Gastronomiczny przegląd Żoliborza, jak żartobliwie można określić bieżący numer, uzmysławia dynamicznie zachodzące zmiany w kulinarnym świecie przede wszystkim na poziomie lokalnym. W dzielnicy znajdziemy wiele atrakcyjnych i klimatycznych miejsc serwujących przepyszne dania. Pod tym względem potencjał Żoliborza doceniają mieszkańcy stolicy.
W plebiscycie naszego miesięcznika na najlepszą restaurację Żoliborza 2019 roku, czytelnicy „Gazety Żoliborza” zgłosili aż 48 lokali. Wśród nich znalazły się restauracje serwujące potrawy kuchni etnicznej niemal z całego świata oraz te promujące trendy wege czy kuchnię bezglutenową. Co ciekawe, najwięcej jest tu restauracji specjalizujących się w kuchni włoskiej. To efekt chęci świadomego odżywiania się, a więc zainteresowania kuchnią śródziemnomorską. Dzięki jej głównym składnikom, a więc: oliwie z oliwek, warzywom, serom, rybom i wszelkim owocom morza oraz mięsu najwyższej jakości, zyskała miano diety długowiecznej.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego dostępu do wybranych treści. Jeśli chcesz zyskać dostęp do wszystkich artykułów, wykup prenumeratę.
Ponadto wszyscy kochamy pizzę i makarony.
Szczególnym miejscem na kulinarnej mapie Żoliborza, a nawet stolicy, jest
trattoria Flaminia. W ofercie restauracji znajdziemy potrawy, które goszczą na
stołach tradycyjnej włoskiej familii. Szczególną uwagę należy zwrócić na fakt
pochodzenia przepisów, wedle których przyrządzane są dania. To tradycyjne,
domowe receptury, których rodzinę właścicieli nauczyli sąsiedzi podczas
kilkudziesięcioletniego pobytu w Rzymie (mieszkając przy ulicy Flaminia).
Autentyczność dań doceniła społeczność mieszkających w Warszawie Włochów,
którzy zjeżdżają do Flaminii z całego miasta.
[betterpay amount=”5″ button=”https://gazetazoliborza.pl/wp-content/uploads/2019/11/zoliborz-wesprzyj-4.jpg” description=”Wsparcie” validity=”0″ validity_unit=”d” ids=””][/betterpay]
Warto nadmienić, iż w ofercie trattoria Flaminia znajdziemy bezglutenowy makaron i pizzę. Kuchnia włoska, jako długowieczna, to również slow food i wedle tej definicji podczas posiłku należy delektować się pysznym jedzeniem, idealnie dobranymi trunkami oraz spędzać długie godziny w gronie najbliższych celebrując w ten sposób życie. Flaminia, chcąc stworzyć atmosferę godną rzymskiej trattorii (karczmy), w każdy piątek wieczorem zaprasza na włoską muzykę na żywo. O tym, że w wykonaniu rodowitych Włochów nawet nie wspominam, bo w tym przypadku to oczywiste. To fantastyczna okazja, żeby przenieść się do słonecznej Italii i przekonać się, jak wyjątkowo smakuje dolce vita.

Wszystkich miłośników
kuchni włoskiej ucieszy wiadomość, że w listopadzie odbędzie się kolejna edycja
Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie. Co roku, na całym świecie, restauracje
specjalizujące się w kuchni włoskiej układają specjalne menu.
Włoski System
Instytucjonalny w Polsce (Ambasada Włoch, Narodowa Agencja Turystyki Włoskiej,
Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa, Instytut Kultury Włoskiej i Włoska Federacja
Kucharzy), który jest promotorem tego wydarzenia, poinformował w swoim
komunikacie prasowym, iż w ramach Tygodnia Kuchni Włoskiej zaprezentowane
zostaną przepisy z trzynastu regionów Włoch, do których można bezpośrednio
polecieć z Polski. Kucharze Flaminii przygotują dania z regionu Lacjum (którego
stolicą jest Rzym). Będzie się ono składało z bocconcini romani i jednego
makaronu do wyboru z czterech wchodzących w skład „Poker Romano” (czyli w
kolejności alfabetycznej: amatriciana, cacio e pepe, carbonara i gricia) oraz
tiramisu. Wymienione dania będzie można skosztować przez cały tydzień, od 18 do
24 listopada. Całość dostępna będzie w promocyjnej cenie 49 zł.
Rangę tej
inicjatywy uzmysławia fakt, iż pierwszego wieczoru tygodnia (czyli 18
listopada), we wszystkich stolicach świata, w których funkcjonuje Ambasada Włoch,
wydane zostaną przez patronów inicjatywy specjalne kolacje inaugurujące całe
przedsięwzięcie.

Wszędzie wydarzenie to rozpocznie się od
oficjalnego przemówienia przedstawiciela Ambasady. Polskie przyjęcie zostanie
przygotowane pod okiem szefa Simone Loi, który specjalnie na tę okazję przyleci
z Włoch. Niezmiernie miło nam poinformować, iż dzielnica Żoliborz została wyróżniona
i, tak jak w poprzednich latach, trattoria Flaminia ugości wszystkich
uczestników kolacji otwierającej Tydzień Kuchni Włoskiej w Warszawie.