W przekonaniu wielu osób kuchnia wegetariańska, a tym bardziej wegańska jest nudna i pozbawiona smaku. Nic bardziej mylnego, co udowadniają kucharze z Wege Umami serwując zdrowe, zachwycające i pełne smaku dania.
Rezygnacja z mięsa czy produktów pochodzenia zwierzęcego z diety jest korzystna dla zdrowia i planety. Tego typu decyzja nie byłaby możliwa, gdyby nie miejsca serwujące specjały wegetariańskie i wegańskie, udowadniające, że tego typu dania nie muszą być nudne, mdłe i usilnie imitować mięsne odpowiedniki.
Jednym z takich miejsc jest Wege Umami. To połączenie lokalnego bistro ze sklepem, znajdujące się na Żoliborzu Południowym przy ulicy Rydygiera. – Chcemy odczarować mity na temat kuchni wegańskiej oraz wegetariańskiej i przekonać do niej osoby, które kiedyś zraziły się do tego rodzaju dań. Robimy to serwując przede wszystkim smaczne, zdrowe i zbilansowane potrawy – mówi Anna Lech, właścicielka Wege Umami.
To idealne miejsce dla kulinarnych podróżników i eksperymentatorów
Kucharze Wege Umami wykazują się niezwykłą kreatywnością i ambicjami. Z ich kuchni nie może wyjść nic czego sami nie zrobili. Kucharze nie używają rafinowanego cukru, mrożonek ani półproduktów. By dodać nieco słodyczy do wybranych dań korzystają z ekologicznego cukru trzcinowego, miodu z własnej pasieki i syropu z agawy lub klonowego.
Kunszt kulinarny szefów kuchni widać już przy pierwszym kontakcie z serwowanymi daniami. - Nasze dania nie tylko rozpieszczają podniebienia, ale też cieszą oko. Goście w chwili, kiedy otrzymują jedzenie, nie mogą wyjść z podziwu. Potrawy są kolorowe, a na talerzu całość jest smaczną artystyczną kompozycją – podkreśla Ania. Słowa właścicielki potwierdza paleta kolorów, smaków i struktur dostępna na talerzach z daniami, które donosi do stolików obsługa Wege Umami.
Kolorem, który łączy wszystkie dania jest zielony, a to dlatego, że w każdym daniu znajdziemy kiełki czy mikroliście, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. – W ten sposób odpowiednio bilansujemy nasze posiłki. Ponadto w każdym daniu jest też dodatek białkowy – zdradza szefowa Wege Umami.
Barwne i sycące wege pyszności
Oferta dań Wege Umami jest przygotowana w taki sposób, że do wyboru mamy opcje dań w wegańskiej, wegetariańskiej lub bezglutenowej odsłonie. Póki co największą rzeszę miłośników zdobyły takie dania jak stek z bakłażana w wersji wegańskiej z płatkami drożdżowymi lub wegetariańskiej z parmezanem i boczniak mikołajkowy. Są również potrawy przygotowane specjalne dla dzieci takie jak klopsiki warzywne z puree ziemniaczanym i sosem serowym czy rosołek mocy.
W karcie znajdziemy też wyjątkową pozycję „Bobas Lubi Wybór” będącą sposobem na nakarmienie dziecka zaczynającego przygodę z pokarmem stałym. To sposób żywienia, wedle którego dziecko poprzez samodzielne wybory poznaje nowe smaki i pokarmy, a także uczy się zdrowych nawyków żywieniowych. W Wege Umami ta pozycja składa się z warzyw gotowanych na parze serwowanych z dipem. – Kilka mam, które już zdążyły nas odwiedzić, było zachwyconych taką formą posiłku dla swoich dzieci – mówi Ania.
W Wege Umami skosztujemy również tzw. Wege Uciechy, czyli desery. Tu warto zwrócić uwagę na gofry ryżowe z sezonowymi owocami, z autorskim serkiem, solonym karmelem, syropem klonowym i migdałami. W karcie znajdziemy jeszcze sernik w słoiczku, puszystą wegańską napoleonkę i bezglutenową szarlotkę. Ciastko przypadnie do gustu szczególnie tym osobom, dla których podobne desery są zazwyczaj za słodkie.
