Klimat panujący we Włoszech ma tę ogromną zaletę, że przez większą część roku rozpieszcza mieszkańców i turystów słońcem i piękną pogodą. Nic dziwnego zatem, że długie letnie wieczory spędza się w Italii na dworze, biesiadując przy stołach z przyjaciółmi i rodziną. Temperamentni, głośni i rozrywkowi mieszkańcy włoskiego „buta” celebrują spożywanie rodzimych specjałów przez długie godziny. I nie ma się czemu dziwić!
Są przecież
przekonani, że włoska kuchnia jest najlepsza na świecie, a na pewno
najpopularniejsza. Faktycznie, oparta na prostych, oryginalnych składnikach
jest lekka, a w dodatku idealnie komponuje się z winem. Po prostu dolce vita… i
czego chcieć więcej? Naturalnym jest więc, że w trakcie podróży z zazdrością
przyglądamy się włoskim zwyczajom i z ogromną pasją przenosimy je na własne
podwórko.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego dostępu do wybranych treści. Jeśli chcesz zyskać dostęp do wszystkich artykułów, wykup prenumeratę.
Z fascynacji
tym co proste, lecz pyszne i najwyższej jakości, oraz z miłości do pysznego
jedzenia i wina stworzyliśmy na Żoliborzu restaurację Fatto a mano – nasze „małe
włoskie podwórko”. To właśnie tu o tej porze roku przy ogrodowych stołach, do
późnych godzin nocnych, siedzą nasi Goście i celebrują lato. Jesteśmy dumni z
tego, że nasza restauracja wieczorami
przypomina wielki włoski dom – czasem roześmiany, czasem głośny, czasem
pełen szczęśliwych dzieci, ale zawsze wypełniony aromatami pysznego jedzenia.
W menu Fatto a
mano, jak na włoską restaurację przystało, znaleźć można pizzę. Placek musi być
koniecznie z pieca opalanego drewnem, bo to przecież standard w Italii, a my
lubimy spełniać ten najwyższy. Nic dziwnego, że nasze chrupiące przysmaki
przywiązują, a niektórych wręcz uzależniają. To, co można na nich znaleźć, często
zaskakuje, ale nigdy nie rozczarowuje naszych Gości.
Kolejne, a właściwie
równorzędne miejsce w menu zajmuje pasta. Zgodnie z nazwą „Fatto a mano” –
czyli ręcznie robione – makaron wytwarzany jest od podstaw w naszej kuchni.
Obok najpopularniejszych kształtów, takich jak spaghetti, pappardelle czy
farfalle, przygotowujemy również dania z mniej znanymi spirali, bucatini,
reginette czy uwielbianą przez wielu gramigną. Wśród dodatków do makaronu znaleźć
można owoce morza, sery, a także produkty sezonowe takie jak szparagi, kurki
czy świeżą truflę.
Szef kuchni stara się o odpowiednią selekcję
dostawców, dzięki czemu trafiają do nas często mało popularne, ale wyjątkowe,
lokalne składniki z Włoch. Cały sekret kuchni włoskiej polega na gotowaniu z
produktów najwyższej jakości. Docenili to nasi Goście: w konkursie
zorganizowanym przez „Gazetę Żoliborza” otrzymaliśmy wyróżnienie w kategorii
„najlepsza jakość”, za co serdecznie dziękujemy.
W Fatto a mano
staramy się przypominać Gościom, że włoskie produkty to nie tylko pomidory,
mozzarella i bazylia. W menu wykorzystujemy często mniej popularne składniki dań,
które dobrze znane są w różnych regionach Włoch. Należą do nich zarówno wędliny,
jak i liczne gatunki warzyw, ziół czy serów. Fakt ten sprawia, że czasami Gościom
brakuje klasycznych smaków, ale większość z nich odkrywa kuchnię Fatto a mano z
dużą przyjemnością
Nie jesteśmy we
Włoszech, jednak
i u nas ostatnio słońca nie brakuje. Nie mamy co prawda Morza Śródziemnego, ale
za to otacza nas piękny zielony Żoliborz. Kto zatem zabroni nam delektować się
włoskimi specjałami i pić schłodzone wino na naszym „włoskim podwórku”?
Restauracja Fatto a mano
Ristorante & Wine Bar
ul. L. Rydygiera 9
Warszawa – Żoliborz
www.restauracjafattoamano.pl