczoły latały rzadziej i na bardzo krótsze niż mogą dystanse przynosiły więc do uli mniej nektaru i pyłku, które spożytkowały przede wszystkim na własny rozwój. Robinia akacjowa, co prawda pięknie kwitła, jednak słabo nektarowała.  Z kolei czas kwitnienia lip pokrył się z czasem upałów, więc kwiaty szybko opadały i nie dawały odpowiedniego pożywienia. Na szczęście, w tym czasie pszczołom udało się zebrać trochę spadzi, która występuje na drzewach i krzewach, w czasie kiedy są na nich obecne mszyce i czerwce, w związku z tym zebrany miód będzie w tym roku miodem łączonym nektarowo-spadziowym.

Miód spadziowy, czyli jaki?

Spadź to nic innego jak wydzieliny mszyc żerujących na liściach, która zbierana jest przez pszczoły i przetwarzana na miody. Są one wyjątkowo cenne i zdrowe. Miód spadziowy charakteryzuje się głęboką barwą, delikatnym smakiem i lekkim aromatem żywicznym. Ulega krystalizacji nieco później niż miody kwiatowe. Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych, miód spadziowy jest często nazywany miodem „królewskim”. 

Właśnie taki miód nektarowo-spadziowy będzie można odbierać i degustować podczas najbliższego „Żoliborskiego miodobrania”.

Zastępczyni burmistrza zachęca do udziału

- Podobnie jak w ubiegłym roku, podczas miodobrania pod czujnym okiem pszczelarzy z Miodowej Manufaktury mieszkańcy będą mieli okazję samodzielnie wyjąć ramki z nadwyżką miodu, a następnie odsklepiać, wirować i degustować świeży nektar. Poza odebraniem miodu, pszczelarze przybliżą odwiedzającym świat pszczół, zarówno tych miodnych żyjących w ulach, jak i tych żyjących samotnie, które zasiedlają hotele dla owadów stojące na terenie pasieki

- powiedziała Renata Kozłowska.

Miodobranie odbędzie się w sobotę 29 lipca w parku Kępa Potocka. Ramki z miodem będą wyjmowane o pełnych godzinach: 11:00, 12:00 i 13:00. Dla mieszkańców, którzy zechcą w pełni uczestniczyć w miodobraniu i zajrzeć do uli, przygotowane będą stroje pszczelarskie. Zaleca się założenie długich spodni i kryjących butów.

Przeczytaj również: Co dalej z bocznicą kolejową?

Spacerowanie po podkładach kolejowych ma swój historyczny urok, ale nie każdy może się nim cieszyć. Teren jest nieprzejezdny dla osób poruszających się na wózkach.


miód

miód

miód

miód


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ
bezchmurnie

Temperatura: 17°CMiasto: Warszawa

Ciśnienie: 1018 hPa
Wiatr: 11 km/h