Trattoria Prima Pasta na stałe wpisała się w kulinarny krajobraz Żoliborza. Znajdujący się na placu Wilsona lokal to ciekawe połączenie włoskiej, klimatycznej restauracji z delikatesami.
Różnorodność i jakość produktów w delikatesach Trattorii Prima Pasta jest niespotykana. Znajdziemy tam kilka rodzajów oryginalnych włoskich serów i wędlin, a także oliwy, octy czy konfitury. Ciekawostką jest fakt, że szef kuchni za każdym razem komponując wyjątkowe połączenia smaków korzysta przede wszystkim z produktów dostępnych również dla gości. Świadczy to tylko i wyłącznie o najwyższej jakości sprzedawanych artykułów.
- W przygotowaniu dań najważniejszą rolę odgrywa świeżość produktu. Dla nas jest to priorytet zarówno w kontekście naszych delikatesów jak i w kuchni. Często okazuje się, że nasi goście po zjedzeniu przygotowanego przez nas dania, np. pizzy Prosciutto Crudo, do tego stopnia doceniają smak dojrzewającej włoskiej szynki, że na koniec wizyty zaopatrują się w nią w naszych delikatesach – mówi Marcin Ziółkowski, szef kuchni w Trattorii Prima Pasta. W delikatesach można kupić zarówno wyśmienite włoskie sery, wędliny dojrzewające, oliwy extra virgin, a także świeże, hiszpańskie papryczki Pimientos de Padron.
Włoski akcent w centralnym miejscu Żoliborza
Trattoria Priama Pasta jest zdecydowanie wyjątkowym miejscem. Wyróżnia ją przede wszystkim sposób przygotowania uwielbianego przez wszystkich włoskiego klasyka. Zjemy tu tradycyjną włoską pizzę na cienkim i kruchym cieście, które wcześniej, jako surowe, leżakuje całą dobę w specjalnych warunkach. – Nie używamy mechanicznych narzędzi do ukształtowania ciasta w cienki placek. Robimy to własnymi rękami, co wymaga pewnych umiejętności. Niezbędna jest też wiedza na temat wykorzystywanych mąk – podkreśla szef kuchni. Nie od dziś wiadomo, że podstawą dobrej pizzy jest ciasto. Kucharze Trattorii Prima Pasta opracowali autorski przepis na pizzę bezglutenową, która przyciąga smakoszy z całej Warszawy. W menu dostępne są także opcje wegańskie, jak np. pizza margherita z mozzarellą wegańską, która cieszy się ogromnym powodzeniem, a do tego można dobrać jeszcze świeże dodatki wg własnych preferencji.
Żoliborska Trattoria zachwyca również genialnymi, kreatywnymi ofertami sezonowymi. Wrzesień jest ostatnią okazją by skosztować wspaniałych połączeń smakowych kuchni włoskiej z kurkami. Wśród nich znajdziemy m. in. delikatne, aromatyczne kurki w białym winie, pełną smaku pizzę z dodatkiem kurek, a także lekką, sycącą Frittatę czyli danie na bazie jaj zapiekanych z kurkami.
W każdym szanującym się włoskim lokalu nie może zabraknąć również dań z owocami morza. Miłośnicy frutti di mare w każdą środę obowiązkowo muszą zawitać na plac Wilsona. Jest to dzień, w którym do Trattorii Prima Pasta trafiają świeże mule. Przygotowane w białym winie, z pomidorami, kolendrą i papryczkami piri-piri podbijają podniebienia wszystkich gości.
Ponadto, wszystkie makarony sprowadzane są specjalnie tylko dla restauracji prosto z Włoch. W karcie można znaleźć bogatą ofertę przepysznych past zarówno w wersji z mięsem jak i wegańskiej czy bezglutenowej. Bardzo fajnym udogodnieniem dla gości jest możliwość indywidualnego dobrania rodzaju makaronu do pasty, jak i modyfikacji niektórych składników oraz dobrania dodatków według własnych upodobań. Koniecznie trzeba spróbować pasty Carbonara, która występuje w dwóch odsłonach, klasycznej wg oryginalnej włoskiej receptury składającej się tylko z trzech składników Guancialle, ser Grana Padano D.O.P. i jajka oraz typowej dla polskiego gościa na bazie boczku, Grana Padano D.O.P., cebuli, czosnku, śmietany, jajka. Możecie zgadywać, która cieszy się największym uznaniem gości, a najlepiej będzie jak porównacie i znajdziecie Swoją ulubioną pastę.
Niesamowite słodkości to nieodłączny element kuchni Włoskiej. Idealnie kremowe Tiramisu czy Panna Cotta z sosem malinowym to klasyczne, uwielbiane przez wszystkich włoskie desery dostępne w karcie Trattorii Prima Pasta zlokalizowanej na placu Wilsona. Dodatkowo w ofercie znajdziecie wyjątkowe połączenie jakim jest jabłko pieczone z delikatną, opalaną włoską bezą, kremowym sosem karmelowych i kontrastującym sosem malinowym. Pozycja koniecznie do spróbowania. Deser zdobył serca wielu miłośników słodkiego smaku i stał się już kultowym przysmakiem wśród stałych bywalców.
Obsługa kluczem do wyjątkowej atmosfery
To co urzeka w równym stopniu to regały włoskich i hiszpańskich win również dostępnych w delikatesach. Jako gość restauracji można skosztować kieliszek wina, a przy wyjściu zaopatrzyć się w całą butelkę. Do wyboru mamy wina dostępne jedynie w lokalu, podkreślające smak wybranych potraw. Dostępni na miejscu sommelierzy zawsze służą pomocą w kwestii wyboru odpowiedniego wina.
Nie tylko w kwestii win można liczyć na pomoc załogi Trattoria Prima Pasta, ale i wyborze dań. Od wejścia do lokalu czuje się niesamowicie przyjazną, rodzinną atmosferę. Widać, że obsługa uwielbia to co robi i jest dla gości. Restauracja otrzymała pierwsze miejsce w kategorii „Jakość obsługi” w plebiscycie Żoliborskiej Restauracji Roku 2018. Przyznali ją sami czytelnicy Gazety Żoliborza.
Za smak serwowanych potraw odpowiada szef kuchni Marcin Ziółkowski, który gotuje zawodowo od 25 lat. Swoje pierwsze doświadczenia zdobywał w warszawskich restauracjach. Wraz z rozwojem swoich umiejętności kontynuował karierę w prestiżowych hotelach. W poszukiwaniu kuchennych inspiracji wyjeżdża do Włoch i Hiszpani. Tam przez cały pobyt stołuje się jedynie w lokalnych knajpkach. Swoje doświadczenia smakowe przywozi do Polski, gdzie łączy je ze swoimi dotychczasowymi pomysłami.
Napisz komentarz
Komentarze