Żoliborz to wyjątkowe
miejsce na kulinarnej mapie Warszawy. Stąd nie jedzie się zjeść „na miasto” –
to tutaj przyjeżdża się z niego, żeby zjeść i poczuć wyjątkowy klimat.
Prochownia Żoliborz
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego dostępu do wybranych treści. Jeśli chcesz zyskać dostęp do wszystkich artykułów, wykup prenumeratę.
Prochownia to miejsce, w którym można zjeść i odpocząć
podczas upalnych dni na leżaku przy okazji spaceru po parku Żeromskiego. W
karcie dań są śniadania, obiady i dania serwowane od rana do północy. Coś dla
siebie znajdą zarówno weganie, jak i osoby wszystkożerne.

Warto śledzić działalność Prochowni ze względu na
organizowane tam wydarzenia. Latem są to m.in. kino pod chmurką czy joga, a
nawet warsztaty DIY. Przez cały rok w Prochowni jest natomiast miejsce na
potańcówki, spotkania podróżnicze i zajęcia dla dzieci.
Trattoria Flaminia
Panującą wewnątrz atmosferą i pysznymi daniami zachwycają się
nawet rodowici Włosi. Za fantastyczny smak i włoski charakter dań odpowiada
zespół zdolnych kucharzy. Sekretem prawdziwie rzymskich smaków są domowe
przepisy przekazane rodzinie właścicieli przez sąsiadów i przyjaciół z Włoch.
Trattoria Flaminia serwuje m.in. specjały z owoców morza.
Przygotowane dania są odświeżające, co sprawia, że idealnie wypełniają lukę w
jadłospisie podczas upałów. Od maja w Trattorii Flaminia można się delektować
świeżymi mulami i małżami z certyfikatem BIO spełniającym wyśrubowane wymogi
rynku włoskiego. – Ich jakość jest
wyjątkowa. Mule i małże będą przyjeżdżały do nas prosto z Włoch dwa razy w
tygodniu – mówił podczas kolacji inauguracyjnej właściciel restauracji.
Całości dopełnia szeroki wybór koktajli, win i trunków,
którymi w upalne dni na Półwyspie Apenińskim gasi się pragnienie.
Targ Śniadaniowy
Wszystko zaczęło się siedem lat temu na Żoliborzu. Na
uczestników tegorocznych Targów Śniadaniowych czeka więc huczna impreza urodzinowa
z okazji siódmego roku działalności. „Dzięki współpracy z miastem Warszawa,
MPWiK oraz MPO w tym roku odbędzie się kilka wydarzeń przygotowanych specjalnie
dla mieszkańców Żoliborza i Warszawy” – informowali organizatorzy na początku
sezonu.
Zasmakujemy tu w kuchni wielu stołecznych i żoliborskich
restauracji. Tradycją Targów Śniadaniowych są również weekendy tematyczne,
podczas których można delektować się popularnymi potrawami z różnych zakątków
świata. Po latach Targi Śniadaniowe stały się miejscem zarówno spotkań
towarzyskich warszawiaków, jak i rozmaitych imprez towarzyszących.
Plaża Żoliborz w karaibskich rytmach
„Spieszymy sprostować plotki i rozwiać wszelkie wątpliwości –
Boogaloo Beach Bar wraca do gry! Jeszcze kilka dni,
jeszcze kilka nocy, a na Plaża Żoliborz ponownie rozbrzmiewać będą dźwięki
reggae, hip hopu, electro i jungle” – czytamy na Facebookowej stronie baru
informację opublikowaną pod koniec czerwca. W Boogaloo Beach Bar serwowane będą
orzeźwiające drinki i koktajle, a na zaspokojenie apetytu będzie można zamówić
tradycyjne jamajskie dania, takie jak jerk chicken czy rice’n’peas.
Jest w czym wybierać –
czyli kulinarne oblicze Arkadii!
Znajdziemy tu w łącznie 39 punktów gastronomicznych, których
oferta obejmuje wiele atrakcyjnych promocji. Kulinarny świat Arkadii
współtworzy Lalka, w której serwowane są naleśniki w najróżniejszych odsłonach.
W menu znajdziemy także tradycyjne smaki inspirowane kuchnią orientalną.
Spragnieni podróży kulinarnych mogą spróbować ukraińskiej kuchni w Kozaczoku
albo libańskich potraw w Fenicji.
Smakosze słodkości mogą przyjść do Nadzianych Gofrów, a w
upalne dni schłodzić się lodami z Ice Dream. Propozycja jest o tyle wyjątkowa,
że każdy może skomponować własny smak i kolor loda. Gelateria Ice Dream stosuje
nowe podejście w serwowaniu i jedzeniu lodowych przysmaków. Każdy nakłada
sobie, ile chce, a płaci w zależności od tego, ile waży porcja. Ci, którzy wolą
przekąsić coś mniej kalorycznego, mają do dyspozycji punkt Redberry, gdzie
serwowane są jogurty i bezglutenowe przekąski o puszystej konsystencji. Dawkę
potrzebnych witamin znajdziemy ponadto w owocowym menu Smooth The Fruit, gdzie
do wyboru mamy świeżo wyciskane soki, proteinowe i wegańskie smoothies, naturalne izotoniki z dodatkiem świeżych owoców
czy pożywne owsianki.
Fani bułki wypełnionej mnóstwem składników powinni udać się
do Black, gdzie do wyboru są burgery w różnych odsłonach: z kurczakiem,
jagnięciną oraz w sezonowych wydaniach z dodatkiem szpinaku czy orzechów
włoskich. Amatorzy kuchni Dalekiego Wschodu mogą z kolei odwiedzić lokal Azia.
Dzięki trzem stacjom tematycznym z kucharzami przygotowującymi dania na żywo
restauracja gwarantuje szeroki wybór dań. Włoski zakątek w Arkadii tworzy Trattoria
Italia. Pizza, pasty i Tiramisu to trzon tutejszych propozycji kulinarnych. W
karcie kuszą również włoskie zupy.
Oprócz tego w Arkadii znajdują się restauracje z ogródkami
wychodzącymi na plac centrum. Jest to świetna okazja, by po zakupach zjeść lunch
na świeżym powietrzu w przyjemnej atmosferze, z widokiem na okoliczną zieleń i
zjawiskową fontannę. W takich warunkach swoje dania serwuje pierwsza racingowa
restauracja w Polsce Street. Bogata karta dań kuchni śródziemnomorskiej podbiła
serca wielu smakoszy znakomitych potraw polskich, włoskich i hiszpańskich. Nie
brakuje również smacznych deserów, koktajli, kawy i alkoholi.
Zaraz obok mieści się również letni ogródek Bierhalle, gdzie
w równie przyjemnej atmosferze można skosztować przygotowanego na miejscu piwa.
Smakosze polskiej kuchni z pewnością znajdą coś dla siebie w bogatym menu
restauracji. Na okres wakacyjny przygotowano specjalną ofertę, dzięki której
możemy zamówić tradycyjny chłodnik lub sałatkę z owocami morza.