Ciekawą propozycją w menu jest „Szybkie Umami”. To opcja, w której gość wybiera danie z lodówki sklepowej Wege Umami, a następnie za opłatą 5 zł szef kuchni przygotowuje je specjalnie dla niego.
Dodatkowo codziennie czekają świeże zestawy lunchowe serwowane od poniedziałku do piątku od godziny 12 do 15. Wcześniej można uraczyć się śniadaniem i aromatyczną kawą. W porze śniadaniowej kucharze przyrządzają m.in. omlet z kimchi, jajecznicę, tofucznicę czy placek serowy.
Zarówno kucharze jak i właściciele lokalu w zgodzie ze swoją misją zdrowego i smacznego żywienia dbają o to, by produkty, z których korzystają, pochodziły od lokalnych dostawców i miały jak najprostszy, a przy tym najzdrowszy skład.
Wege garmaż w sklepiku z lokalnymi markami
Wege Umami to nie tylko bistro, ale też sklep. Tu znajdziemy zupy i dania do odgrzania w domu. Tego rodzaju produkty zawsze zapakowane są w słoiki, które można później oddać do Wege Umami. Różnorodność dostępnych produktów w sklepowej lodówce powala. Dostępny jest szeroki wybór pasztetów, smarowideł, kotletów i lasagne. Wszystko przygotowane jest oczywiście przez kucharzy Wege Umami.
Na miejscu można też zamówić i odebrać dzień później świeży bezglutenowy chleb z idealnym składem. Dostępne są również produkty zaprzyjaźnionych marek takich jak EkoWital i Pięć Przemian.
Jako że Wege Umami jest nowym miejscem na gastronomicznej mapie Żoliborza, a właścicielka kreśląc plany na przyszłość zapowiada współpracę z innymi lokalnymi markami, które wpisują się w misję zdrowego żywienia.
Wkrótce oferta sklepu powiększy się też o miody z własnej pasieki. Wspólniczka Ani z kolei pracuje nad rozwojem swojej uprawy warzyw, która będzie zaopatrywać Wege Umami.
Kameralna i sąsiedzka atmosfera
W Wege Umami odnajdą się również opiekunowie psów, bo jest to miejsce przyjazne zwierzętom. Każdy czworonożny przyjaciel na miejscu może liczyć na warzywną przekąskę. Kameralną atmosferę lokalu podkreśla nie tylko przemiła obsługa, ale też czułe powitanie wszystkich gości przez Scoobiego, czyli psa Ani, którego czasami można spotkać na miejscu.
Ania jest rodowitą żoliborzanką. Jak sama mówi, zawsze chciała stworzyć miejsce, w którym serwowane będzie dobre jedzenie. W branży gastronomicznej działa z powodzeniem od lat, a Wege Umami to nowy koncept, który powstawał przez wiele miesięcy. Prace w samym lokalu przy Rydygiera 16 trwały pół roku. Nic dziwnego, bo wnętrze jest dopracowane pod każdym względem. Dominują ciepłe i spokojne barwy naturalnego drewna. – Wnętrze ma nawiązywać do naszej koncepcji zrównoważonego miejsca – mówi Ania.
Wege Umami w dobie inwazji na Ukrainę pomaga mieszkańcom napadniętego kraju przekazując jedzenie potrzebującym. Bistro angażuje również w pomoc wszystkich swoich bywalców, sprzedając koszulki z nadrukiem wykonanym w technice sitodruku wykonanym przez V9, warszawską pracownię oraz galerię prezentującą dorobek artystów związanych ze sztuką miejską. Grafikę widoczną na koszulce zaprojektował wzięty warszawski artysta Norbert Strukow, twórca m.in. muralu „Kurier głodnego warszawiaka” wspierającego stołeczną gastronomię. Cały dochód ze sprzedaży koszulek Wege Gang zasili konto Polskiej Akcji Humanitarnej.
Napisz komentarz
Komentarze