Nie od dziś wiadomo, że my – Polacy uwielbiamy grilla. Uwielbiamy macerować i przyrządzać mięsa według własnego przepisu, uwielbiamy wymieniać się wskazówkami dotyczącymi zakupu właściwych produktów i spędzać wspólnie czas przy skwierczących smakołykach z wolna nabierających rumieńców.
W trakcie sezonu
dochodzimy do perfekcji w obsłudze urządzeń grillowych, przy okazji dyskutując
z sąsiadami i znajomymi na temat własnych technik – szlifowanych od lat –
najlepszych oczywiście Nic dziwnego zatem, że kiedy pojawia się pierwsze słońce,
tłumnie ruszamy na łono natury, żeby ugościć swoich najbliższych specjałami z
rusztu. Krótko mówiąc, grill kojarzy nam się z piękną pogodą, miłym
towarzystwem i pysznym jedzeniem. Czego chcieć więcej w majowe popołudnie?
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego dostępu do wybranych treści. Jeśli chcesz zyskać dostęp do wszystkich artykułów, wykup prenumeratę.
Z dobrodziejstw
potraw przygotowywanych na ogniu, karmelizowanych w odpowiedniej temperaturze w
naturalny sposób, korzystają dziś liczne restauracje. Te najlepsze, umieszczają
małe ruszty w kuchniach. Dzięki temu serwowane dania mają odpowiedni zapach i
smak naturalnego pieczenia. Z kolei lokale dysponujące większą przestrzenią często
wystawiają sprzęt na zewnątrz, aby cieszyć swoich Gości grillowanymi daniami
przez cały sezon.
Coraz częściej
kucharze eksperymentują z grillowaniem nietypowych dla naszej kuchni produktów.
Dzięki temu i my w naszych ogrodach coraz odważniej tworzymy własne kompozycje
smakowe. Dużą popularnością cieszą się w ostatnich latach chociażby sery
przyprawiane na różne sposoby, owoce egzotyczne czy niecodzienne warzywa
podawane z rusztu. Ta zmiana sprawia, że przygotowywane potrawy są nie tylko
pyszne, ale również eleganckie i mogą z całą pewnością stać się doskonałym
pomysłem na rodzinny obiad czy być kulinarną częścią letnich, wykwintnych
bankietów. Dziś potrawy z rusztu odpowiednio serwowane, potrafią na talerzu
zamienić się w prawdziwą sztukę.
Grill z Polotem
Restauracja
Polot w Kuchni Polskiej również postanowiła skusić swoich Gości potrawami z
rusztu. Wielkie grillowanie zaczynamy już 1 maja. Wykorzystując lokalne
produkty oraz mięsa i owoce morza najwyższej jakości, postanowiliśmy zachęcić żoliborzan
do rozsmakowania się w wiosennej odsłonie potraw pełnych polotu. Dlatego też
Szef Kuchni – Filip Kosiń od kilku tygodni przygotowuje odpowiednie, zaskakujące
menu. Znajdą się w nim nie tylko tradycyjne burgery, wiejska kiełbasa, czy
karkówka , ale również dania dla wielbicieli kulinarnych nowości. Na naszym
ruszcie skwierczeć będą owoce morza, szaszłyki i oczywiście przeróżne warzywa.
Do każdego dania będzie można skomponować sobie zgodnie z własnym smakiem
odpowiedni „garnitur”. Tu pojawią się rozmaite sałatki, surówki oraz sosy.
Jednak grill
kojarzy nam się nie tylko z zapachem pieczonego mięsa, ale również ze smakiem
zimnego piwa. Dla wielu, charakterystyczne pstryknięcie w czasie rozpalania
ognia, sygnalizuje rozpoczęcie wielogodzinnej przyjemności. W tym wypadku
również nie zamierzamy zawieść naszych Gości. Promocjami piw kraftowych z
browaru Beerlab i Cieszyn będziemy rozpieszczać w Polocie wszystkich przez cały
maj. Do ryb, z kolei, proponujemy wina z różnych zakątków świata. Dla tych,
którzy unikają procentów serwujemy lemoniady smakowe przygotowywane ze świeżych
owoców. To co? Widzimy się przy grillu?