Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 11:37

Porady grillowe

Od kilku lat prowadzę drużynę Polish BBQ Kings. To najbardziej utytułowana drużyna w kraju. Zdobyliśmy m.in. pierwsze miejsce w kategorii „sos” w Stanach Zjednoczonych.

Do dziś, od niemal 30 lat istnienia tego najważniejszego konkursu, nikomu spoza USA się to nie udało. Grillowanie i BBQ to nie tylko czyste „gotowanie”, ale, co równie ważne, także atrakcyjne spędzanie czasu. Przekażę Wam kilka wskazówek i sugestii od czego rozpocząć, żeby na koniec uzyskać nie tylko efekt wizualny, ale także smak i możliwie zdrowe dania.

Jak rozpalić grilla?

Każdy nowy grill bezwzględnie należy lekko „przepalić” czyli odpalić i pozwolić mu pracować kilka minut w stanie średnio gorącym.

Co robić jeśli posiadasz grill węglowy?

Zawsze używaj najgrubszych kawałków węgla a nie brykietu. Brykiet jest bowiem sprasowanym miałem i byle temperatura powoduje jego rozpad na drobiny.

Węgiel najlepiej rozpalać w specjalnie do tego przygotowanej „puszce”, która nazywa się fachowo „kominem do rozpalania węgla na grill”. W jego przypadku wystarczy paliwo, które ustawiamy pod spodem. Tak jak np. podgrzewacz do herbaty.

Jeśli nie masz komina to usyp węgiel w możliwie wysoką i zwartą formę. Nigdy nie podpalaj węgla podpałką i od razu zapalaj. Pozwól mu lekko nasiąknąć. Dopiero w momencie gdy zacznie się w pełni żarzyć wolno go rozsypać na grilla .

Piecz dania na grillu, gdy żar objął cały węgiel. Oczywiście podczas pieczenia nie dosypuj nowego węgla.

Jak grillować?

1.  Nie każda kaszanka i nie każda kiełbaska nadają się na grill. Jest to spowodowane faktem, że część ich osłonek nie powinna podlegać obróbce termicznej, o czym często niestety nie wspominają na etykietach producenci.

2.  Przed zrobieniem szaszłyka namocz w wodzie przez kilka godzin patyk, na którym on się znajdzie. Ze względu na cenę i jakość najbardziej polecam patyk bambusowy.

3.  Grill, który ma pokrywę to doskonałe urządzenie, które ma w sobie element piekarnika, co znacznie podnosi jakość obrabianych produktów. Takim produktem może być banan, ale nie obrany ze skórki, lecz po prostu upieczony. Gdy cały jest już z zewnątrz czarny, a sok lekko miejscami chce się ulatniać, wówczas zdejmij go delikatnie na talerz. Zerwij wierzchni pasek skórki, a zobaczysz cudownie biały i pachnący kawałek miękkiego banana – wystarczy położyć na nim łyżkę rozmieszanego z cynamonem mascarpone lub innego dobrego twarożku, by delektować się wybornym smakiem.

Tajemnica pieczenia karkówki (i nie tylko)

Pieczenie większych elementów wymaga obniżenia temperatury w celu upieczenia takiego elementu wewnątrz, tak jak ma to miejsce np. w przypadku słynnej karkówki.

Dlaczego zwykle karkówka, którą pieczemy na grillu jest gumiasta? Dzieje się tak dlatego, iż ma ona wiele powięzi i tkanki łącznej, która wymaga znacznie dłuższego czasu pieczenia niż klasyczny schab. Dlatego oprócz, co oczywiste, marynaty musimy pamiętać o wolniejszym smażeniu/pieczeniu zawsze pod pokrywką i o regularnym obracaniu.

Przy pieczeniu dania na zamkniętym grillu w naczyniach, koniecznie ustawmy je na elemencie izolującym od bezpośredniego ognia. Może to być np. płyta metalowa a najlepiej ceramiczna czy kamienna do pizzy.

Wędzenie na grillu?  Tak, to możliwe!

Wystarczy w końcowym etapie grillowania (zawsze pod przykryciem) dodać zawinięte w folię aluminiową, lub po prostu wsypane na żar, wiórki/zrębki drewna (najlepiej drzew owocowych). Są do kupienia w niemal każdym sklepie budowlanym czy ogrodniczym. Możemy je także nabyć przez Internet. Samo aromatyzowanie trwa do 15 minut.

A jeśli chcemy dodać trochę koloru to mocno obniżamy płomień/temperaturę i proces powtarzamy. Na grillu gazowym to znacznie prostsze. Grill węglowy wymaga praktyki, ale kiedy już ją mamy, daje nam to dużą satysfakcję.

Wielbiciel i mistrz BBQ

Jarosław Uściński, autor tego tekstu jest szefem kuchni i właścicielem restauracji MOONSFERA; prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni; menadżerem Reprezentacji Polski Kucharzy Profesjonalnych; wielbicielem i mistrz BBQ; członek drużyny BBQ Kings Polska, z którą zdobył wicemistrzostwo świata. Prowadzi także warsztaty kulinarne dla firm, dzieci i Gości swoich restauracji.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 8°CMiasto: Warszawa

Ciśnienie: 1004 hPa
Wiatr: 13 km/h