Wege Festiwal z kuchnią roślinną na pierwszym planie to coś, co przypadło do gustu mieszkańcom Żoliborza. Czy jest coś lepszego niż spędzenie wieczoru na degustacji pysznych, zdrowych potraw i możliwość wygrania atrakcyjnej nagrody?
4 lipca na Żoliborzu odbył się Wege Festiwal w restauracji Wege Umami. Wydarzenie to, nie tylko okazało się być wspaniałą okazją do skosztowania rozmaitych roślinnych dań, ale także idealnym miejscem dla miłośników zdrowego stylu życia i niepowtarzalnych smaków.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego dostępu do wybranych treści. Jeśli chcesz zyskać dostęp do wszystkich artykułów, wykup prenumeratę.
Organizatorzy wydarzenia, Restauracja Wege Umami, przygotowali specjalną grę smaków dla uczestników. Cztery osoby, które jako pierwsze zgłosiły swój udział w festiwalu, za pośrednictwem mediów społecznościowych Gazety Żoliborza, zostały zaproszone na spotkanie, gdzie otrzymały możliwość spróbowania czterech tajemniczych potraw. Wszystko to, aby rozpoznać ich składniki. Zwyciężczyni, która prawidłowo rozpoznała najwięcej potraw, otrzymała voucher o wartości 100 zł do wykorzystania w restauracji.
-Podczas festiwalu w Wege Umami miałam okazję spróbować czterech potraw. Wszystkie dania były przepyszne i wyszukane. Najbardziej przypadła mi do gustu nieznana wcześniej skorzonera, którą podano w sosie śmietankowym z chrupiącą bagietką. Dziękuję za miło spędzony wtorkowy wieczór – podsumowała swój udział w festiwalu Karolina Kaniewska.

-Festiwal był bardzo prosty, jedzenie pyszne, niebanalne, a niektóre smaki całkowicie nowe. Jestem fanką pak choi w sosie orzechowym (chociaż znałam ten smak wcześniej), za to totalnie zdobyły moje serce papryczki padron – mówi już z kolei inna uczestniczka wydarzenia, Klaudia Sibielak.
Współwłaścicielka restauracji Anna Lech zdradziła, że przygotowane na festiwal dania na co dzień nie znajdują się w karcie, ale ze względu na takie zainteresowanie i pochlebne komentarze od uczestniczek festiwalu, zamierza sukcesywnie wprowadzać je do menu.
Menu festiwalu zawierało pyszne i innowacyjne dania, takie jak:
- pulpeciki z tofu na sosie sweet-chili z sałatką z ogórków i groszkiem cukrowym,
- smażone papryczki padron z sosem z żółtych pomidorów z porem, posypane tartym kozim serem,
- skorzonery w sosie śmietankowym z chrupiącą bagietką, czy kapusta pak choi z grilla z sosem orzechowym, sezamem i kolendrą.
Wege Festiwal w restauracji Wege Umami to bez wątpienia event, który przyciągnął wiele osób pragnących odkrywać nowe smaki i cieszyć się wegańskim jedzeniem. Już dzisiaj zapraszamy Was do kolejnych festiwali, które będzie systematycznie publikować w naszych mediach społecznościowych.