Kuchnia włoska na Żoliborzu ma wiele oblicz. Jednym z nich jest włoska restauracja na Żoliborzu - Trattoria Flaminia serwująca przede wszystkim tradycyjne rzymskie dania. Tym razem zabierzemy Was do kuchni Flamini, aby pokazać przygotowanie nietypowego, jak na znane nam dotychczas dnia kuchni włoskiej. Przed Państwem dwu kilogramowy tomahawk.
Tarttoria Flaminia to miejsce, gdzie najlepsze dania znajdą dla siebie wegetarianie, ale i mięsożercy. Wbrew pozorom, kuchnia włoska pełna jest mięsnych przysmaków takich jak ogony wołowe z warzywami w sosie pomidorowym lub flaki po rzymsku. Dla smakoszy mięsnych dań gratką może okazać się również dorodny tomahawk lub po włosku mamut, albo costata gigante. To 2-kilogramowy grillowany steak z jałówki, który charakteryzuje bardzo soczysty smak. Jałówka to zwierzę, które zakończyło wiek cielęcy, ale nigdy nie było zacielone, dlatego też mięso ma delikatny smak.
Kucharze Tarttori Flaminia costata gigante przygotowują na specjalne zamówienie swoich gości, które musi być złożone z jednodniowym wyprzedzeniem. Danie zaprezentowane w filmie wideo zostało przygotowane dla Włocha dlatego jest krwiste.
Stale utrzymując najwyższy standard obsługi swoich gości, kucharze we Flamini dostosowują poziom wysmażenia tomahawk’a do preferencji smakowych klientów.
Całość uzupełnia sycylijska caponata sporządzona według rodzinnego przepisu przekazanego właścicielom Flamini przez przyjaciół z Sycylii.
Więcej informacji o włoskiej kuchni Trattoria Flaminia znajdziesz tutaj.
Napisz komentarz
Komentarze